Besøg IDAs andre hjemmesider

Fire tips til et bæredygtigt studieliv

Fire personer der sidder ud til vandet med skoletasker på

Indholdsfortegnelse

  • Lær hvad stress er og hvordan det adskiller sig fra pres
  • Pas på dig selv
  • Strukturér din hverdag og indsæt pauser
  • Tal om det og ræk ud, hvis du mærker stress

 

Er opgaverne ved at hobe sig op, og falder to-do lister og skemaer dig ikke naturligt?  Så får du her fire gode råd til, hvad du kan gøre i en travl hverdag for at forebygge stress og få en bedre balance i dit studieliv. Rådene er med baggrund i hvad vi ved fra forskning og vores kontakt med IDAs medlemmer.
Sita Michael Bormann, arbejdslivskonsulent i IDA

Lær hvad stress er, og hvordan det adskiller sig fra pres

Der er forskel på stress og pres. Det er en god idé at sætte sig ind i, hvad stress egentlig er, og hvordan du kan vide, om du er ved at få det. På den måde kan du også bedre genkende det og gøre noget ved det i tide.

Symptomer på stress:

  • Fysiske (fx hovedpine, træthed, hjertebanken),
  • Psykiske (fx koncentrationsbesvær, depression, angst)
  • Adfærdsmæssige (fx at man bliver mere indadvendt, eller har kort lunte el. lign)

Pres, i en rimelig grad, er ikke farligt og kan faktisk bidrage til bedre præstationer og gøre, at vi udvikler os. Men det må ikke blive for meget, for så kan det gå hen og blive til en stressbelastning. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i, hvad symptomerne på stress er.

Vi siger, at man har stress, når summen af belastninger overstiger dine ressourcer.

Pas på dig selv

Du skal være din egen bedste ven/veninde.

Det er vigtigt at lære at lytte til de signaler kroppen sender og handle på dem. Ligesom en sprinter skal restituere imellem sprints, skal du også sørge for at mærke efter, hvile dig og slappe af ind i mellem de hårde studieperioder.

Det er også en god idé at lave en liste over, hvad der giver dig energi og hvad, der dræner dig for energi. For så kan du bedre sætte tid af til de ting, der giver dig energi, sådan at du ikke ender med at blive helt ”afladt”.

Det kan eksempelvis være at gå en tur, høre musik, dyrke motion og mindfulness, se nogle venner – eller bare tage en slapper i sofaen.

Når vi restituerer og gør ting, der giver os energi, så optimerer vi også vores indlæring og udvikling, og det kommer eksempelvis godt igen til eksamenslæsningen.

Strukturér dig hverdag og indsæt pauser

Struktur og pauser er noget af det bedste til at forebygge stress.

Når man er presset, kan det være svært at overskue ting – og koncentrationsbesvær er en af de mest almindelige symptomer på stress. Her kan det være godt at sætte dagen i struktur.

Skemalæg både faglige, personlige og sociale opgaver/aktiviteter.

Forskning viser, at vi har brug for pauser for at kunne præstere. Så husk også at tage nogle gode pauser væk fra skærmen i løbet af dagen. Hvis eksempelvis studiestarten føles uoverskuelig, så kan en tjekliste være en god måde at få overblik over opgaver. Vi har bl.a. lavet en tjekliste for studiestarten.

Tal om det og ræk ud, hvis du mærker stress

Det første skridt, er at anerkende, hvis du kæmper.

Vi er blevet bedre til det, men stress har alt for længe været et tabu.

Vi har et menneskeligt instinkt og socialt behov for at passe ind, og vi vil derfor gøre alt for ikke at fremstå som sårbare, usikre og fejlbarlige. Det kan især gøre sig gældende i et studiemiljø, hvor man måske ikke kender nogen, eller ikke tør indrømme, at man finder det svært at følge med eller passe ind. Oftest viser det sig dog, at der er rigtig mange andre, som går med præcis samme følelse, og det kan være en lettelse at åbne op. Og det kan være med til at forebygge, at tingene hober sig op og bliver større og mere uoverskuelige.

Måske er det ikke dig, men din medstuderende, som har svært ved at skabe balance i hverdagen.
Ræk ud. Det gavner jer begge.

Stress er et stigende problem i samfundet, især blandt unge. Og hvis ikke vi taler åbent om det, får vi aldrig brudt den onde cirkel og ændret kulturen. Så hvis du mærker symptomer på stress, eller er i tvivl om det er det, så ræk ud og spørg efter hjælp.

Spørg også gerne ind, hvis du er bekymret for en medstuderende eller en ven. Det er ikke sikkert, at de selv har opdaget, at de er på vej ud i stress – eller de er måske bange for at indrømme det.

Relateret

Hvis du synes, at denne artikel gav dig indsigt i håndtere stress kan du finde mere inspiration i relateret indhold herunder:
IDA Stresstest
Test dit stressniveau. Bemærk, testen giver kun en forståelse af din nuværende situation. Den kan ikke erstatte en faglig og personlig vurdering. Kontakt en læge, hvis du er i tvivl.
Studieliv uden stress - hvordan tackler du stress?
Hver tredje nye studerende føler sig meget stresset, det viser en undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut. Hør fra studerende Michelle Bausager om selv at blive slået ud af kurs pga. stress
Studieliv uden stress - ekspertens råd
Stressrådgiver Thomas Pape giver svar på, hvad stress er, og hvordan det påvirker os. Du vil desuden få gode råd til at håndtere stress i forbindelse med din uddannelse.
Balance i sit studieliv
At opnå balance i studielivet er afgørende for både trivsel og akademisk succes. Dette kursus vil give dig praktiske værktøjer og indsigt, der hjælper dig helt konkret.
Gør noget ved det

Buk ikke under for stress

Afklaring kan være en stor forløsning – især på stressfronten. Om det er eksamen, der presser, din fremtidig efter studiet eller noget helt tredje, så sidder IDA karriererådgivere klar til at hjælpe dig.

Har du brug for gratis psykologhjælp? Så kontakt også IDA