Besøg IDAs andre hjemmesider

Få en god studiestart

I studiestarten er der mange nye indtryk, udfordringer og forandringer. Det vil sikkert virke overvældende – måske endda kaotisk. Og når du har fundet fodfæste, gælder det om at finde balancen i alt det nye.
to personer kigger mod kameraet. de holder bøger. de står i grønne omgivelser.

Man kan være studerende på utallige måder. Måske fungerer du bedst med en helt fyldt kalender – måske føler du dig overvældet af din nye livsstil og har brug for mere ro. Begge dele er helt almindelige.

Fagligheden og den daglige struktur er i en helt anden skala, end du førhen har været vant til, så giv dig selv tid og plads til at komme godt fra start.

 

Indholdsfortegnelse

Lav en huskeliste

Hvis du gør dig nogle tanker på forhånd om, hvad du vil have ud af starten på din nye uddannelse, så tager du noget af presset til, når du endelig er i gang, hvilket kan være rigtig rart. Herunder er nogle punkter, som du kan kigge på inden.

Relateret

For et overblik, så kig på tjekliste til studiestarten, som du kan downloade og gå i gang med allerede nu.

Søg SU

En af de allerførste ting, du kan hakke af listen, er at søge SU. Du kan søge en måned før studiets officielle start. Du skal have takket ja til din plads for at SU kan verificere, at du har fået en studieplads på en videregående uddannelse.

Dan dig et overblik over dit studiested

Minimer tiden du bruger på at løbe rundt og lede efter forelæsningslokaler, kantinen, gode læsesteder og toiletterne ved at danne dig et overblik over campus inden din start. Du kan fx besøge universitetet, lave research om campusfaciliteterne på universitets hjemmeside og finde ud af, hvilke afdelinger og relevante studenterforeninger.

Støttetilbud på studiet

Hvis du har brug for støttetilbud grundet eksempelvis fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, kan du finde ud af, hvilke tilbud du har adgang til på dit studiested. Kontakt SPS-vejlederen på dit uddannelsessted, hvis du ikke allerede har gjort opmærksom på dit behov i ansøgningsprocessen.

Har du dokumentation en funktionsnedsættelse, er der mulighed for støtte i form af støttetimer, specialpædagogisk støtte, studiestøtte osv. Nogle uddannelsessteder tilbyder også støtte til udredning, hvis du ikke har dokumentationen på plads.

Find din studiebolig

Det kan være en ualmindelig stor opgave i sig selv at finde en bolig, før studiestarten – derfor har vi samlet en række tips til dig, der leder efter studiebolig.

Sådan finder den helt rigtige studiebolig

Boligstøtte

Om du kan få boligstøtte, kommer an på, hvilken type bolig, du flytter i og hvor mange I er. Du søger om boligstøtte på borger.dk.

I løbet af studiestarten er der en del eksempler på boligsvindel. Er du usikker på, hvilke rettigheder du har som lejer, og vil du undgå at stå med nøgler til en ikke-eksisterende 4-værelses i indre København, så læs vores FAQ om lejeloven.

Forsikringer

Sidst, men ikke mindst, er det også en god idé at forsikre dig selv og dine ejendele. Og ja, det er vigtigt. Det er super ærgerligt, hvis du skal poste penge ud til en ny cykel, når den gamle er stjålet, eller at sende din bærbare til lynreparation en uge før eksamen (true story).

Er du bekymret for, om du har plads til en indboforsikring i budgettet, så behøver du ikke skænke det en tanke mere. Er du IDA studiemedlem, så får du den såmænd gratis! Og du kan endda bruge det som salgsargument, hvis du søger delelejlighed, at din indboforsikring dækker op til tre roomies!

Meld dig ind i en fagforening

Kom godt i gang og meld dig ind i en fagforening allerede i starten af din nye uddannelse. Her bliver du en del af et stort fællesskab og får adgang til mange dele af dit nye liv. En fagforening tilbyder alt fra rådgivning, kurser, rabatter, særlige medlemsfordele og sociale arrangementer.

Er du ikke allerede studiemedlem hos IDA, så meld dig til i dag.

 

Bliv studiemedlem og få 12 måneder for 0 kr.

Orienter dig om dit nye studie

Prioriter at læse din studieordning , hvor du både får styr på undervisningsplaner, tidsfrister, kursusbeskrivelser og hvordan undervisningen foregår. Du behøver ikke at sætte dig ind i det hele vedrørende din nye studieplads men med et overordnet overblik, får du mere ro på og tid til andre ting.

Især kompetenceafsnittet og fagbeskrivelserne til kurserne til semestrene kan give et godt indblik i, hvad der forventes af dig , og omvendt, også hvad du kan forvente af din nye studieplads.

Har du brug for at børste studieteknikken af, så tilbyder dit uddannelsessted højst sandsynligt både kurser og vejledning i studieteknik. I IDA har vi også webinarer og events om studieteknik og afholder faglige kurser på campus og online året rundt. Check eventkalenderen ud for at se om der er et i nærheden af dig.

