Besøg IDAs andre hjemmesider

Gode råd til jobsamtalens svære spørgsmål

Kan du svare på hvad din største svaghed er? Hvornår du bliver presset? Og ikke mindst - hvad vil du have i løn? Hvis du ikke helt har styr på det, så læs videre og bliv klar til alle de svære spørgsmål til jobsamtalen.

Jobsøgning
Hvis du er godt forberedt, er de faglige emner til jobsamtalen nemme at svare på. Men det kan også være en fordel at tænke over, hvad du vil svare, når personlige spørgsmål dukker op.
Når du viser, at du har gjort dig tanker om, hvordan du ser din rolle i virksomheden og hvordan du vil udvikle dig i jobbet, står du med stærke kort på hånden.

Den største del af jobsamtalen handler om faglige emner, såsom hvor du har din erfaring fra, hvordan du vil bruge den i jobbet, og hvordan du kan skabe værdi i virksomheden. Denne del af samtalen ligger i forlængelse af dit CV og er derfor den nemmeste del at forberede.

Jobsamtale – Fortæl om dig selv

Du vil dog også komme ud for spørgsmål, der går mere på dig som person, hvor der ikke er en facitliste, og flere svar sagtens kan være gode. For nogle kan de personlige spørgsmål virke en anelse ubehagelige, men de er faktisk bare et udtryk for, at arbejdsgiveren er interesseret i at lære dig at kende. Erfaringer viser nemlig, at mange arbejdsgivere først begynder at stille de svære spørgsmål, når deres interesse er vakt. De vil vide mere.

Vær klar til alle spørgsmål til jobsamtalen

Læs din ansøgning og dit CV igennem som forberedelse til jobsamtalen. Forestil dig, hvilke spørgsmål de afføder, og tænk over dine svar, så du føler dig klar. Selvom du er forberedt på spørgsmålene, bør du være forsigtig med at svare hurtigt – det kan virke for indstuderet. ”Tænk” i stedet lidt, inden du svarer.

Spørgsmål til jobindhold

Det er vigtigt, at du så tidligt som muligt i samtalen bliver sikker på, hvad jobbet helt præcist går ud på, og hvordan opgaverne er prioriteret. Først når du har fået den relevante information om jobbets indhold, kan du blive helt skarp på, hvor du kan gøre en forskel. Hav spørgsmål om jobbet klar, fx:

  • Specifikt om forskellige indhold af jobbet
  • Om vægtningen af de enkelte opgaver
  • De øvrige medarbejderes faglige profiler

 

Hvad er udviklingsmulighederne?

Du står stærkt, hvis du inden samtalen har formuleret spørgsmål til virksomhedens udviklingsplaner. Og endnu stærkere, hvis du tilsvarende har tænkt over, hvordan du selv kan udvikle dig i jobbet. Så viser du, hvordan du er parat til at følge virksomhedens dynamik, og det bliver der lagt mærke til.

Hvad skal du have i løn?

Som regel slutter jobsamtalen med en snak om løn, her er det rart at være forberedt. Du kan på forhånd undersøge, hvad IDA anbefaler som det passende lønniveau til den stilling, du søger. Så har du et udspil, hvis lønspørgsmålet kommer på bordet.

 

Mere om jobsamtalen
Få gode råd til at håndtere de svære spørgsmål til samtalen
Jobsamtalen
to personer står foran en bærbar og snakker
Forbered dig og få et CV- og ansøgningstjek hos IDA
Ansøgningstjek