Besøg IDAs andre hjemmesider
Studiejob, praktik og projektsamarbejde

Skriv den gode praktikansøgning     

Pige sidder på en bænk og kigger i sin computer
Drømmer du om at få foden indenfor i erhvervslivet og få værdifuld erfaring, mens du stadig studerer? En praktikplads kan være din vej som studerende til at få en smagsprøve på din fremtidige karriere. Men hvordan sikrer du dig, at din praktikansøgning skiller sig ud i bunken? Hos IDA Studerende hjælper vi dig med at skrive en skarp og målrettet ansøgning, der kan åbne dørene til din drømmepraktik. Læs videre og få vores bedste tips til at skrive en praktikansøgning.

Indholdsfortegnelse

  • Hvad er fordelene ved at tage i praktik? 
  • Hvad er forskellen på en job- og praktikansøgning? 
  • Vis dine kompetencer og færdigheder 
  • Få hjælp til din praktikansøgning 
  • Udform et stærkt CV med IDA 

Hvad er fordelene med en praktikplads? 

At søge en praktikplads giver dig mulighed for at få praktisk erfaring inden for din uddannelse og fremtidige arbejdsområde, hvilket kan være en stor fordel, når du senere skal søge job. Du får mulighed for at udfolde dine talenter og faglige profil. Og ikke mindst en god adgang til at opbygge et netværk i branchen og i den specifikke virksomhed.

At være praktikant giver også en bedre idé om arbejdsmarkedet, og hvordan virksomheder fungerer, hvilket kan være en stor fordel den dag, du er færdiguddannet og skal ud på din første arbejdsplads. Er der nogle ting inden for branchen, du mangler at få afklaret, er praktikpladser også en god måde at møde folk inden for samme fag, som kan give dig sparring og gode råd.

I forhold til et studiejob får du som praktikant også en endnu bedre idé om den hverdag, der venter dig som nyuddannet. Du får nemlig en hverdag, hvor du udelukkende arbejder og sandsynligvis også får mere ansvar af din arbejdsgiver end på et klassisk studiejob. Dette har nyuddudannede, som har været i praktik, ofte gavn af, da de ikke oplever overgangen fra studerende til ansat som et ligeså overvældende spring, når det endelig bliver deres tur til at træde ind på arbejdsmarkedet.

Sidst men ikke mindst hjælper praktikpladser dig også med at afklare dine karrieremål og interesser. Så ser du et opslag, der har relevans for din interesse og karriere, så er det bare om at søge.

Hvad er forskellen på en job- og praktikansøgning? 

En jobansøgning og en praktikansøgning har mange ligheder, men der er vigtige forskelle.

Når du ser et opslag på en praktikplads, der vækker din interesse, er det først og fremmest vigtigt, at du målretter din praktikansøgning specifikt mod det opslag – fuldstændig som sikkert er blevet fortalt med en jobansøgning.

Det viser en oprigtig interesse for jobbet. Selvom praktikanter ofte ses som gratis arbejdskraft, er det vigtigt at vise, hvordan dine færdigheder og evner som elev kan skabe værdi for virksomheden og deres arbejde ved at have dig i praktik. Derudover har du sandsynligvis ikke særlig meget erhvervserfaring at trække på, hvorfor det er vigtigt, at du fokuserer på din uddannelse og viden derfra.

En arbejdsgiver vil sætte pris på en ansøgning, der viser, hvordan du kan skabe værdi for virksomheden, samtidig med at du opnår dine egne læringsmål og udvikler dine evner inden for fagområdet under din praktik hos dem. Det skader heller ikke at vise eller nævne, at du ikke er bange for at begå fejl. Det viser blot, at du er lærevillig.

Vis dine kompetencer og færdigheder  

En god praktikansøgning kan gøre en stor forskel for din praktiksøgning og øge dine chancer for samtalen. Når du skriver din praktikansøgning, er det vigtigt, at du fremhæver dine kompetencer og færdigheder. Beskriv gerne konkrete eksempler på, hvordan du har anvendt dine evner i tidligere projekter eller jobs. Dette viser arbejdsgiveren, hvad du kan bidrage med.

For eksempel, hvis du har arbejdet på et relevant studieprojekt, kan du beskrive dette og forklare, hvordan det kan gavne dig i praktikken. Ord som motivation, erfaring, karriere og udvikling er alle nøgleord til at få fremhævet, hvorfor de skal vælge netop dig til deres praktikophold. Husk også at nævne eventuelle relevante kurser eller certificeringer, som du har gennemført.

