Besøg IDAs andre hjemmesider

Bliv klar til studiestarten med IDA

I studiestarten er der mange nye indtryk, udfordringer og forandringer. Det vil sikkert virke overvældende – måske endda kaotisk. Når du har fundet fodfæste, gælder det om at finde balancen i alt det nye.
Fire personer, der samarbejder

Der er flere måder at være studerende på. Måske føler du dig som en fisk i vandet og har overskud til at proppe alle mulige aktiviteter i kalenderen. Det kan også være, at du bliver overvældet af alle indtrykkene og mest har lyst til at trække dig. Begge dele er helt almindelige og fuldstændig forståeligt.

Det vigtige er, at den indsats, du lægger for dagen, giver dig værdi i studierne på den korte eller lange bane. Du kommer til at møde faglige udfordringer på en helt anden skala end du har været vant til fra gymnasiet, og det vil være både spændende og provokerende. Så giv dig selv tid og plads til at komme godt fra start.

 

Indholdsfortegnelse

Sådan forbereder du dig til studiestart

Hvis du gør dig nogle tanker på forhånd om, hvad du vil have ud af studiestarten, så tager du lidt af presset. Her er forberedelse konge. Få de mest essentielle ting af vejen eller i det mindste påbegyndt, hvis du kan.

Relateret

For et overblik, så kig på tjekliste til studiestarten, som du kan downloade og gå i gang med allerede nu.

Søg SU

En af de allerførste ting, du kan hakke af listen, er at søge SU. Du kan søge en måned før studiets officielle start. Du skal have takket ja til din plads for at SU kan verificere, at du er en kommende studerende.

Dan dig et overblik over dit studiested

Minimer tiden du bruger på at løbe rundt og lede efter forelæsningslokaler, kantinen, gode læsesteder og toiletterne ved at danne dig et overblik over campus. Besøg universitetet, lav research om din campus og faciliteterne på universitets hjemmeside, find ud af hvilke afdelinger dit institut består af, og se, hvilke relevante studenterforeninger, der er på campus.

Det kan være, at du glemmer halvdelen eller opholder dig minimalt på campus. Det kan også være tid godt givet ud, når du skal bruge et par hurtige fakta, der lukker munden på onkel Carsten, som er overbevist om, at du kun bruger tiden på at doomscrolle på sofaen og spilder hans hårdt tjente skattepenge.

Støttetilbud på studiet

Hvis du har brug for støttetilbud, kan du finde ud af, hvilke tilbud du har adgang til på dit studiested. Kontakt SPS-vejlederen på dit uddannelsessted, hvis du ikke allerede har gjort opmærksom på dit behov i ansøgningsprocessen.

Har du dokumentation på en funktionsnedsættelse, er der mulighed for støtte i form af støttetimer, hjælpemidler, IT-startpakker, studiestøtte osv. Nogle uddannelsessteder tilbyder også støtte til udredning, hvis du ikke har dokumentationen på plads.

Studieboligen

Er du ikke allerede skrevet op på femten lister til et kollegieværelse, og har tilbudt din bedstemor i pant for et kælderværelse i en yderkommune til din campusby, så er det også på tide at finde en studiebolig.

 

Relateret

At finde bolig kan være noget uoverskueligt for mange, der er nye på markedet. Derfor har vi samlet en række tips til dig, der leder efter studiebolig.

Sådan finder den helt rigtige studiebolig uden at falde i boligfælderne

 

Skal du flytte hjemmefra, er det en god idé at få styr på alle de små detaljer ved flytning som kan hobe sig op. Det kan være en ualmindelig stor opgave i sig selv at finde en bolig, før studierne starter.

 

 

Kan du få boligstøtte?

Find ud af, om du kan få boligstøtte – dette kommer helt an på, hvilken type bolig, du flytter i og hvor mange I er. Du søger om boligstøtte på borger.dk.

I løbet af studiestarten er der eksempler på boligsvindel, og du risikerer at ende i klemme, når panikken sætter ind. Find ud af, hvad dine rettigheder er som lejer og få tips til at undgå at stå med nøgler til en ikke-eksisterende 4-værelses i indre København i vores FAQ om lejeloven.

 

Forsikringer

Sidst, men ikke mindst, er det også en god idé at sætte sig ind i at forsikre dig selv og dine ejendele. Og inden du gaber kæben af led; ja, det er vigtigt, og ja, det kommer at mærkes på budgettet, hvis du skal poste penge ud til en ny cykel og sende den bærbare til lynreparation en uge før eksamen (true story).

