Besøg IDAs andre hjemmesider

Få en optimal balance i hverdagen

Her på siden finder du nogle trivselstips til, hvordan du får den bedst mulige balance i hverdagen, som kan være med til at mindske dine symptomer på stress.
Har du begyndende symptomer på stress?

Stress rammer meget individuelt, og symptomerne er ofte forskellige fra person til person. Dog er det fælles for alle, at det ikke er rart at have stress.

Tænk på det som en influenza

Mange studerende har svært ved at erkende, at de har stress. Hverdagen kører i et højt tempo, hvor der konstant skal balanceres mellem studielivet, studiejobs og det sociale liv. Flere studerende oplever, at det kan være tabubelagt at erkende, at man er ramt af stress, når vi lever i et samfund, hvor der hele tiden forventes at man præsterer på højeste niveau.

Person kigger ud af vinduet

Det bliver endnu sværere af, at stress er en ”usynlig skade”, som ingen andre kan se. Tænk derfor på det som en almindelig influenza eller et brækket ben. Så ville du have lettere ved at acceptere, at du skulle slappe af og passe på dig selv og din krop. Stress er nemlig kroppens naturlige måde at fortælle dig på, at den er overbelastet. Det vigtigste, når du føler dig stresset, er derfor at lytte til din krop og give den ro.

Få balance i hverdagen

I en travl hverdag flyder dagene hurtigt sammen, og det kan derfor være en god idé at skabe en optimal balance og struktur, så du giver dig selv de bedst mulige forudsætninger for at få hverdagen til at hænge sammen. Her kan det være en god idé at lave et skema over dine daglige gøremål i ugens løb – på den måde vil du også hurtigt kunne se, om din kalender er overbelastet og trænger til et pusterum. Hertil kan du med fordel lave et fast og afslappende ritual hver aften, inden du skal sove. Det kan medvirke til, at du falder nemmere til ro og derved får en god nat søvn, som er én af de vigtigste ting, at kroppen har brug for. Mange stressramte oplever, at de har svært ved at falde i søvn, men ved at udføre et fast og afslappende ritual hver aften, vænner du hurtigt din hjerne til, at den skal slappe af.

Fysisk aktivitet og sund kost

Det er ingen hemmelighed, at fysisk aktivitet og sund kost er godt for menneskekroppen. Sørg derfor for at spise en kost, der er sund og varieret, da det giver kroppen de bedste forudsætninger for at restituere ordentligt. Men husk ikke at være fanatisk – du må godt nyde livet og bestille en pizza på Just Eat en gang imellem. Stress mindskes nemlig også, når ens livskvalitet er i top!

Det kan også være en god idé at være fysisk aktiv, og det behøver skam ikke at være hård træning. En gåtur i den friske luft er godt for helbredet, og kan medvirke til, at du falder nemmere i søvn om aftenen. Når du dyrker motion, vil du også opleve, at hjernen frigør endorfiner, dopamin og serotonin, som kan give en lykkefølelse i kroppen. For at skabe den rette balance i hverdagen, vil det derfor være en god idé at finde tid i kalenderen til daglig fysisk aktivitet, idet det kan være med til at mindske dine symptomer på stress.

Vær god ved dig selv

Undgå at dunke dig selv oven i hovedet. Du gør dit bedste hver eneste dag, og det er helt okay, at du i en periode føler dig presset og træt. Sørg for at give dig selv en masse egenomsorg, og tænk over hvordan du selv ville være over for din ven eller et familiemedlem, hvis de var blevet ramt af stress. Brug ikke tiden på at gruble over, hvorfor du er blevet stresset og hvordan du kunne have undgået det. Lav i stedet en liste over alle de gode egenskaber og kvaliteter, som du besidder.

Person der finder ro i naturen
En person, der skriver i en notesbog