Det er CV’et, der skal indeholde alle disse oplysninger for at give et klart billede af dine kvalifikationer. Mange nedprioriterer CV’et i deres jobsøgning, men det viser sig faktisk at en arbejdsgiver typisk kigger på CV’et før selve ansøgningen. Og naturligvis har nyuddannede ofte flere erfaringer og en længere uddannelsesbaggrund i bagagen, så du skal ikke stresse over, at du ikke har samme kompetencer som nyuddannede – det er jo trods alt en praktikplads, du søger.

IDA karriererådgivning

Sådan skriver du et målrettet CV

IDA karriererådgivning

En skarp profiltekst til dit CV

Få hjælp til din praktikansøgning 

Vil du gerne i praktik, kan du hos IDA Studerende få gode råd til at skrive en skarp praktikansøgning. Vi tilbyder vejledning og ressourcer, der kan hjælpe dig med at formulere en ansøgning, der skiller sig ud. Så slipper du forhåbentligt for selv at skulle sidde med en masse tvivl og spørgsmål lige op til sidste ansøgningsfrist.

I forhold til dette, er det vigtigt, at du er opmærksom på de forskellige virksomheders ansøgningsfrist til praktikpladser og også at starte din søgning i god tid. De fleste virksomheder opretter opslag med praktikpladser lige i starten af efteråret og foråret og med ansøgningsfrist hen mod slutningen af årstiderne.

Synes du at selve processen med søgning af praktikpladser kan være svær, så opret en jobagent inde på diverse hjemmesider!

Husk desuden også, at du ikke nødvendigvis behøver søge praktikpladser med en placering i nærheden af, hvor du bor nu. En praktikplads kan være en sjov måde at prøve at bo i anden del af landet for en periode. På den måde kan du som praktikant også oprette et netværk i en helt anden placering i landet, der måske kan hjælpe din karriere eller mulighed for at få job i flere virksomheder som nyuddannet.

Udform et stærkt CV med IDA 

Et stærkt CV er lige så vigtigt som selve ansøgningen, når du skal søge praktikplads. Dit CV skal klart og præcist vise dine kvalifikationer og erfaringer. Hos IDA Studerende kan du få gode tips til at udforme et stærkt CV. Dit CV skal indeholde dine kontaktoplysninger, uddannelse, erhvervserfaring, kompetencer og eventuelle certificeringer.

Vi hjælper gerne med at guide dig til placering af de forskellige elementer i dokumentet. Mange nyuddannede synes faktisk, det kan være svært at udforme et stærkt CV, hvorfor at skrive sådan et også er en kæmpe fordel at mestre til din fremtidige jobsøgning efter uddannelse.

Relateret

Hvis du synes, at denne artikel gav dig indsigt i fordelene ved et studiejob, kan du finde andre relevante artikler nedenfor:
Få de bedste forudsætninger i studiejobbet
Ulempen ved et studiejob kan være, at de få arbejdstimer og fraværet af ansvar kan føre til trivielle og kedelige opgaver. Sådan behøver det ikke at være.
Løn og vilkår, når du skal i praktik som diplomingeniør
Her kan du læse mere om løn, ferie og andre vilkår du skal være opmærksom på i praktik som diplomingeniør.
Glem ikke dine rettigheder på studiejobbet
Mange studerende er ikke klar over, at de faktisk har rettigheder og krav, når de bliver ansat i et studiejob.
Sådan finder du et studiejob, en praktikplads eller en virksomhed at skrive speciale med
Ifølge IDAs karriererådgiver, er der fire værdifulde råd, som du kan skrive dig bag øret, når du overvejer hvilke muligheder du har.
Derfor kan et studiejob være uvurderligt for din fremtid
Et studiejob kan på mange måder være med til at ruste dig til arbejdsmarkedet, når du som nyuddannet skal finde dit første job.
Bliv klog på din løn som studentermedhjælper
Har du husket at sætte dig ind i, hvad din arbejdskraft som studentermedarbejder er værd?
Er du klar til et studiejob?
Mange søger primært et job for at få en supplerende indkomst til SU’en. Men udover det økonomiske aspekt, kan et studiejob give dig så meget mere som studerende.
Få afklaret din tvivl

Er du stadig i tvivl om, hvorvidt du vil i praktik eller kan skrive en skarp ansøgning?

Ønsker du at komme i praktik, men synes, at det virker uoverskueligt at ansøge? Stol på dig selv og få taget hul på processen i god tid. Så skal du helt sikkert nok få lavet en god ansøgning og forhåbentligt finde en god praktikplads.
Og ellers er du altid meget velkommen til at kontakte os.