Få de bedste forudsætninger i studiejobbet
Få de bedste forudsætninger i studiejobbet
Ulempen ved et studiejob kan være, at de få arbejdstimer og fraværet af ansvar kan føre til trivielle og kedelige opgaver, der ikke udnytter, alt det du kan.
Måske hører du til dem, der har svært ved at byde ind på mere spændende arbejdsopgaver med mere ansvar, fordi du “jo bare er studentermedhjælper”? Sådan behøver det ikke være.
Sig, hvad du kan, og hvad du gerne vil
“Mange steder glemmer man lidt, at den studerende også har en stor faglighed, som kan bidrage til virksomheden – ofte med den nyeste viden på sit felt. I stedet får den studerende praktiske eller administrative opgaver rundt om kerneopgaven, men det er et misforstået hensyn,” siger Frederikke Hjort, der er juniorrådgiver i IDA.
For mens, der kan være faste on-boarding-forløb, MUS og 1:1 for de fastansatte, så er det ikke givet, at studenter bliver sat lige så grundigt ind i organisationens opgaver – og det er heller ikke alle chefer, der vælger at bruge tid på udviklingssamtaler for studenter, der i nogle (mange?) tilfælde kun er ansat et år eller to. Det betyder, at man som studentermedhjælper selv må tage initiativet.
Tal med dine nærmeste kolleger
“Selv om man er student, så er det ok at være proaktiv og gå i dialog. I stedet for at opsøge afdelingslederen, så kan man bruge den fastansatte, der er ens nærmeste samarbejdspartner. Hvis vedkommende ikke ved, alt det du kan, og hvad du synes er sjovt at lave, så kan de ikke finde den slags opgaver til dig,” understreger Frederikke Hjort.
Kommunikation er nøgleordet her, men det kan føles enormt sårbart at sige højt, hvis man ikke forstår sin opgave fuldt ud. Måske er man ikke er blevet introduceret til projektet sammen med resten af teamet, eller det kan være, at man kan se andre opgaver i afdelingen, man hellere vil arbejde med på.
Sig det højt, når du er i tvivl
“Du er ansvarlig for din egen tilstedeværelse på jobbet. Du må sige til, hvis der er opgaver, du ikke ved, hvordan man skal løse – eller hvis der er opgaver, du vil være helt oplagt til at få, men som du ikke bliver tilbudt. Det er vigtigere end at være lydig som studentermedhjælper, for alle kan ikke have et blik for, hvad du kan og helst vil,” råder Majbrit Ølgaard , karriererådgiver i IDA.
På samme måde er det vigtigt at sige til, hvis du i perioder har mindre tid på grund af eksamener – eller måske bedre tid til at byde ind på større projekter i forbindelse med ferie. Når dine omgivelser ved, hvornår de kan regne med dig, og hvad du helst vil lave, er der bedre chance for, at nogle husker dig, når de spændende opgaver skal fordeles.
Husk, at det er et studiejob:
- Sørg for at kommunikere, hvor meget undervisning du har og prioriterer
- Skab klare aftaler med din leder for dine arbejdstider og særligt, hvornår du ikke arbejder
- Hold fri, når du har fri. Sluk for arbejdsrelateret kommunikation, så du ikke forstyrres på studiet
- Vær åben og spørg allerede under samtalen, hvordan man bliver introduceret til arbejdspladsen
- Vær obs på at få forventningsafstemning, når du stilles opgaver, så du ved, hvornår de er løst