Besøg IDAs andre hjemmesider

Sådan skriver du en skarp ansøgning

Brug disse 4 gode råd, hvis du vil skille dig ud med en målrettet ansøgning. I artiklen finder du eksempler på den gode ansøgning og hvordan du skriver en motiveret ansøgning, der virker.

Jobsøgende

Skriv konkrete ansøgninger til konkrete jobs

Din ansøgning har ét formål: at gøre arbejdsgiveren så interesseret i dig, at du bliver kaldt til samtale. Udfordringen ligger i, at din ansøgning skal være konkret, personlig og handle om virksomheden i fremtiden – og selvfølgelig være målrettet det specifikke job, du søger.

 

Video: Den gode ansøgning

Analysér virksomhedens behov

Ansøgningen er et salgsbrev, der sammen med CV’et skal give læseren lyst til at se dig. Den skal ikke fortælle det hele, men det væsentlige. Derfor skal du, inden du sætter dig til tasterne, danne dig et godt billede af selve jobbet og virksomheden. Det gør du ved at analysere opslaget, ringe og stille gode spørgsmål – præcis som beskrevet under “CV-afsnittet”.

 

Når du skriver en god ansøgning – eksempel på layout og indhold

Her er et eksempel på en ansøgning, der tager udgangspunkt i nogle af de emner, vi lige har opridset. Klik på billedet for at se hele ansøgningen. Du kan også downloade den at bruge som inspiration til din egen ansøgning. Den gode ansøgning har tydeligt opdelte sektioner med hoved- og underoverskrifter.

Sådan gør en god ansøgning forskellen

IDAs karriererådgivere har fire gode råd til dig, som kan spare dig for meget besvær og strukturere dine ansøgninger, så de bliver nemme at læse og forstå for din kommende arbejdsgiver.

Fire gode råd når du skal skrive den gode jobansøgning - undgå klicheer, lav overskrifter, visualiser dig i jobbet, saml alt i ét dokument

Lav en fængende overskrift

Lav en faglig overskrift, der hurtigt giver et billede af, hvem du er, fx ”Eksportingeniør med speciale i markedsanalyser” til jobbet som salgsingeniør. Sætningen skal typisk indeholde din uddannelsestitel samt et fagligt nøgleord, som virksomheden har nævnt i opkaldet, at de prioriterer – og som du har enten viden om eller erfaring med.

 

Virksomhederne læser ansøgningerne – men i hvor lang tid?

Vidste du, at 58% af virksomhederne bruger typisk fire minutter eller mindre til at læse en ansøgning, mens 40% bruger mere end fire minutter. 87% af virksomhederne ser som regel altid på ansøgningerne.

Hvad skal en motiveret ansøgning bestå af?

Din motivation for at søge jobbet skal stråle ud af ansøgningen. Derfor skal du i det første afsnit i beskrive, hvad det er ved virksomheden og/eller selve jobbet, du synes, der er spændende eller inspirerende og hvorfor! Det skal ikke handle om, hvorfor du har valgt at uddanne dig inden for lige præcis dit felt – det skal dreje sig om virksomheden. De skal se, at du har lavet din research og gjort dig nogle overvejelser over deres virksomhed. De skal kunne mærke, at du gerne vil være en del af deres hjørne af verden og de skal kunne forstå hvorfor.

 

Sådan skriver du en god ansøgning

Hvad får virksomheden?

Den største del af ansøgningen handler om, hvilke af de opgaver, virksomheden har præsenteret i jobopslaget, du kan løse og hvordan. I analysen af jobopslaget markerede du alle de elementer, du kan eller har kendskab til. Det er de grønne elementer, du skal have fokus på. Du skal skrive konkret hvilke opgaver, du kan løse, hvordan du tilgår opgaven, hvilke metoder og værktøjer, du forventer at bringe i spil og i hvilken rækkefølge, du vil gøre tingene. Skriv hvordan det vil bidrage positivt til virksomheden.

