Sådan skriver du et målrettet CV
Vidste du, at de fleste virksomheder kun læser din ansøgning, hvis dit CV har fanget deres interesse? Få karriererådgiverens 6 gode råd til det gode CV lige her.
Hvad er et godt CV?
Langt de fleste, der er i gang med at søge deres første job, har brug for inspiration til at lave et CV, der bedst muligt præsenterer de af deres kompetencer og kvalifikationer, der er relevante for det pågældende job. I de næste afsnit lærer du, hvad et skarpt CV indeholder, og hvordan et godt CV kan se ud.
Hvordan laver du et CV?
Hvordan ser dit CV så ud? Der er nogle faste elementer, som du skal have med, og nogle er valgfri, eller i nogle tilfælde frabedes (som fx billede). Få hjælp til dit CV med vores skabelon. Det er et eksempel på, hvordan et CV kan se ud for en nyuddannet kandidat. Klik på billedet for at se CV eksemplet og download ved behov.
Lidt eller meget erfaring
Når du er nyuddannet, kan dit CV virke lidt tyndt, når det gælder erhvervserfaring. Det er klart, at du ikke kan have årelange ansættelser bag dig, når du er ung og i øvrigt har koncentreret dig om at studere. En virksomhed, der vil ansætte en yngre kandidat, er klar over, at der ikke er så meget erhvervserfaring i CV’et. Det gode CV for en nyuddannet fokuserer derfor på hvordan du gør dine erfaringer og kompetencer relevante for stillingen, du søger.
Er CV´et målrettet den konkrete stilling, du søger?
Der er ingen facitliste på, hvordan et CV skal se ud, og du kan opbygge dit CV på flere måder. Det vigtigste er at du vælger indholdet først og dernæst finder et layout, der fremhæver det på bedst mulig vis.
Uanset layout, så skal du sørge for at skrive en overskrift, hvor din uddannelsestitel fremgår. På den måde kan de både se, hvad du gøre for dem, og hvad du har læst. Læseren skal have et hurtigt overblik over, hvad du er dygtig til og her er det afgørende med en skarp profiltekst. Profilteksten skal være en sammenfatning på 5-7 linjer i toppen af dit CV, hvor du beskriver, hvad du kan bidrage med i virksomeden, og hvad de kan forvente sig af dig i jobbet: Hvilke faglige kompetencer byder du ind med, hvordan arbejder du med dem og det, du skal lave.
Derefter går du kronologisk igennem uddannelse og erhvervserfaring. Det kan skifte fra job til job, om det er uddannelse eller erfaring, der skal øverst. Hvis du har erfaring af nyere dato – her gælder bartenderjob og lignende også – er det ofte det, der skal øverst.
En skarp profiltekst til dit CV
6 gode råd fra IDAs karriererådgivere
- Målret altid dit CV til hver eneste stilling
- Skriv præcist, relevant og kort. Undgå fyldord
- To siders CV er bedst. Én side giver ofte for lidt info – de færreste nyuddannede har nok relevant info til et tre-siders CV
- Guid læseren gennem dit CV med et overskueligt layout – skriv gerne i punktform
- Virksomheder foretrækker billede på CV, men det er ikke afgørende. Hvis virksomheden skriver i opslaget, at de ikke ønsker billede på, så fjerner du dit billede
- Vær omhyggelig. Intet er så kikset som stave- og slåfejl
Sådan strukturerer du dit CV
Til ph.d.-stillinger skal du typisk have din uddannelse øverst. Det er vigtigt at du ved hvert eneste job og hver eneste uddannelse stiller dig selv følgende spørgsmål: Hvad har jeg lært i dette job/på min kandidat, der peger frem imod/gør mig bedre til det specifikke job, jeg søger nu?
Det er de kompetencer, du skal sætte i punktform under dét job eller dén kandidat. Det er sådan du målretter et CV – og det skal du gøre til hvert eneste job, du søger.
Bring dine kvalifikationer frem med vores CV assistent
Har du brug for ekstra hjælp til at strukturere dit CV, så kan du bruge IDAs CV-assistent. Her kan du vælge design, se eksempler på forskellige dele af et CV, samt gemme og eksportere det, så du kan arbejde videre med det.
Hurtig sortering – lad som om dit CV læses af software
Personerne, der skal vurdere dit CV, bruger kun ganske kort tid til at sortere de ofte mange ansøgere. Derfor ser virksomheden på, om indholdet i CV’et stemmer overens med de opgaver den nye medarbejder skal løse og med den profil, de har i tankerne, både fagligt og personligt.