Besøg IDAs andre hjemmesider

Glem ikke dine rettigheder på studiejobbet

To studerende der har armene rundt om hinanden
Mange studerende er ikke klar over, at de faktisk har rettigheder og krav, når de bliver ansat i et studiejob. Men der er faktisk en lang række gængse rettigheder, der vedrører vilkår, løn, sygdom, og meget mere, som du bør være opmærksom på, inden du skriver under på kontrakten til dit nye studiejob.

Indholdsfortegnelse

  • Dét skal du forstå, når du lander i et studiejob
  • Samme rettigheder som fuldtidsansatte
  • Husk at gennemgå kontrakten
  • 6 gode huskeregler, inden du skriver under på kontrakten
  • Lad IDA hjælpe dig!

Dét skal du forstå, når du lander i et studiejob

Når du lander et studiejob, er det vigtigt at forstå, hvilke rettigheder du har. For selvom du endnu ikke er færdiguddannet, har du faktisk en del! Dine rettigheder afhænger primært af dit timeantal og den type arbejde, du udfører, og ofte falder studiejob ind under funktionærloven, som betyder, at du har visse minimumskrav.

Din beskæftigelsesstatus og arbejdstype spiller en afgørende rolle i at fastlægge dine rettigheder. Typisk udfører studerende funktionærlignende arbejde, såsom kontor- eller handelsarbejde, når de har studierelevante job. Men der er også studerende, der arbejder i barer, restauranter og andre områder, hvor deres rettigheder ofte er fastsat i en ansættelseskontrakt der suppleres af en overenskomst udover det, der er fastsat af loven.
Rasmus Ahlgreen, juridisk gruppeleder i IDA,

Samme rettigheder som fuldtidsansatte

De rettigheder, du har som studerende i et studiejob, er ofte de samme som dem, der gælder for fuldtidsansatte. Disse rettigheder inkluderer for eksempel minimumsregler vedrørende opsigelse, løn under barsel for fødende forældre, og løn under sygdom. For eksempel har du normalt krav på en opsigelsesperiode, hvis din arbejdsgiver ønsker at afslutte din ansættelse, men den kan variere en del afhængigt af længden på din ansættelsesperiode og kontrakten.

Hvad angår lønnen, er der ingen fastsat minimumsløn for studiejobs i Danmark, men IDA anbefaler, at du forhandler lønnen med din arbejdsgiver, også selvom du “bare” er studerende.

IDA har nogle vejledende satser for timeløn baseret på, om du er på bachelor- eller kandidatniveau, som kan tjene som reference under lønforhandlingen. Der er dog forskel på om man er ansat i den offentlige eller den private sektor. Det er altid en mulighed at forhandle på din løn, så det er en god idé at forsøge at forhandle inden du skriver under.

Rasmus Ahlgreen, juridisk gruppeleder i IDA,
IDA Studiejobfinder

Byg på din faglige profil

Brug vores portal til at finde dit næste studiejob, praktikplads eller projektsamarbejder. Filtrér efter din faglighed og se, om det helt rette byder sig.

Husk at gennemgå kontrakten

Når det kommer til sygdom, afhænger dine rettigheder igen af din kontrakt og ansættelsesforhold.

Hvis du ikke har funktionærstatus og din kontrakt ikke indeholder bestemmelser om løn under sygdom, har du normalt kun ret til sygedagpengesatsen for de timer, du er sygemeldt. Derfor er det afgørende at gennemgå din kontrakt omhyggeligt for at afgøre, om du har ret til løn under sygdom, og hvis det ikke er nævnt heri er det også noget, du kan forsøge at forhandle dig frem til.

Rasmus Ahlgreen, juridisk gruppeleder i IDA,

Derudover er det også vigtigt at bemærke, at nogle arbejdsgivere kan tilbyde særlige vilkår og betingelser i deres ansættelseskontrakter. Derfor er det afgørende at læse og forstå din kontrakt og sikre dig, at dine rettigheder og forventninger er klart defineret.

I sidste ende er det bedste råd, vi kan give til studerende, der søger deres første studiejob, at være opmærksomme og grundige i deres kontraktforhandling. Tjek, om dit timeantal er garanteret, og forstå de vilkår og betingelser, der gælder for dig.

Ved at være velinformeret og proaktiv kan du sikre, at du ikke blot får en meningsfuld studieerfaring, men også en retfærdig behandling og løn for ens indsats i studiejobbet. Og så skal du selvfølgelig ikke tøve med at sende kontrakten ind til sin fagforening, så de kan tjekke den igennem og belyse eventuelle fejl og mangler.

Få jurdisk hjælp til din kontrakt her af IDA.

6 gode huskeregler, inden du skriver under på kontrakten

  1. Studerende har rettigheder og krav, der skal overholdes i deres studiejob, uanset om jobbene er fagligt relevante eller ej.
  2. Rettigheder varierer afhængigt af beskæftigelsesstatus, arbejdstype og kontrakt, men mange studerende falder under funktionærloven, som giver visse minimumskrav.
  3. Studerende har ofte de samme grundlæggende rettigheder som fuldtidsansatte, inklusive opsigelsesregler, løn under barsel og løn under sygdom.
  4. Minimumslønsatser for studiejobs findes ikke i Danmark, men det anbefales at forhandle løn, selv som studerende.
  5. Kontrakter og vilkår om løn under sygdom varierer og bør gennemgås nøje. Forhandling kan være mulig.
  6. Læs og forstå din kontrakt omhyggeligt for at klarlægge rettigheder og forventninger. Fagforeninger kan hjælpe med at vurdere kontrakten.

Lad IDA hjælpe dig!

Du kan altid kontakte IDAs juridiske rådgivere og få hjælp til blandt andet løntjek og gennemgang af ansættelseskontrakten, inden du skriver under. Det er også gældende for studiejobs – uanset om de er studierelevante eller ej.

Relateret

Vi håber, at du er blevet klogere på dine rettigheder som studentermedhjælper. Husk du kan altid kontakte IDA for rådgivning. Herunder finder du relateret indhold.
Er du klar til et studiejob?
Leder du lige nu efter et studiejob til bygge ovenpå din faglige profil? Så læs med her for gode tips til at lande netop det, som du søger.
IDA Studiejobfinder
Find et relevant studiejob, praktikplads eller et spændende projektsamarbejde med IDA Studiejobfinder.
Få hjælp til kontrakt og løn
Er din ansættelseskontrakt som den skal være? Får du den løn, som du er værd? Få læst din kontrakt igennem af IDAs juridiske rådgivere. Gælder også for studiejobs.
IDAs lønberegner
Vil du gerne blive klogere på, hvad du kan forvente at få i løn som nyuddannet? Med IDAs lønberegner kan du lære mere om dine muligheder.
IDA rådgivning

IDA sikrer dig ordnede forhold

Som medlem af IDA kan du altid bruge vores rådgivning til at vende alt det juridiske i din kontrakt som studentermedhjælper. Herudover kan du også bruge vores rådgivning til få gode råd i din jagt efter det fedeste studiejob.