Besøg IDAs andre hjemmesider
Løn

Diplomingeniør løn: Sådan ser det generelle lønniveau ud

Pige smiler til kameraet med solen i baggrunden
Er du interesseret i at vide, hvad du kan forvente at tjene som diplomingeniør? I denne artikel undersøger vi lønniveauet for diplomingeniører og sammenligner det med andre ingeniøruddannelser. Få råd til lønforhandlinger og indsigt i mulighederne for videreuddannelse efter din diplomingeniøruddannelse.

Indholdsfortegnelse

  • Sådan udregner vi din løn som diplomingeniør
  • Så meget tjener diplomingeniører
  • Lønstatistikken: Det tjener andre ingeniører
  • Sådan håndterer du en lønforhandling som diplomingeniør
  • Overvejer du at læse videre som diplomingeniør?

Sådan udregner vi din løn som diplomingeniør

IDAs lønberegner er et værdifuldt værktøj, der hjælper dig med at få et overblik over lønniveauet i forhold til din geografiske placering, uddannelse og branche. Ved at bruge lønberegneren kan du udregne hvilken løn, der matcher dine kvalifikationer og arbejdsmarkedets standarder i de kommende år.

Alle lønsatser i denne artikel er baseret på et gennemsnit for ansatte i alle erhverv. De skal betragtes som en vejledning og et indblik i, hvad en gennemsnitlig, optagelsesberettiget STEM-studerende kan forvente i løn efter at have færdiggjort studiet.
Kvinde fordyber sig i studiet Kvinde fordyber sig i studiet
Kvinde sidder på universitetets kantine Kvinde sidder på universitetets kantine

Så meget tjener diplomingeniører

Hvis du har en diplomingeniøruddannelse, kan du i 2025 i gennemsnit forvente en startløn på: 45.500 kr. på landsplan. Dette tal er baseret på alle uddannelsesretninger og alle brancher. Tallet varierer alt efter, hvilken uddannelsesretning og branche du indtaster. Husk, at der udover løn er andre vigtige faktorer at overveje, såsom goder på arbejdspladsen, det generelle arbejdsliv i virksomheder inden for din branche, pension osv.

Som diplomingeniør har du en praktisk og anvendelsesorienteret uddannelse, der gør dig attraktiv for mange arbejdsgivere. IDAs lønstatistik indsamler data fra både privatansatte, selvstændige og offentligt ansatte medlemmer for at udarbejde løntabellerne, som fremskrives med 2,0 % årligt.

Nedenfor præsenteres lønudviklingen i gennemsnitslønnen fra 2024-2026 for en diplomingeniør i branchen fødevare, kemi, plast og træindustri.

Lønstatistikken: Det tjener andre ingeniører

Sammenligner du din kommende løn som diplomingeniør med ingeniøruddannelserne for andre fagligheder på arbejdsmarkedet, så fortæller vores lønstatistik, at lønudviklingen for de forskellige uddannelser giver forskellige lønninger. Nedenfor er et udpluk af andre ingeniøruddannelser. Disse tal er udregnet af vores lønberegner, og tager alle udgangspunkt på landsplan i 2025.

Helt overordnet vil du som civilingeniør på tværs af alle brancher i gennemsnit komme ud med en startløn på: 48.000 kr.

Bygningsingeniør:
Hvis du læser en ingeniøruddannelse indenfor byggeri, kan en diplomuddannelse indenfor denne branche give en startløn på 47.000 kr. Er du derimod civilingeniøruddannet inden for branchen, kan du forvente en lidt højere startløn på 49.000 kr.

Elektroingeniør:
Læser du en diplomuddannelse inden for elekronik, så kan du i gennemsnit forvente dig en startløn på 44.000 kr. En lidt højere startløn kan forventes som civilingeniør i denne branche på: 46.000 kr.

Softwareingeniør:
Er du snart nyuddannet inden for software, får du ifølge IDAs lønberegner en startløn på: 45.500 kr. En civilingeniør i denne branche beregnes til 48.000 kr.

IT-ingeniør:
Tager du en ingeniøruddannelse i IT kan du som diplomingeniør forvente en startløn på 47.500 kr. og 49.500 kr. som civilingeniør.

Som du kan se er der lidt forskel på den forventede startløn alt efter branche og titel. Men husk igen, at det for alle tallene er en vejledning og et gennemsnit.
IDA Studiejobfinder

Sådan optjener du erfaring, imens du studerer

Brug IDA Studiejobfinder til at få erfaring, så du står stærkt i feltet om de fedeste jobtitler som færdiguddannet diplomingeniør.

Du finder også ledige fuldtidsstillinger, du kan filtrere efter i kategorierne, it, naturvidenskab og ingeniørfag.

Sådan håndterer du en lønforhandling som diplomingeniør

Når du skal forhandle løn som nyuddannet diplomingeniør, er det vigtigt at være godt forberedt. Start med at bruge IDAs lønberegner for at få et realistisk billede af, hvad du kan forvente i løn. Undersøg lønstatistikker og sammenlign med andre ingeniøruddannelser for at styrke din argumentation.

Vær klar til at fremhæve dine kompetencer, erfaringer og de unikke færdigheder, du har opnået gennem din uddannelse.

Læg vægt på dine tidligt erhvervede erhvervserfaringer, du får sig på en diplomingeniøruddannelse. Det mere praksisorienterede forløb for uddannelsen er nemlig særligt ved din udvisning. Generelt kan god forberedelse og selvsikker fremtoning gøre en stor forskel i din lønforhandling, og her kan IDA hjælpe dig med alle de gode råd.
Studerende sider i et labaratorium Studerende sider i et labaratorium
Fire studerende sidder rundt om et bord med en elektronisk ledning i hånden Fire studerende sidder rundt om et bord med en elektronisk ledning i hånden

Overvejer du at læse videre som diplomingeniør?

Er du lige nu studerende på en diplomingeniøruddannelse og overvejer at læse videre? Så er det muligt at tage en kandidatuddannelse bagefter. Det kan være en fordel at overveje dette, mens du er under din uddannelse som diplomingeniør, da du kan tilrettelægge din diplomuddannelse for at få adgang til bestemte kandidatuddannelser.

Alternativt kan du efter endt uddannelse supplere med kurser og undervisning, der giver adgang til en kandidatuddannelse på universiteterne. Med en kandidat oveni din diplomingeniøruddannelse bliver du civilingeniør. Normalt tager det fem år at blive civilingeniør med en bachelor og kandidat, men med en diplomingeniøruddannelse og kandidatuddannelse bagefter vil det som minimum tage et halvt år mere.

Det er typisk ved at læse videre, fx på en kandidatuddannelse, at du får mulighed for at specialisere dig i et selvvalgt emne. Lønnen stiger i gennemsnit også, når du vælger at tage en kandidatuddannelse.

Ønsker du specialisering i et emne og udsigt til en generel højere startløn, kan det være en god ide at overveje at læse videre.

Vi håber meget, at denne artikel hjalp dig og gjorde dig klogere på, hvad du kan forvente i løn som diplomingeniør.

Vores rådgivning kan hjælpe dig

Vores professionelle karriererådgivning sidder også altid klar til at hjælpe dig med spørgsmål, der skulle rette sig mod din kommende tid som nyuddannet.

Er du så heldig at have fundet et job, så kan det være en god ide at få gennemset din kontrakt. Det er det, vi som din fagforening, hjælper dig med.