Besøg IDAs andre hjemmesider

Derfor kan et studiejob være uvurderligt for din fremtid

Som studerende kan det fuldtidsjob, som det er at studere, føles nok i sig selv. Men et studiejob, erhvervsrelevant eller ej, kan på mange måder være med til at ruste dig til arbejdsmarkedet, og ikke mindst give dig en fordel, når du som nyuddannet skal finde dit første job.
lyshåret person står ved et bord og kigger på en computerskærm

Skal du bruge tiden på studiet på at læse op og være så dygtig og dedikeret en studerende som muligt? For så vidt muligt ja. Men noget af tiden kan med fordel også bruges i et studiejob. Karriererådgiver i IDA, Sanne Mattebjerg har rådgivet talrige studerende og nyuddannede i at finde den rigtige vej på både studiet og som nyuddannet, og ifølge hende kan et studiejob være nøglen til at finde ud, af hvilken vej du vil gå.

“Et studiejob giver dig mulighed for at se, hvordan du kan anvende de teoretiske elementer, du har lært på universitetet i en virkelig virksomhed, hvor der faktisk er noget på spil, når man laver sine opgaver. Samtidig giver det dig også indsigt i, hvilke af de ting, du har lært på universitetet, som du rent faktisk godt kan lide at arbejde med i praksis. Så kort sagt er et studiejob en fantastisk mulighed for at afprøve, hvordan man arbejder, og om man trives i det arbejde,” siger Sanne Mattebjerg.

Læren i at gå på arbejde

Erhvervserfaring, uanset om den er fagligt relevant eller ej, kan være med til at hjælpe dig med at opbygge et fundament af færdigheder, som er uvurderlige i enhver karriere. Men ifølge Sanne Mattebjerg, er der ikke mange, der tænker over, at ligesom man som barn skal lære at gå i skole, skal man også som voksen lære at gå på arbejde.

“Gennem et studiejob, lærer du at samarbejde, arbejde selvstændigt, overholde deadlines og udvikle den professionalisme, som er forventet af dig, samt hvordan du opfører dig i en organisation, hvilket desværre er en færdighed, der sjældent undervises i på universitetet. Når du træder ind i arbejdslivet, er det ikke som på universitetet, hvor du primært fokuserer på dine egne akademiske fremskridt. Virksomheden er i centrum, og det kræver en tilpasning af din tankegang og adfærd,” siger Sanne Mattebjerg, og tilføjer at man udover det også ofte lærer så basale, men vigtige ting som at forstå punktlighed og kommunikation, og hvordan man bruger e-mails effektivt.

Styrk din ansættelsesværdi

Læren om at gå på arbejde, er dog ikke den eneste grund til at få dig et studiejob. Undersøgelser viser, at relevant erhvervserfaring kan reducere ledighedsperioden efter endt uddannelse betydeligt, mens IDAs egne data afslører, at en betragtelig procentdel af nyuddannede medlemmer får deres første job gennem praktik eller studiejob. Det kombineret med, at arbejdsgivere ofte prioriterer erfaring over karakterer, er en anden vigtig faktor at tage med i det store regnskab over, hvordan din tid på studiet skal prioriteres.

“Selvfølgelig er det allervigtigste at du lægger mest tid og energi i dit studie. Det er trods alt der, du lærer det, som du skal bruge i dit kommende arbejde. Samtidig er det dog vigtigt at have in mente, at erfaring for eksempel rangeres højest af virksomhederne i forhold til, hvad studerende skal gøre for at undgå at være ledige som nyuddannet. Derfor er det bestemt værd at tage det første skridt ind i erhvervslivet, mens du er studerende,” siger Sanne Mattebjerg og fortsætter:

“Det at du allerede har siddet med bare en lille del af det arbejde, som du som nyuddannet måske skal arbejde med, giver dig en fordel, når virksomhederne skal vælge, hvilke kandidater, de tror, de vil kunne få mest ud af at ansætte. Samtidig hjælper erhvervserfaring dig også med at forstå og navigere i den virkelige arbejdsmarkedsverden, og det er også en faktor som virksomhederne vælger ud fra.”

Lad IDA hjælpe dig!

Du kan altid kontakte IDAs juridiske rådgivere og få hjælp til blandt andet løntjek og gennemgang af ansættelseskontrakten, inden du skriver under. Det er også gældende for studiejobs – uanset om de er studierelevante eller ej.

Send din kontrakt ind til os og få den tjekket.

Studiejobbet er første skridt mod et netværk

Det er dog ikke kun den reelle erfaring, du får gennem et studiejob, som er værd at tage med i overvejelserne. Et studiejob, giver dig nemlig også mulighed for at opbygge relationer i branchen, finde mentorer og få et indblik i virksomhederne.

“Det kan være med til at åbne dørene for uformelle jobsøgningsmuligheder, hvor du kan tale med folk i branchen og finde jobmuligheder, der måske aldrig bliver annonceret. Det er noget, man ikke så ofte tager med, når man overvejer om, hvorvidt man bør få sig et studiejob, men det er en næsten ligeså vigtig del,” siger Sanne Mattebjerg og fortsætter;

“Gennem et studiejob møder du en masse forskellige mennesker. Nogle af dem, kommer du aldrig til at tale med igen, mens andre pludselig kan blive relevante for dig at kende på et tidspunkt i fremtiden. Ikke fordi, de nødvendigvis er dem, der vil kunne give dig et job, men måske er det dem, der peger dig i den rigtige retning eller som kender nogen, der kender nogen og så videre. Så netværket, der følger med et studiejob kan bestemt være ligeså vigtigt som erfaringen.”

5 gode grunde til at få et studiejob

  1. Et studiejob er mere end blot en indtægtskilde; det er en investering i din fremtidige karriere.
  2. Gennem et studiejob kan du omsætte teoretisk viden til praktiske færdigheder og finde ud af, hvad der virkelig tænder dig.
  3. Det er også her, du lærer de grundlæggende arbejdsevner, som er afgørende i enhver karriere, fra samarbejde til tidsstyring.
  4. Studiejob kan reducere din ledighedsperiode efter endt uddannelse og give dig en værdifuld erfaring, som arbejdsgivere prioriterer højt.
  5. Netværket, du opbygger gennem et studiejob, kan åbne døre til fremtidige jobmuligheder og mentorer, der guider dig på din karrierevej.