Undgå stress på studiet

Føler du dig ofte stresset grundet dit studie? I artiklen her kan du læse hvordan du håndterer studiets usynlige pres.

Sådan håndterer du studiets usynlige pres

Der er andre opgaver og deadlines end dem, der hører til dine fag på studiet. Ved at skabe overblik og handle proaktivt kan du eliminere noget af det stress, der kan følge med livet på en videregående uddannelse.

Når du starter på en videregående uddannelse, møder du en lang række opgaver, som man ikke stifter bekendtskab med i gymnasiet. Ud over det faglige indhold på dit studie står du nu også med ansvaret for alt det rundt om.

Du har to opgaver på studiet

Du har naturligvis søgt ind på studiet for at få en uddannelse og blive klogere på netop det, der interesserer dig. Men ud over at studere, står du også selv med ansvaret for alt det administrative rundt om din undervisning.

Valg af fag, frister for at søge valgfag, eksamensdatoer og tilmelding og framelding af både fag og eksamener er nu dit eget ansvar. Du skal søge, tilmelde og framelde dig – ofte i flere forskellige systemer alt afhængig af dit formål.

“I virkeligheden ligger der to forskellige opgaver i at studere. Den ene er at læse og blive klog på dit fag, men der er også alt det udenom. At planlægge, tilmelde og prioritere din tid er ikke en del af kerneopgaven, men det er vigtigt for at kunne studere med ro og overskud,” forklarer karriererådgiver i IDA Majbrit Ølgaard.

Kender du de usynlige opgaver?

“Det er en god idé at lave en læseplan for hele semestret med alle deadlines og opgaver, frister for aflevering og tilmelding til næste semesters fag og valgfag,” råder Majbrit Ølgaard.

Ved at skabe et forkromet overblik over alle deadlines, og ting du skal tage stilling til i løbet af semestret, kan du give dig selv arbejdsro.

“Får du ikke styr på alt det rundt om selve studiet, kan det presse dig, og måske kan det ligefrem bremse din læring,” understreger Majbrit Ølgaard.

Ung kvinde med kaffe
En person, der sidder foran sin computer med høretelefoner på
Studerende ved bord
En person, der skriver eksamen

Giv det tid og få det gjort

Ved at skrive alle opgaver, deadlines og tilmeldinger ind i en kalender, gør du det diffuse i opgaven mere håndterligt. I samme kalender kan du skrive eksamener ind, og hvornår du gerne vil have læst hvad for at gøre arbejdet frem mod deadlines mere struktureret.

Faren ved at udskyde de administrative opgaver igen og igen er, at frister for valgfag eller framelding af et fag, du ikke vil følge, kan være overskredet, og så sidder du i saksen.

“Det kan virke uoverskueligt at skulle sætte dig ind i to forskellige it-systemer, finde den rigtige blanket eller indsende forhåndsgodkendelser til studienævnet. Du kan hjælpe dig selv og dine medstuderende ved at spørge undervisere, tutorer/rusværter, ældre studerende og administrative personer, så meget du kan,” råder Majbrit Ølgaard.


Skab en kultur, hvor man tør spørge

For nogle er det meget grænseoverskridende at stille spørgsmål, der kan virke elementære. Det kan også føles, som om alle andre har helt styr på alle frister og regler – men det er ikke altid tilfældet.

“Snak med de andre på studiet, spørg om de har styr på de her ting, stil spørgsmål og bliv ved, til du forstår, hvad du skal gøre. Dem som beder om hjælp og er gode til at tale med andre, har også bedre forudsætninger for at gennemføre studiet,” understreger Majbrit Ølgaard.

Måske tager det nogle timer at få styr på, hvor du gør hvad – og hvornår du senest skal have det gjort. Men tiden er godt givet ud i forhold til at bekymre dig over diffuse opgaver, du ikke har sat dig ind i.

 

Fakta: Ting du fx skal have styr på:
  • Hvornår kan du senest springe fra et fag, hvis du ikke vil tage det alligevel?
  • Hvornår er eksamen? Og skal du selv tilmelde dig, eller tilmeldes du automatisk?
  • Hvordan afleverer du din eksamensopgave?
  • Hvornår skal du senest være tilmeldt næste semesters fag? Og hvordan gør du det?
  • Hvornår skal du senest søge om dispensation, hvis du vil læse valgfag udenfor dit studie?