Besøg IDAs andre hjemmesider
Balance

Studerendes bedste råd til et sundt studieliv

To piger hænger ud på et klatrestativ
I denne artikel får du præsenteret forskellige metoder og værktøjer, til at håndtere studielivets op- og nedture og opnå en mere tilfredsstillende balance mellem uddannelse og fritid. Vi har spurgt de tre studerende, Johan, Maja og Karoline, om deres erfaringer og strategier til et godt studieliv.

Indholdsfortegnelse

  • Klare mål og interesse som motivationsfaktor
  • Balance mellem studie og fritid
  • Gruppearbejde afføder både læring og konflikt
  • Værktøjer til håndtering af tidspres og deadlines 
  • Gode råd til andre studerende

Klare mål og interesse som motivationsfaktor

Det er ingen hemmelighed, at studielivet kan være udfordrende. Du håndterer deadlines, indgår i gruppearbejde og forstår kompliceret læsestof, alt sammen mens du forsøger at finde den rette balance mellem studie og fritid. I en studielivsundersøgelse lavet af IDA i 2024 fremgår det, at 11 % af IDAs studiemedlemmer er utilfredse med deres studieliv. Af dem giver 20 % udtryk for, at det er ”stress, tidspres og mental sundhed,” der er udslagsgivende for deres mistrivsel.

Motivation er en vigtig faktor som studerende, og noget, der kan være svært at finde frem, når man står over for en travl eller udfordrende periode. Johan, som studerer til civilingeniør i mekanik og teknologi, siger, at hans motivation kommer af en blanding af pligt og interesse for emnerne på studiet:

I udfordrende perioder siger jeg til mig selv, at jeg har ’committed’ mig til det her af en årsag. Det er pligtfølelsen overfor mig selv og over at gøre studiet færdigt, der fylder. Det har dog sjældent været så slemt at det ikke har været primært interessebåret for mig.
Johan

At det er interessen for studiet, der i høj grad afføder motivation, gør sig også gældende for Maja, en anden studerende:

Jeg bliver motiveret af, at jeg har en stor interesse i de emner, mit studie centrerer sig om. Derudover har jeg også et relevant studiejob, hvor jeg kan bruge mange af de kompetencer, som jeg tilegner mig på studiet, hvilket også er en kæmpe drivkraft for min motivation. Når jeg skal holde motivationen oppe, forsøger jeg at finde nogle holdepunkter eller interesser i de kurser, jeg har, som jeg enten har en interesse i, eller som jeg vil kunne bruge, når jeg engang bliver færdiguddannet. Hvis jeg får koblet emnerne fra kurserne op på noget, der er aktuelt for mig, eller som er inden for mine interesseområder, er det nemmere at tage stoffet ind.
Maja

For Karoline (Energi, AAU), er motivation koblet sammen med at have et klart mål, men også det sociale aspekt af studiet og gruppearbejdet motiverer Karoline i hendes hverdag:

Jeg forsøger at have nogle mål. Målet er for det meste at blive klar til en eksamen og klare sig godt og det kræver selvfølgelig en vis mængde arbejde. Jeg laver rigtig meget gruppearbejde på mit studie, så det er også noget af det, der hjælper på motivationen. Både at der er nogle andre som man nogle gange skal stå til ansvar overfor, men også at der er nogen, man kan tale med om sine udfordringer.
Karoline

Skabelon

Eksempel på et ugeskema for en STEM-studerende

Ugeskemaet tager udgangspunkt i en 8. semesters studerende i Bioteknologi på DTU Lyngby. Skemaet er ikke recept på, hvordan du bør strikke din hverdag sammen, men skal rettere bruges som inspiration til at få dit studieliv til at balance optimalt for dig.

Balance mellem studie og fritid

At opretholde en god balance mellem studie og fritid er afgørende for god trivsel i studietiden. Fra IDAs studielivsundersøgelse (2024) fremgår det, at mange studerende ikke har overskud til andet end studiet, fordi det tager alt deres fokus og energi. Hvis balancen vælter, kan det have store konsekvenser. Karoline fortæller, at hendes problem ofte er, at hun laver for meget i sin fritid, og at det derfor går ud over mængden af tid, hun har til sit studie.

Jeg kan have svært ved at bevare overblikket, når først jeg er kommet lidt bagud. For at finde tid kan det være nødvendigt at melde fra til nogle andre ting, hvilket jeg synes er træls. Omvendt er det heller ikke optimalt for mig, når studiet fylder for meget for mig. Jeg bliver ikke gladere for mit studie af at bruge overdrevent mange (ekstra) timer på det, da det er vigtigt for mig med plads til pauser, idræt og venskaber.
Karoline

Maja oplever også, at studiet indimellem kan blokere for fritiden:

Det har før gjort at jeg har måtte sige fra til nogle af de ting, som jeg ellers godt kan lide at lave. […] Nogle gange har jeg kørt for længe i for højt et tempo, hvor jeg har glemt at prioritere nogle pauser i min hverdag, hvor jeg har lavet noget, der giver mig energi og glæde.
Maja

Både Karoline og Maja har stor glæde af at lave ting, der ikke handler om deres studie, som et tiltrængt afbræk fra bøgerne. Det hjælper dem til at klare tankerne, og få fokus på noget andet, særligt ved aktiviteter der kræver, at man er til stede i nuet.

