Du kan få SU, mens du er studerende. Ansøg lige her. (https://www.su.dk/su/soeg-su-i-minsu/)
Tjekliste til studiestart
Gå igennem tjeklisten med alt det, du skal have styr på, når du starter på dit studie.
Tjekliste til studiestart
Gå igennem tjeklisten med alt det, du skal have styr på, når du starter på dit studie.
Alt det du skal have styr på inden studiestart
Det kan være svært at bevare overblikket, når man starter som ny studerende. Især, hvis du også lige er flyttet hjemmefra for første gang! Derfor har vi lavet en grundig tjekliste med alt det, du skal have styr på, når du starter med at studere. Så kan du fokusere på at nyde tiden i stedet.
I nogle af de store byer, kan det være en udfordring at finde en studiebolig, så begynd at søge, så snart du ved, hvor du skal studere. Prøv at holde et åbent sind og tjekke områder, du måske ikke havde forestillet dig.
Læs vores bedste råd til at finde den rigtige studiebolig her: Find den rigtige studiebolig
Bliv også klogere på, hvor meget udlejer må kræve i husleje, hvad fremleje betyder og meget mere med vores FAQ: Lejeloven FAQ
Er du flyttet i forbindelse med din studiestart, så skal du huske at skifte adresse på Borger.dk
Hvis du lige er flyttet hjemmefra, skal du tegne dine egne forsikringer. Indbo- og Personforsikring er de vigtigste. Indboforsikringen dækker fx, hvis du spilder kaffe i computeren eller din cykel bliver stjålet. Personforsikringen dækker, hvis du kommer ud for en ulykke. Derudover dækker den også i laboratoriet på dit studie.
IDA Forsikring har Danmarks billigste studieforsikringer, og du kan læse mere om dem her: Studieforsikring
Fagforeningen hjælper dig igennem studietiden og giver dig adgang til særlige fordele. Derudover kan du også få faglig rådgivning og sparring, der bl.a. hjælper dig med at komme hurtig i job efter studiet.
Meld dig som studiemedlem i IDA, der er den største fagforening for ingeniør, it og naturvidenskab: Bliv studiemedlem og få 12 måneder for 0 kr.
A-kassen udbetaler dine dagpenge, hvis du kommer til at gå ledig, når du er færdiguddannet. Du kan få dagpenge fra den første dag, du er ledig efter din uddannelse, så længe du har været medlem i mindst ét år i forvejen.
Når du melder dig som studiemedlem i IDA kan du få gratis adgang til Akademikernes A-kasse, så længe du er under 30 år.
Med et solidt budget har du overblik over din økonomi, så du ikke skal leve af pasta uden ketchup sidst på måneden. Husk også at sætte penge af til nyt pensum ved hver semesterstart.
Vil du gerne have tips til at lægge et budget, så kan du finde hjælp her: Lev livet på SU: Sådan mestrer du budgettet som studerende
Du får brug for at planlægge din tid som studerende. Der kan være både studie, venner, familie og eventuelt et studiejob, som fylder i hverdagen. Find den type og teknik, der fungerer bedst for dig. Hvis du har brug for at læse mere om studieteknik, så kan du finde information og tips i vores studielivssektion: Studieliv
Der er formentlig mere læsning på dit studie, end du havde forestillet dig, så læg en solid plan, så du når igennem så meget muligt. Husk også at sætte tid af til at holde pauser, slappe af og have det sjovt, sove og spise godt.
Har du en velfungerende computer, så sørg for, at alle systemer og programmer er opdaterede og har det, som du skal bruge på studiet. Er den gamle ved at stå af, er det måske tiden til at tænke over en ny, så du ikke skal bekymre dig om teknikken på studiet.
Forhør dig hos dine tutorer – de ved, hvilke programmer du skal bruge og hvad din computer skal kunne. Så risikerer du ikke at bruge alt for mange penge på en computer, hvis du forlader dig på rådgivningen i en elektronikbutik.
Mange campusser har deres egen app, som hjælper dig med alt det praktiske som studerende.
IDA Studerende har også en app, hvor du får adgang til rabatter, studierelevante events, notifikationer, når vi er på dit campus og meget mere.
