Skab zoner i hjemmet, og få en bedre coronahverdag

Glider dagene ud i et, og har du svært ved at holde styr på, om det er tirsdag – nej vent, torsdag? Du er ikke alene, hvis du synes det er møgsvært at holde fast i rutinerne i denne tid, hvor intet er, som det plejer, og vi bruger størstedelen af dagen indenfor - hver for sig.

Arbejdslivskonsulent i IDA, Eva Jakobsen, har samlet et par gode råd til at få mere rutine og overskud tilbage i dagene.

Det er ok at have dage, hvor du intet når

Noget af det første, der følger med, når man mister overblikket og rutinerne, er den dårlige samvittighed. Den kan være nærmest lammende, og mens du sidder stille i sofaen, kommer den snigende og lister alle de ting op, som du nu ikke får foretaget dig.
Måske føjer den endda disse ting til en anden mental liste, over det du ville nå i weekenden, og før du får rejst dig, er listen så lang og uoverskuelig, at du lige så godt kan give op og blive siddende. Lyder det som noget, du kan genkende?

“De dage, der bare forsvinder ud under os, kan vi alle få. Men den dårlige samvittighed hjælper ikke noget. Måske havde du brug for en dag til at slappe af og lade op, fordi det hele er usikkert lige nu, og vi ikke kender den præcise slutdato for det her corona. Så giv dig selv lov til at slappe af i en solstråle med en lydbog og din kaffe, men sig til dig selv, at du har lov til at slappe af, så du ændrer opfattelsen af, om du dovner eller holder velfortjent fri,” råder hun.

Gør det nemmere at lykkes

Eva Jakobsen anbefaler, at du inddeler din lejlighed, dit værelse – eller bare dit bord – i zoner, som kan gøre det nemmere for dig at få det fra hånden, du har planer om.

“Hvis du har seng, sofa og skrivebord, så kan det altså have stor værdi, hvis du mentalt beslutter dig for, at når du sidder ved bordet, så skriver du. Når du sidder i sofaen, holder du pause, og sengen er kun til at sove i – og måske lidt Netflix før sengetid,” siger hun.

Ved at inddele din lejlighed i zoner, sender du et klart signal til din hjerne om, hvornår du er “på arbejde”, og hvornår du har fri. Så glider tingene ikke sammen i lige så høj grad, som hvis du prøver at lave det hele fra sofaen med dynen på.

“Selv hvis du ikke har god plads, så vælg en ende af dit bord, der er til arbejde, en plads til frokost og en plads til Youtube og hygge, også selv om det er den samme stol du rykker de forskellige steder hen. Det gør altså en forskel for hjernen, at den ved, at nu har du sat dig i arbejdszonen,” forklarer Eva.

Tag slips eller arbejdshatten på

De fleste guides til at arbejde hjemmefra anbefaler også, at du starter hver dag med at gentage de samme rutiner, som du ville, hvis du skulle ud på studiet eller på job. Igen sender rutinerne et signal til hjernen om, hvad du forbereder dig på.

“Du kommer bedre fra start med lidt koldt vand i hovedet og en tandbørstning, og lad nu dynen blive i sengen, den skal ikke med på arbejde,” understreger Eva Jakobsen.
Men det betyder ikke, at du ikke kan udnytte bare en lille smule, at du er hjemme. Det kan være, at du har en bestemt trøje eller et par joggingbukser, du elsker overalt på jorden – så tag det da på. Men vælg et stykke tøj til, som du specifikt forbinder med studie eller job. Der er jo ingen, der kan se på et Skypekald, om du har yogabukser på under bordet. Business in the front – party in the back. “Bare sørg for at du mentalt tager arbejdstøjet på, og så er det sådan set lige meget, om du vælger en skjorte, en kasket eller en bestemt t-shirt til det, bare du gennemfører den mentale opgave at iføre dig “arbejdstøjet”,” forklarer Eva Jakobsen.

Sådan laver du mentale zoner:

Eva Jakobsen forklarer, at de mentale zoner, uanset om du vælger at arbejde eller holde fri med Ben & Jerry’s, handler om valg.
“Alle valg er gode valg. Det er først, hvis du lader være med at træffe et valg om enten at gøre noget eller holde fri, at du ender midt i tankerne om “jeg burde også det og det”. Og når du tænker, at “jeg burde også”, så er det samvittighedens måde at straffe sindet på,” forklarer Eva Jakobsen.

Når vi “bør” gøre noget, så gør vi det ikke. Så får vi dårlig samvittighed, og i værste fald så “skammer vi os” over ikke at gøre “det rigtige”. At stå i timevis i valget midt mellem skrivebordet og sengen er udmattende, og det optager utrolig meget mental energi – så tag et valg!
“Giv dig selv lov til at se Netflix, giv dig selv lov til at tage en tur rundt på SoMe, men sæt en alarm, for pludselig er der gået en halv dag – og så “burde” du også ha’ lavet noget andet,” understreger Eva Jakobsen.

En god mulighed er Pomodoro-metoden, hvor du deler dagen op i mindre bidder, og hver arbejdsbid maksimalt kan vare 25 minutter. Så kan det godt være, du skal læse tre forskellige tekster, men giv dig selv max 25 minutter til hver, og sæt et ur, så du ved, hvornår du skal slippe dem igen. Eller giv dig selv lov til at scrolle på SoMe, men stop, når uret ringer efter 25 minutter, tag et glas vand eller en lille pause og gå så videre til det næste i dagens program.

“Den billigste form for mindfulness er at trække vejret – bare 10 sekunder – når du trækker vejret, så kobler du hoved og krop sammen, så du kan mærke, hvad du egentlig har lyst til og brug for. Har du lyst til mere kaffe – eller vand? Har du lyst til Netflix eller ro i hovedet med en gåtur – uden veninden eller podcasten i ørerne?”, spørger Eva Jakobsen.

Hvis du har brug for at gøre en opgave færdig for at få ro, så vælg den nemmeste opgave, du kan komme i tanker om og løs den.
Har du svært ved at falde ned og få ro nok i sindet til at mærke efter, hvad du egentlig har lyst til eller brug for? Så kan denne lille vejrtrækningsøvelse fra yogaens verden måske hjælpe dig.