Det kan friste at prioritere streaming over forsikring, men gør dig selv den tjeneste at finde plads i budgettet til en indboforsikring i det mindste. Surprise, surprise; er du IDA studiemedlem, så får du den såmænd gratis! Didn´t see that one coming, eh?

Og leder du endnu med lys og lygte efter bofæller at dele udgifter til den perfekte bolig, så kan du smide esset på bordet, der hedder, at din indboforsikring også dækker op til tre roomies. Så behøver du ikke at forberede en sang eller tre-retters luksusmåltid for at bevise dit værd i ansøgningsrunden.

 

 

Sæt dig ind i din studieordning

Sæt tid af at læse din studieordning. Her får du både styr på din officielle titel (husk Carsten, igå?), studieplaner, tidsfrister, kursusbeskrivelser, anbefalede studieforløb og hvordan undervisningen foregår. Du behøver ikke at sætte dig ind i alle semestrene fra day one og dybderesearche hver underviser, men når du har det overblik, får du også mere ro på og tid til andre ting.

Det er en guldgrube af viden, hvor du virkelig kan falde i ormehullet. Husk at drikke en masse vand og tag noter; det er en god start på at lære god studieteknik.

Især kompetenceafsnittet og fagbeskrivelserne til kurserne på første semester kan give et godt indblik i, hvad der forventes af dig som studerende og hvad du kan forvente af studiet.

Dit uddannelsessted tilbyder både kurser og vejledning i studieteknik. I IDA har vi også af og til webinarer og events om studieteknik. Check eventkalenderen ud for at se om der er et i nærheden af dig.

Vær god til at planlægge din tid

Der er næsten ikke det studiested, som ikke vil fortælle dig, at dine studier er et fuldtidsarbejde. Og det er sandt. Men ligesom erhvervsaktive ikke forventes at være produktive alle timer i ugen, så skal du som studerende også skabe tid og åndehuller i din hverdag.

Mange af os er tidsoptimister. Det kan lyde som en god ting. I dette tilfælde, så betyder det dog, at du kan komme til at fylde dagen op til randen med aktiviteter.

Hver enkelt aktivitet i sig selv er ikke den store tidssluger. Så hedder det forelæsning om formiddagen, læsegruppe indtil tidlig eftermiddag, træning, ud med vennerne, ordne vasketøjet, imens du sluger en Dominos-pizza og kvitterer med at læse op på noter og forberede næste dages pensum, rinse and repeat x5, og så er der weekend. Groft opstillet, men you get the point. Det er en stensikker måde at skabe et ambitionsniveau, de færreste kan leve op til.

Når du i stedet planlægger din tid med realistiske estimater, så får du et overblik over dine opgaver og det giver en helt anden ro på. Med en god struktur på hverdagen har du indlagt tid til at læse, holde pause og være social. Og så kan du både være fuldstændig til stede i studierne og koble helt af, når du har behov for det.

Sæt ordentlig tid af til hver aktivitet og husk at indregne rejsetid og give plads til spontane indfald.

Opsøg universitets forskellige tilbud
og lær dine interesser at kende

Det er ikke kun bøgerne, der giver dig faglig ballast i studietiden. Studiestederne er fyldt med tilbud og studenterforeninger, som du kan vælge til og fra alt efter interesse. Om du er til MakerSpace, tværfaglige (og meritgivende) projekter, yoga eller basketball, så er campus et rigtigt godt sted at dyrke dine interesser.

Check dit uddannelsessteds hjemmeside ud; de har ofte en sektion, der sætter fokus på studieliv og fritid.

Deltag i både faglige og sociale aktiviteter

Studietiden kan fyldes med aktiviteter, som skaber balance mellem studie og fritid. Du kan hurtigt få det indtryk, at du skal nå det hele og sige ja til alting. Og vi vil opfordre til, at du siger ja oftere end du ellers ville. Det er en investering at komme at kende sit studiested og -by og ikke mindst at komme i kontakt med medstuderende.

Studiestarten er nemlig et af de bedste tidspunkter at bygge nye venskaber og finde nye interesser og teste hvem du er, og hvor du står i livet.

Foruden de mange tilbud din campus har, så kan du med dit IDA medlemskab komme til en masse SU-venlige events; med og uden læsegruppen. Tænk samtidig på det lange forløb og brænd ikke lyset i begge ender. Så vælg dine ja´er med omhu og giv dig selv tid og plads til at komme godt i gang.

Rigtig god fornøjelse med studierne. Vi glæder os at se dig på campus og til vores events.