Studiekortet er din identifikation og adgangsnøgle til campus og mange praktiske funktioner – og så skal du bruge det for at få studierabat mange steder.
Du kommer til at rejse meget frem og tilbage til studiet, så sørg for, at du har noget ordentligt at fragte dine ting i.
Hvad har du brug for på dit studie? Sørg for at have, hvad du skal bruge af ting som notesbøger, overstregningstuscher, lommeregner, skriveredskaber og lignende.
De færreste kommer igennem hele studiet uden en varm drik. Forkæl dig selv med en god termokop, så du kan nyde den på farten eller den tidlige morgenforelæsning.
Sørg for, at du har et sted, hvor du kan sidde godt og koncentrere dig, når du skal studere. På de fleste studier ligger det største arbejde uden for selve undervisningstiden, så det er vigtigt med gode rammer.
Undersøg campusbibliotekerne og læsesale og find en plads, der passer til din personlige læsestil. Det er nemmere at studere uden for hjemmet af og til, så du ikke ender med at udsætte dine opgaver til fordel for opvask, indkøb og andet.
Uden mad og drikke, duer den studerende ikke. Sørg for, at køleskabet er godt fyldt op til studiestart, så basen er i orden.
Bor du i cykelafstand til dit nye studie er en velfungerende cykel et must! Du får frisk luft og daglig motion – og så kommer du ofte hurtigere rundt inde i de store byer. Husk altid cykelhjelmen, inden du kører hjemmefra. Tjek, om du har en Indboforsikring – det er nemlig den, der dækker, hvis du er uheldig og din cykel bliver stjålet eller ødelagt. Medlemmer ad IDA får en gratis Indboforsikring i hele deres studietid og et år efter endt uddannelse.
Du kan læse mere og bestille den her:Gratis indboforsikring for studerende
I studieordningen finder du alle de relevante informationer om de fag, du skal igennem på studiet. Her kan du læse, hvad du kommer til at lære, hvordan undervisningen forløber, hvilken form for eksamen du skal til, hvordan du består og meget mere. Det er også her, du kan se, om der er nogen programmer, du bør have erfaring med, eller kurser, du bør gennemføre inden studiestart.
Studieordningen finder du på dit studies hjemmeside.
På mange studier forventes det, at du har styr på visse kompetencer, inden du starter. Andre steder er det bare en stor fordel, der gør det lettere for dig at følge med. Læs din studieordning for de forskellige fag for at tjekke, om der er nogle kurser, du bør tage, før du starter. Som medlem af IDA får du fri adgang til online studiekurser på IDA Campus. Læs mere og få adgang her:
Sørg for at købe pensum, så snart du har overblikket, så du kan følge med i dit studie.
Hot tip: Det er ikke nødvendigt at købe de allernyeste bøger- check op på om det er nødvendigt at købe lige den udgave, underviser har listet. Ofte er der kun tale om småændringer.
Find eksempelvis billige studiebøger på Facebook og andre platforme, så du ikke bruger for mange penge på meget dyre bøger – det varierer hvor meget bøgerne bliver brugt, men de er gode at have.
En god studiegruppe kan gøre studietiden meget nemmere, fordi du altid har nogen at sparre med.
At andre er afhængige af dit input kan også hjælpe dig til at forpligte dig i løbet af studierne, når motivationen daler og du mest af alt har lyst til at udsætte opgaver og projekter. Det sker for alle, og så er det godt at nogen holder dig på, det ansvar du har i gruppen.
Det sociale liv, er dét, der for alvor gør studietiden sjov. Dit nye studie har uden tvivl allerede en Facebook-gruppe drevet af dine kommende tutorer, så skynd dig at melde dig ind!
Så går du ikke glip af nogen sociale arrangementer, og du har chancen for at finde ud af, hvem dine nye studiekammerater er på forhånd.
Du kan også følge IDA Studerende, hvor vi informerer, når vi er ude på dit campus, holder events, som du kan tage læsegruppen med til, eller du har lyst til at møde nye mennesker.
Læs mere om IDA Studerende events her: Events