Du kan se alle de studierelaterede events i vores app IDA Studerende: Hent appen

Find dine foretrukne studievaner

Når man skal finde sine gode studievaner, skal man ofte prøve lidt forskelligt af. Alle er forskellige og derfor vil det også være forskelligt, hvad der virker for dig.

Der er næsten ikke dét studiested, som ikke vil fortælle dig efter din optagelse, at dine studier er et fuldtidsarbejde. Og det er sandt. Men ligesom erhvervsaktive ikke forventes at være produktive alle timer i ugen, så skal du som studerende også skabe tid og åndehuller i din hverdag.

En ting der generelt er vigtigt som ny studerende, er at planlægge og strukturere sin dag. Man kan skrive ind i kalenderen, hvornår man planlægger at læse op, hvornår man har undervisning og evenuelt job. Når man gør det, så sikrer man sig, at man også rent faktisk får noget fritid. Hvis man aldrig strukturerer sin dag, så kan man ende med at være studerende 24/7. Derudover kan man teste, hvordan man bedst trives med at være ny studerende. Er det eksempelvis ved at sidde og læse op på studiesalen, på et bibliotek eller måske derhjemme? Arbejder man bedst om formiddagen eller om aften? Der er mange forhold som kan have betydning for hvor godt man trives og motiveres, så derfor er det vigtigt at mærke efter og finde ud af, hvad der virker bedst for én selv.

Få flere gode råd til studielivet her:
Studieliv

Deltag i de sociale aktiviteter

Det er ikke kun bøgerne, der giver dig faglig ballast i studietiden. Studiestederne er fyldt med tilbud og studenterforeninger – om du er til MakerSpace, tværfaglige (og meritgivende) projekter, yoga eller basketball, så er campuset rigtigt godt sted at dyrke dine interesser.

Vi råder til, specielt i starten, at sige ja oftere end man ellers ville, da det er en investering at kende sit studiested og -by og ikke mindst lære sine nye medstuderende at kende.

Check dit uddannelsessteds hjemmeside ud; de har ofte en sektion, der sætter fokus på studieliv og fritid.

Foruden de mange tilbud på dit studiested, så kan du med dit IDA medlemskab komme til en masse SU-venlige events; med og uden læsegruppen. Tænk samtidig på det lange forløb og brænd ikke lyset i begge ender. Vælg til med omhu og giv dig selv tid og plads til at komme godt i gang.

Læs mere om vores events: Events

De sidste gode råd fra en studerende

Akademiske kvarter

På universitetet er der indført det akademiske kvarter, hvilket vil sige; at står der, at din undervisning begynder kl 9, så begynder den reelt først kl 9:15. Det er god stil at komme kl. 9 og så kan du bruge tiden på at småsnakke med dine medstuderende.

Introuge

Inden din første rigtige undervisningsdag på uddannelsen er der indlagt en eller flere uger dedikeret til introstart. Her er der oftest nogle tutorer der, i samarbejde med universitetet, har strikket et fedt program sammen til jer nye med alt fra sociale fællesarrangementer til vigtig og generel info om jeres nye studie.

Her vil du få mulighed for at lære en masse af dine kommende medstuderende at kende samt blive sat ind i alt fra køb af studiebøger til en eventuel introtur. Måske du endda kan finde nogle af tutorerne, der gerne vil sælge dig deres bøger til en god pris? Da dette introprogram sagtens kan finde sted et par dage før din første officielle skoledag, kan det være en god ide med en forholdsvis tom kalender inden din officielle studiestart, så du kan deltage i disse arrangementer.

Læsesale og biblioteker

Byerne bugner af skønne læsesale og biblioteker – vidste du fx, at nogle endda har små køkkener, hvor du kan varme eller holde din madpakke på køl? Især på studiesteder, hvor man ikke har meget undervisning, er det en god idé at lave det til en rutine at finde et sted at læse uden for hjemmet, da det kan holde motivationen oppe. På læsesalene er der ikke de samme fristende overspringshandlinger som derhjemme, og du får dermed læst langt mere effektivt – winwin!

Sæt afleveringsfrister i kalenderen

Afleveringsfrister på dine kommende afleveringer kan være dejligt at have lettilgængeligt i kalenderen. Så kan du nemt op til en frist planlægge din tid herefter og dermed forebygge unødig stres og tidspres.

Studiejob?

Der er ingen grund til at stresse over at få et studiejob fra starten af. Det er langt vigtigere, at du kommer godt ind i dit studie og finder dig tilpas i dine nye rutiner. Så skal alt det andet nok komme.

Kedelige fag

Uanset hvilket studie du lander på, vil der være fag på din nye uddannelse, du sandsynligvis finder yderst uinteressante eller kæmper med. Dette er helt normalt og ingen grund til at blive fortvivlet over. Oplever du, at det påvirker din motivation, så snak med dine medstuderende eller studievejledningen.

Forelæsere

På universitetet har man ofte en mere upersonlig relation til sine forelæsere eller undervisere, da de holder oplæg for flere hundrede af studerende på samme tid, hvilket man skal vænne sig til.

Rigtig god fornøjelse med studiestarten. Vi glæder os at se dig på campus og til vores events.