Besøg IDAs andre hjemmesider

Undgå stress på studiet

To personer sidder og snakker sammen; den ene smiler.
Føler du dig ofte stresset grundet dit studie? I artiklen her kan du læse hvordan du håndterer studiets usynlige pres.

Indholdsfortegnelse 

  • Sådan håndterer du studiets usynlige pres
  • Du har to opgaver på studiet
  • Giv det tid og få det gjort
  • Skab en kultur, hvor man tør spørge
  • 5 ting på studiet, som du gør klogt i at have styr på

Sådan håndterer du studiets usynlige pres

Der er andre opgaver og deadlines end dem, der hører til dine fag på studiet. Ved at skabe overblik og handle proaktivt kan du eliminere noget af det stress, der kan følge med livet på en videregående uddannelse.

Når du starter på en videregående uddannelse, møder du en lang række opgaver, som man ikke stifter bekendtskab med i gymnasiet. Ud over det faglige indhold på dit studie står du nu også med ansvaret for alt det rundt om.

Du har to opgaver på studiet

Du har naturligvis søgt ind på studiet for at få en uddannelse og blive klogere på netop det, der interesserer dig. Men ud over at studere, står du også selv med ansvaret for alt det administrative rundt om din undervisning.

Valg af fag, frister for at søge valgfag, eksamensdatoer og tilmelding og framelding af både fag og eksamener er nu dit eget ansvar. Du skal søge, tilmelde og framelde dig – ofte i flere forskellige systemer alt afhængig af dit formål.

 

I virkeligheden ligger der to forskellige opgaver i at studere. Den ene er at læse og blive klog på dit fag, men der er også alt det udenom. At planlægge, tilmelde og prioritere din tid er ikke en del af kerneopgaven, men det er vigtigt for at kunne studere med ro og overskud.
Majbrit Ølgaard, karriererådgiver i IDA

Giv det tid og få det gjort

Ved at skrive alle opgaver, deadlines og tilmeldinger ind i en kalender, gør du det diffuse i opgaven mere håndterligt. I samme kalender kan du skrive eksamener ind, og hvornår du gerne vil have læst hvad for at gøre arbejdet frem mod deadlines mere struktureret.

Faren ved at udskyde de administrative opgaver igen og igen er, at frister for valgfag eller framelding af et fag, du ikke vil følge, kan være overskredet, og så sidder du i saksen.

Det kan virke uoverskueligt at skulle sætte dig ind i to forskellige it-systemer, finde den rigtige blanket eller indsende forhåndsgodkendelser til studienævnet. Du kan hjælpe dig selv og dine medstuderende ved at spørge undervisere, tutorer/rusværter, ældre studerende og administrative personer, så meget du kan.
Majbrit Ølgaard, karriererådgiver i IDA

Skab en kultur, hvor man tør spørge

For nogle er det meget grænseoverskridende at stille spørgsmål, der kan virke elementære. Det kan også føles, som om alle andre har helt styr på alle frister og regler – men det er ikke altid tilfældet.

Snak med de andre på studiet, spørg om de har styr på de her ting, stil spørgsmål og bliv ved, til du forstår, hvad du skal gøre. Dem som beder om hjælp og er gode til at tale med andre, har også bedre forudsætninger for at gennemføre studiet.
Majbrit Ølgaard, karriererådgiver i IDA

Måske tager det nogle timer at få styr på, hvor du gør hvad – og hvornår du senest skal have det gjort. Men tiden er godt givet ud i forhold til at bekymre dig over diffuse opgaver, du ikke har sat dig ind i.

Tjekliste

5 ting på studiet, som du gør klogt i at have styr på

Hvornår kan du senest springe fra et fag, hvis du ikke vil tage det alligevel?
Hvornår er eksamen? Og skal du selv tilmelde dig, eller tilmeldes du automatisk?
Hvordan afleverer du din eksamensopgave?
Hvornår skal du senest være tilmeldt næste semesters fag? Og hvordan gør du det?
Hvornår skal du senest søge om dispensation, hvis du vil læse valgfag udenfor dit studie?

Relateret

Hvis du synes, at denne artikel gav dig indsigt i håndtere stress kan du finde mere inspiration i relateret indhold herunder:
Balance i sit studieliv
At opnå balance i studielivet er afgørende for både trivsel og akademisk succes. Dette kursus vil give dig praktiske værktøjer og indsigt, der hjælper dig helt konkret.
IDA Stresstest
Test dit stressniveau. Bemærk, testen giver kun en forståelse af din nuværende situation. Den kan ikke erstatte en faglig og personlig vurdering. Kontakt en læge, hvis du er i tvivl.
Studieliv uden stress - hvordan tackler du stress?
Hver tredje nye studerende føler sig meget stresset, det viser en undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut. Hør fra studerende Michelle Bausager om selv at blive slået ud af kurs pga. stress
Studieliv uden stress - ekspertens råd
Stressrådgiver Thomas Pape giver svar på, hvad stress er, og hvordan det påvirker os. Du vil desuden få gode råd til at håndtere stress i forbindelse med din uddannelse.
Gør noget ved det

Buk ikke under for stress

Afklaring kan være en stor forløsning – især på stressfronten. Om det er eksamen, der presser, din fremtidig efter studiet eller noget helt tredje, så sidder IDA karriererådgivere klar til at hjælpe dig.

Har du brug for gratis psykologhjælp? Så kontakt også IDA