Kom med ultrakorte eksempler og resultater, der kan henvise til, at du har gjort det før eller har idéer til, hvordan udfordringerne kan løses. Afhængigt at indholdet i opslaget vil det ofte være relevant at beskrive, hvordan du indgår i samarbejder med kunder, kollegaer og måske også hvordan du kan formidle din viden til dem, der ikke har samme faglighed som dig.

På den måde viser du, at du har viden, erfaringer eller idéer, der gør dig i stand til at lykkes i jobbet – og gør arbejdsgiveren tryg og forhåbentlig tryg nok til at kalde dig til samtale.

De tre vigtigste faktorer ved en god ansøgning

  • 67 % af virksomhederne mener, at relevant erhvervserfaring er det vigtigste
  • 64 % af virksomhederne mener, at andre særlige kompetencer er det vigtigste
  • 59 % af virksomhederne mener, at ansøgningsmaterialets kvalitet, fx længden, det sproglige indtryk og layout er det vigtigste

Kilde: Udpluk fra IDAs analyse ’Virksomhedernes rekrutteringspraksis 2020’

Er personlige kompetencer vigtige?

Det er et ikke bare ansøgerens faglige kompetencer, der skal matche jobbet – også dine personlige kompetencer spiller en rolle.

I det sidste afsnit i ansøgningen skal du kort beskrive hvordan du er som kollega – og hvordan det kommer til udtryk. Igen skal du se i jobopslaget og huske den viden du fik i opkaldet. Har de brug for en, der skal arbejde meget selvstændigt eller en der har mange ensartede opgaver?  Hvordan viser det sig, at du teamplayer? Hvordan kommer det til udtryk at du kan tænke ud af boksen eller kan fordybe dig i den samme type opgave uden at kede dig?

Beskriv et par tænkte eksempler – du skal ikke henvise til tidligere oplevelser.

Når du har sendt en god ansøgning – eksempel på kontakt

Når du har sendt ansøgningen, så venter du på at komme til samtale; eller? Ja og nej. Du venter selvfølgelig, på at deadline er kommet og gået. I mellemtiden kan du altid gøre dig klar til en eventuel samtale – research kommer dig til gode uanset om du kommer til jobsamtale denne gang, eller næste gang. Hvis du ikke hører fra virksomheden i lang tid, så kan man ringe og høre om de har en status på hvor langt de er i processen. Men det er kun i tilfælde, hvor de ikke har beskrevet processen i opslaget.

Det kan være, at du er topmotiveret, at du har brugt meget tid på at skrive en motiveret ansøgning, og at det er drømmejobbet, du har søgt. Men ringer du alene med intentionen om at skille dig ud blandt ansøgerne, risikerer du, at det giver bagslag. Og ringer du for at høre mere om jobbet og opgaverne, giver du indtrykket af, at du ikke har researchet inden du søgte.

Vær tålmodig – det kan tage tid at evaluere ansøgninger, og det kan være at de ikke har et svar til dig. Har virksomheden angivet specifikke retningslinjer for opfølgning og proces, så følg dem. Når du har modtaget en opdatering, sender du en takkebesked, hvor du viser din værdsættelse for deres tid og indsats.

Lær af afslaget til næste jobansøgning

Skulle du ikke komme igennem til en jobsamtale denne gang, så er det bare med at lære af afslaget – tag det ikke som en selvfølge at det er en del af jobsøgningen, men brug erfaringen aktivt til næste gang. Det kan du læse meget mere om i vores tema: Når du har søgt jobbet.

Du kan med fordel også kigge ind i, hvordan du skriver uopfordrede ansøgninger, da en stor del af stillingerne ligger i det såkaldte skjulte og i netværk. Det kan du læse mere om i artiklen Sådan søger du uopfordret.

Mere om ansøgningen
Er du studerence og søger studiejob?
Karriererådgivning
Er du nyuddannet og søger dit første fuldtidsjob?
Karriererådgivning