Mens Karoline kobler fra ved hjælp af sociale aftaler og sport, benytter Maja sig af nøje tilrettelagte ugeplaner, så hun kan få tid til de ting, der også betyder noget for hende: Det er fx at bage surdej, strikke/hækle eller ved at holde sig aktiv med styrketræning, løb eller gåture.

Jeg planlægger mine uger ud fra læsemængden i mine kurser, mine forelæsninger, arbejde, træning og andre aktiviteter. Mine ugeplaner varierer fra uge til uge alt efter hvor stor læsemængden er og hvilke andre ting i mit liv, der fylder.
Karoline

Gruppearbejde afføder både læring og konflikt

På de fleste studier skal man på et tidspunkt igennem en større eller mindre mængde gruppearbejde. De tre studerende er enige om, at der er mange fordele ved at arbejde i grupper, hvoraf de vigtigste er at kunne udnytte hinandens styrker og at have nogen at sparre med. For Johan har det stort set kun været en positiv oplevelse at kunne diskutere med ligesindede:

Jeg ser gruppearbejde nærmest udelukkende som en fordel. Som det vigtigste finder jeg sparringen med personer der alle er inde i emnet i samme grad som mig selv.
Johan

Men med gruppearbejde kan der også opstå konflikter omkring opgavens fokus og gnidninger pga. forskellige arbejdsmetoder og vaner. Maja fortæller for eksempel, at hun flere gange har oplevet at måtte gå på kompromis med sine egne måder at arbejde på for at få det til at passe med de andre gruppemedlemmer, og Karoline peger på at en forventningsafstemning er essentiel:

Konflikterne bunder ofte i, at man ikke har fået talt ordentligt om, hvilke forventninger man har til hinanden. […] Jeg synes, det er vigtigt at man italesætter dem i begyndelsen af arbejdet og også samler op undervejs.
Karoline
Når der har været konflikter i de grupper, jeg har været en del af, har vi taget en snak med hinanden om udfordringerne. Er der f.eks. én, der er presset og derfor ikke har været i stand til at bidrage så meget, så ved vi, at vi skal være lidt ekstra opmærksomme på vedkommende, og sikre os, at vedkommende ikke kommer længere bagud.
Maja
IDA Campus

Balance i dit studieliv

At opnå balance i studielivet er afgørende for både trivsel og akademisk succes. Dette kursus vil give dig praktiske værktøjer og indsigt, der hjælper dig med at navigere studiets krav og opretholde en sund balance mellem studiet og livet udenfor.
IDA Campus

Balance i dit studieliv

Værktøjer til håndtering af tidspres og deadlines

Når det kommer til strukturering af studiet, har de tre studerende vidt forskellige måder at håndtere det på. Johan følger meget sin mavefornemmelse, og har generelt en ’go-with-the-flow’ tilgang til opgaver:

I min hverdag er det meget på en mavefornemmelse. Der er sjældent bevidst kontrol over noget. I projektarbejde tager jeg udgangspunkt i at nå så meget som muligt, så hurtigt som muligt, og når omfanget føles at være nået, nedskalerer jeg.
Johan

I den modsatte ende af skalaen har Maja en meget struktureret tilgang til sit studieliv, både når det kommer til læsning og opgaveskrivning:

Når jeg skal læse, plejer jeg at orientere mig i forelæserens undervisningsplan, for at få et overblik. Under min læsning skriver jeg vigtige begreber ind i en noteskabelon samt hvilket sidetal, de står på, og når jeg så har læst teksten færdig, skriver jeg et resume og de vigtigste pointer. Når jeg skal skrive opgaver, plejer jeg at lave mindmap over hvilke teorier og metoder, jeg tænker vil give mening. Derefter begynder jeg at skabe mig et overblik over, hvad jeg skal gå med, og hvad der bedst giver mening i opgaven.
Maja

Gode råd til andre studerende

Her følger de tre studerendes bedste råd til andre studerende.

Relateret

Hvis du synes, at denne artikel gav dig indsigt i at få balance i studielivet, så finder du mere inspiration i andet indhold herunder:
Hvad er dit gode studeliv?
Ved du, hvordan dit studieliv skal se ud? Ikke bare hvilken retning, men også hvordan balancen mellem studie og fritid skal forme sig?
Hvilke forventninger har du til studiet?
Som studerende på en STEM-uddannelse, er du sikkert vant til høje krav, både fra undervisere, omgivelserne og ikke mindst fra dig selv.
Overvejer du at tage pause fra studiet?
Der kan være mange grunde til at overveje en pause; mere tid til personlige projekter, økonomiske hensyn eller til at forebygge udbrændthed.
Derfor er det vigtigt at kunne sige nej
Forventningerne om at balancere studieopgaver, studiejob, sociale aktiviteter og personlig udvikling kan skabe pres, der nemt kan føre til stress og udbrændthed.
Få en optimal balance i hverdagen
Her på siden finder du nogle trivselstips til, hvordan du får den bedst mulige balance i hverdagen, som kan være med til at mindske dine symptomer på stress.

Brug IDA til at få balance i studielivet

Som studiemedlem af IDA får du personlig rådgivning, hvis du har svært ved at finde balance i dit studieliv. Du kan også få et overblik over, hvilke events der er i nærheden af dig, hvis trænger til et socialt pusterum.