Besøg IDAs andre hjemmesider

Sådan finder du et studiejob, en praktikplads eller en virksomhed at skrive speciale med

En mand og en kvinde kigger ind i kameraet med IDA-parasol i baggrunden
Fire værdifulde råd. Tanken om at finde et relevant studiejob, en praktikplads eller en virksomhed at skrive speciale med er ofte spændende, men bestemt også udfordrende. For hvordan bærer du dig bedst an med at finde det rette studiejob, den rette praktik eller det rette specialesamarbejde for lige præcis dig? Det giver IDAs karriererådgiver, Sanne Mattebjerg, fire bud på.

Indholdsfortegnelse

  1. Opsøg virksomhederne aktivt
  2. Vær forberedt at gribe en mulighed, når den opstår
  3. Overvej studiejob og praktik i samme virksomhed
  4. Forberedelse er essentielt i forhold til specialesamarbejde

1. Opsøg virksomhederne aktivt

Udover selvfølgelig at tjekke opslåede stillinger er det første skridt i din søgen efter et studiejob at række ud til virksomhederne, forklarer Sanne Mattebjerg og understreger vigtigheden af aktiv kommunikation:

Du skal ikke bare sende virksomheden en mail og spørge, om de kan bruge dig. Prøv at tage kontakt ved at ringe til dem. Fortæl, hvad du læser, og hvorfor du gerne vil arbejde hos dem. Udtryk din begejstring for det, de laver, og spørg, om de bruger studentermedhjælpere inden for dit fagområde.
Sanne Mattebjerg, Arbejdslivskonsulent i IDA.

Samtidig kan det også være nemmere at få et studiejob, da det er et mindre sats for virksomheden at ansætte en studentermedhjælper i forhold til for eksempel en nyuddannet.

Virksomhederne er ikke lige så bekymrede for, hvis samarbejdet ikke fungerer, når de ansætter til et studiejob, som når de ansætter til en fuldtidsstilling, fordi der med et studiejob alligevel er en naturlig afslutning. På den måde er det nemmere at komme ind i varmen som studerende, og så vise, hvad du kan.
Sanne Mattebjerg, Arbejdslivskonsulent i IDA.

Hun tilføjer, at det er vigtigt at huske, at mange studiejobs går i arv. Derfor er det en god ide at holde dig opdateret på, hvem der laver hvad, og spørge om de kan sige til, når de engang er færdige, eller når der er en åbning.

2. Vær forberedt at gribe en mulighed, når den opstår

Når en arbejdsgiver leder efter en studentermedarbejder, er de ofte ivrige efter at besætte stillingen så hurtigt som muligt, forklarer Sanne Mattebjerg.

Gør det så nemt som muligt for arbejdsgiveren at se, at du er en fremragende kandidat. Lav en LinkedIn-profil, som er dit online CV, og hvor dine kompetencer tydeligt fremgår. Og her er det vigtigt, at du ikke er ”snobbet” med de kompetencer, du tilføjer.

Sanne Mattebjerg, Arbejdslivskonsulent i IDA.

Hvis du fx har erfaring med at have overblikket bag en bar i happy hour eller har en serviceorienteret baggrund fra en butik, så bør du fremhæve det i både ansøgningsmaterialet og til samtalen.

Lyt til vores dygtige karriererådgiver

Hør om alle fordelene ved at prioritere et studiejob, at komme i praktik eller samarbejde med en virksomhed, når du skriver projekt.
IDA karriererådgivning

Fordele ved studie-job, praktik og specialesamarbejde

3. Overvej studiejob og praktik i samme virksomhed

Som studerende har du sjældent et stort overblik over, hvilke virksomheder der findes indenfor dit interesseområde. Og samtidig kan det være svært at få foden indenfor, hvis du ikke kender nogen derfra. Derfor kan det være værd at udnytte dem, du måske allerede kender.

Hvis du har et studiejob, men nu skal i praktik, eller hvis du er i praktik, men godt kunne tænke dig et studiejob, når praktiktiden er ovre, så overvej at søge i den virksomhed, du allerede er i.

Det er en supergod måde at bruge alt det, du allerede ved om virksomheden til din fordel. Men det kræver, at du tager det første skridt, taler med din chef og siger, at du gerne fortsætte og giver et bud på, hvad du kan løse af opgaver. Du kan ikke antage eller vente på, at din chef skal gætte det. Ansvaret for at sætte tingene i gang er dit.
Sanne Mattebjerg, Arbejdslivskonsulent i IDA.

4: Forberedelse er essentielt i forhold til specialesamarbejde

Hvis du gerne vil skrive speciale i samarbejde med en virksomhed, så er proceduren meget lig den for praktik. Identificér emner eller temaer, du gerne vil udforske, og find ud af, hvilke virksomheder der matcher dine interesser. Noget som Sanne Mattebjerg anbefaler, at du forbereder dig godt på.

Kom med et eller to forslag til samarbejdsmuligheder og tag ansvar. Sig, ‘Jeg har forberedt mig grundigt. Jeg vil gerne arbejde med dette emne, og her er fordelen for jer og hvad I cirka kan regne med at få ud af det. Jo mere du har tænkt over det og kan præsentere dine idéer, desto bedre.
Sanne Mattebjerg, Arbejdslivskonsulent i IDA.

Hun understreger, at det samtidig er vigtigt at være åben overfor, at opgaven kan tage en uventet drejning og det måske betyder, at dit speciale ikke ender så godt, som du havde håbet.

Virksomheder er ikke nødvendigvis ude efter dem, der lykkes – og særligt ikke dem, der lykkes uden at vide, hvad årsagen til succesen er. De er faktisk mere på udkig efter dem, der kan erkende, hvad de kunne have gjort anderledes ved et ikke helt vellykket projekt. Så i stedet for at bare lade samarbejdet ende, når du afleverer et speciale, der ikke kunne vise de resultater, du havde håbet på, så lav nogle refleksioner.

Hvis du kunne gå tilbage og ændre det, hvad ville du så have gjort? Hvad er årsagen til, at du ikke nåede i mål? Hvad er du blevet bedre rustet til næste gang, du skal lave noget lignende. Det er nemlig dér, man lærer. Det er ikke fejl, det er erfaring.”

Relateret

Blev du klogere på, hvordan du skaber en kontakt til erhvervslivet? Læs mere relateret indhold omkring studiejob, praktik og projektsamarbejde herunder.
Lav et professionelt CV og ansøgning
Kurset giver dig indsigt i, hvordan du laver den perfekte ansøgning, hvilket giver dig en konkurrencefordel i din søgen efter det fedeste studiejob eller fuldtidsjob efter studiet.
IDA Studiejobfinder
Find et relevant studiejob, praktikplads eller et spændende projektsamarbejde med IDA Studiejobfinder.
Få hjælp til kontrakt og løn
Er din ansættelseskontrakt som den skal være? Får du den løn, som du er værd? Få læst din kontrakt igennem af IDAs juridiske rådgivere. Gælder også for studiejobs.
IDAs lønberegner
Vil du gerne blive klogere på. hvad du kan forvente at få i løn som nyuddannet? Med IDAs lønberegner kan du lære mere om dine muligheder.
Få hjælp til din kompetenceudvikling

Brug IDA til din fordel

Du har mulighed for at bruge IDA til fremme din karriere allerede under dit studie. Vores professionelle karriererådgivere kan hjælpe dig med rådgivning af din karriere, og hvad du med fordel kan vælge og fravælge.

Herudover har vi også vores studiejobfinder, som du kan bruge til at finde studiejobs, praktikpladser og projektsamarbejder.