Praktik i Grønland

Mød Jens og Trine, der begge har været i praktik hos EMJ-Acton i Grønland.
Læs mere om deres oplevelser med praktikpladsen i artiklerne nedenfor.

Trine Mott Rasmussen, 26 år, VIA University College Horsens, praktikant hos EMJ-Acton

Mine personlige overvejelser

Inden afrejse er der selvfølgelig en masse tanker der melder sig: Er det nu også det rigtige? Skulle jeg var blevet i Danmark? Vil jeg blive udfordret nok fagligt? Skulle jeg have søgt hos en rådgivende ingeniør? Jeg husker at spørgsmålene var mange, men efter 4 timers flyvning og grønlandsk grund under fødderne, var jeg hvert fald ikke et eneste sekund i tvivl om, at valget væk fra Danmark var det helt rigtige.

Jeg faldt hurtigt til

Jeg faldt hurtigt til i Grønland og hverdagen kom nemt. Jeg var meget privilegeret ved at min veninde flyttede permanent til Nuuk en måned efter jeg var ankommet og ca. halvvejs inden i praktikken kom min mand til Nuuk. På daværende tidspunkt sejlede min mand inspektionsskib langs Grønlands vestkyst og havde flere korte ophold i Nuuk, og da han skulle afmønstre passede det med at han kunne gøre det i Nuuk.

Spring ud i det

Jeg vil helt bestemt opfordre andre til, at søge praktikplads hos EMJ/Atcon. Jeg havde en oplevelse af, at de fra dag et troede på mine evner og at jeg indgik i et samarbejde med projektlederne, hvor alle parter fik udbytte af det. Jeg havde en følelse af, at de var meget åben over for de tanker, ideer og metoder, jeg havde og anvendte i de sager jeg var i berøring med. Jeg synes, at jeg kunne tage rigtig meget med mig om tilbuds- og udførelsesfasen – noget man ikke kan lære på skolebækken, men kun i praksis.

Et billede af en person på Grønland
Et billede af en person på Grønland
Bygning
Byggeri på Grønland

Du kommer sent i dag chefingeniør

Jens Mouritsen Møller, diplomingeniør i Bygningsdesign, praktikant hos EMJ-Acton

”Du kommer sent i dag chefingeniør”. Kommentaren flyver gennem luften fra det ene af kontorets hjørner. Det kommer fra entrepriseleder, Jacob Foldager, som herefter med et smil på læben byder mig velkommen. Jacob viser mig rundt på kontoret og herefter i resten af firmaets lokaler bl.a. medarbejderboliger, maskinhaller og tilhørende udendørsarealer.

Sådan starter første dag hos EMJ Atcon. Der er fart på og rigeligt at se til. Som ingeniørstuderende er arbejdsgangen i en entreprenørvirksomhed fremmed, men alligevel en form for hjemmebane. På studiet som bygningsingeniør bliver vi introduceret til begreber og metoder, som overfladisk giver et indtryk af denne udførende fase i byggeprojektet. En del af arbejdet, som entreprenør kan udføres ved at gå systematisk til værks, og her er struktur min stærke side.

Mit ophold hos EMJ Atcon var helt igennem lærerigt, dog ikke helt hvad jeg havde planlagt. Jeg var ansat som praktikant i ingeniørfirmaet Orbicon Grønland A/S. Her mente min chef, der havde tidligere håndværksmæssig baggrund, at alle skulle ud og have jord under neglene. Jeg blev derfor ansat hos EMJ Atcon, som assistent for entrepriselederne.

Mine forventninger til de grønlandske byggeprojekter, var ligesom de fleste andre uniformerede danskeres. Det går sikkert langsomt, der er intet at lave, hvad skal jeg lære af det her? Nuuk er ligesom de fleste andre byer under stor udvikling, og miljøet i Grønland giver bare nogle andre fokusområder end i Danmark. Som praktikant i EMJ Atcon, lykkedes det på to måneder, at opleve flere specielle tilfælde projekter og problematikker som skulle løses, end de fleste af mine medstuderende oplevede på seks måneder. I stedet havde de blot et hyppigere antal af de samme problematikker. Problematikkerne opstod ofte i takt med de mange samarbejdspartnere, som kan opleves i Grønland og ikke mindst en anden kultur.

EMJ Atcon har nogle medarbejdere, som løser projektets knuder, og gør det effektivt. I en akademisk verden, ville de have det jeg kalder en ”Master i grønlandsk byggeledelse”. Ud over deres faglige kunnen, gemmer der sig også en masse skøre personligheder, som nemt sætter gang i morgenhumøret, firma-ture, weekendkurser, fredagsbar og generelt bidrager til et godt og professionelt arbejdsmiljø på kontoret.

En praktikplads hos EMJ Atcon er til for at lære noget, du ikke kan lære på skolebænken.