Sådan forbereder du dig til din første jobsamtale

Når du bliver kaldt til jobsamtale, er virksomheden interesseret i netop dig som mulig kandidat til jobbet. Derfor er det vigtigt, at du er godt forberedt, så du kan overbevise virksomhedens medarbejdere om, at du skal være deres nye kollega.

Jobsøgende
Start din research allerede inden du søger jobbet. Brug tid på at sætte ord på hvordan dine faglige, sociale og personlige kompetencer passer ind i jobbet og kulturen på arbejdspladsen.

Find ud af, hvordan du passer ind i virksomheden

Sanne Mattebjerg fra IDAs karriererådgivning anbefaler, at du læser stillingsopslaget, din ansøgning og dit CV grundigt igennem, inden du tager til jobsamtalen.

»Du skal forberede dig på at fortælle om dine faglige, sociale og personlige kompetencer, og hvordan de spiller sammen med virksomhedens behov. Du finder udelukkende ud af behovene ved at ringe til virksomheden, inden du sender din ansøgning, og til jobsamtalen skal du overbevise virksomheden om, at du kan indfri dem,« siger hun.

Så du rent faktisk starter din research til samtalen allerede før du søger jobbet.

 

Gode råd fra IDAs karriererådgivere

  • Bidrag til den gode stemning: smil, grin, smalltalk inden, vær nysgerrig. Sig ja tak til kaffen/vand
  • Forbered en præsentation af dig selv. Ikke i kronologisk rækkefølge, men i prioriteret. Hvad er vigtigst for dem at vide i forhold til det job, du er til samtale på
  • Forsøg at vinkle dine svar, så de tydeliggør, hvilken værdi du kan give
  • Slut stærkt af, hvor du udviser tydelig interesse og afslutter med et spørgsmål – fx om hvordan de første par uger i virksomheden vil foregå eller hvordan feedbackkulturen er i virksomheden

Sæt dig ind i virksomheden

Du kan stort set som ansøger være sikker på, at du til samtalen vil blive stillet spørgsmålet: »Fortæl lidt om dig selv«.

»Her falder mange i fælden og fortæller det samme historie, som de fortæller i sociale sammenhænge “Jamen jeg hedder Sanne og er opvokset i en lille by uden for Slagelse” – det er bestemt ikke den vej, du skal i en jobsamtale. En jobsamtale er en samtale om hvordan dine faglige, sociale og personlige kompetencer passer ind i det job og den kultur, som virksomheden har, « siger Sanne Mattebjerg.

IDAs rekrutteringsanalyse viser, at der er et klart mønster på arbejdsmarkedet for hvilke karaktertræk gør sig godt hos kandidater, som virksomhederne leder efter.

Forbered en præsentation

Du skal have forberedt en kort præsentation på 3-4 minutter, hvor du fortæller om først dine faglige styrker i forhold til præcis dette jobbet og dernæst dine sociale og personlige styrker. Identificér 3-5 succeshistorier, der bekræfter disse styrker. Det kan være eksempler fra studieprojekter, studiejob og frivilligt arbejde, hvor du har opnået gode resultater og fået positiv feedback. Fortæl at det er lige præcis disse erfaringer, der gør, at du finder jobbet her virkelig interessant og kan se dig selv bidrage til opgaveløsningen.

Afslut med 1-2 sætninger om, hvad du laver, når du holder fri. På den måde ser de lidt af hele dig, og stemningen bliver ofte mindre formel.

 

Giv et godt førstehåndsindtryk

Det kommer måske ikke bag på dig, at du skal give et godt førstehåndsindtryk til jobsamtalen. Men kort sagt handler det om, at du skal fremstå positiv, engageret og ikke mindst motiveret for at få jobbet. Derudover kan du med fordel undersøge, hvordan virksomheden fremstiller sig selv på hjemmesiden. Er det en afslappet eller mere formel stil, de viser? Tilpas så din påklædning efter det.

De skal mærke din motivation

Det allervigtigste er, at de personer, der møder dig til samtalen, kan mærke din motivation. Derfor skal du også øve dig i at fortælle om det.

»De kan mærke din motivation, hvis du helt ind til kernen kan fortælle, hvorfor det her job lige er noget for dig. De skal kunne mærke, at du virkelig gerne vil det her job. Du skal kunne fortælle, hvorfor opgaverne og jobbet giver mening for dig, og at du er med på deres vision – om det så er dine tidligere erfaringer eller en særlig interesse for virksomheden eller en kombination. Og så skal du kunne sætte ord på, hvordan dine kompetencer kan komme i spil og bidrage positivt til virksomhedens produkt eller målsætning,« siger Sanne Mattebjerg.

Det er ikke en eksamen

Husk på, at en jobsamtale er en samtale og ikke eksamen. De vil styre samtalen og stille dig en række spørgsmål alt sammen i bestræbelserne på at finde ud af om du matcher både fagligt og personligt.

Hvis du er velforberedt, så har dine tanker allerede været godt rundt i krogene af, hvorfor og hvordan du vil varetage dette job, og så vil svarene ligge mere lige for. De vil også stille dig vanskelige spørgsmål, hvor du lige skal tænke dig lidt om, og måske sidder alle svar ikke helt i skabet.

Hvis der er nogle spørgsmål, du frygter de stiller dig – så forbered dig på at svare kort, præcist og følelsesmæssigt neutralt. Så vil du slippe frygten, fordi du er forberedt Husk at de håber at lige præcis DU er den rigtige. De vil gøre alt for at få dig til at klare det godt – men de skal også finde den rette kandidat og det kræver at de går til dig.

Stærk afslutning

Når de ikke har mere at spørge dig om, og tiden er ved at være gået, så giver de ordet til dig og hører, om du har noget, du mangler at sige. Her er det vigtigt, du får sagt det, du måske mangler at sige. Det er også nu, du skal stille de spørgsmål til virksomheden, som du ikke har fået besvaret undervejs.

Slut af med at sige, det har været spændende at høre om jobbet og virksomheden, at du fik et mere klart billede af jobbet, og at du kan se dig selv gøre x, y, z. På den måde får du afslutningsvis lige gentaget dine bedste salgsargumenter, så de husker det, når du går ud ad døren.

 

Forbered spørgsmål

Tænk inden samtalen over, hvilke spørgsmål du havde efter den første samtale. Lav en endnu grundigere research, så du kan spørge kvalificeret og give et bud på, hvad du mere specifikt kan bidrage med.

Cases

Mange virksomheder bruger cases i deres rekruttering. Det vil være en case, som ligner det, du skal lave i hverdagen i virksomheden. Det giver dig muligheden for at vise, hvad du kan.

Nogle gange får du at vide på forhånd, at der er en case – det kan endda være, at du skal løse den inden samtalen. Du kan også komme ud for, at de overrasker dig med den, når du kommer til samtalen. Det gør de for at se, hvordan du reagerer på noget uventet. Indstil dig derfor mentalt på, at det kan ske, så du virker helt kølig og klar på opgaven.

Mere om forberedelsen
Skal du til jobsamtale snart?
Karriererådgivning
Er du på forkant og vil forberede næste jobsamtale?
Opret en sag