Besøg IDAs andre hjemmesider
Balance

Hvilke forventninger har du til studiet?

To personer snakker ved et vindue ved en lejlighed
Som studerende på en STEM-uddannelse, er du sikkert vant til høje krav, både fra undervisere, omgivelserne og ikke mindst fra dig selv. Men hvor kommer forventningerne til mit studieliv fra, spørger du? Er det på baggrund af en indre motivation eller et pres udefra?

Indholdsfortegnelse

  • Hvad betyder dit bagland for dine forventninger?  
  • Indre versus ydre motivation 
  • Sådan håndterer du indre og ydre forventninger på dit studie
Baglandet

Hvad betyder dit bagland for dine forventninger?

Forventninger spiller en central rolle i, hvordan vi navigerer gennem livet – på godt og ondt. Som studerende på en STEM-uddannelse er der ofte et pres om at præstere på et højt niveau, følge med i den nyeste teknologi, skrive perfekte opgaver og oven i hatten, er der måse også en forventning om at få de højeste karakterer. Og forventninger kan komme mange steder fra. Blandt andet fra ens eget hjem eller ens bagland.

Hvis man kommer fra en ingeniør- eller akademikerfamilie, er der måske nogle indbyggede forventninger om, at man skal gennemføre en universitetsuddannelse, og man kan komme i tvivl om, hvorvidt det egentlig er ens egne forventninger, eller om det er forældrenes.
Sanne Mattebjerg, tidligere karriererådgiver hos IDA.

Men det er oftest dine egne forventninger, der fylder mest, og hvis du har urealistisk høje forventninger til dig selv, kan det føre til konstant stress og en følelse af aldrig at være god nok. Det er derfor vigtigt at være bevidst om, hvor dine forventninger kommer fra. Er det et ønske om at udfordre dig selv og blive dygtigere, eller føler du, at du skal leve op til samfundets, forældrenes eller dine medstuderendes forventninger?  

Motivation

Indre versus ydre motivation

Forventninger kommer i mange afskygninger, men du kan inddele dem i to grupper.  

  1. En indre motivation  
  2. Og en ydre motivation.  

Indre motivation handler om lysten til at lære for sin egen skyld, nysgerrighed og ønsket om personlig udvikling. Hvis det er noget du kan genkende, føler du sandsynligvis en større tilfredshed med dit studie og en følelse af kontrol over din egen retning.  

Ydre motivation derimod stammer fra eksterne faktorer – som at få anerkendelse fra andre, prestige eller økonomisk belønning. Selvom ydre motivation også kan drive dig frem, kan det føre til frustration, hvis du konstant føler, at du skal leve op til andres forventninger og pres. Du kan ende med at køre helt død i studiet. 

Forventninger kan føles som en spændetrøje, som gør, at man ikke folder sig ud. Man kan være bange for at fejle, hvis man har forventninger om, at man vil gøre sit allerbedste i alle fag.
Sanne Mattebjerg

Derfor handler det i høj grad også om at forventningsafstemme med sig selv, hvad du egentlig vil have ud af dit studie; både på det faglige og det sociale plan. For man kan ikke give begge dele 100 % uden at brænde ud. 

Hvis du har en kop, der er 100 % fyldt med alt det faglige, så er der bare ikke plads til mere. Det er begrænset, hvor meget energi og overskud der er til fredagsbaren så. Hvis du har det fint med det, så er det jo perfekt. Du skal bare være bevidst om, at du ikke kan det hele
Sanne Mattebjerg.
Faktaboks

Sådan håndterer du indre og ydre forventninger på dit studie

Husk at høje forventninger til dig selv ikke som udgangspunkt er en dårlig ting. Det viser, at du er ambitiøs og målrettet. Men husk også, at det er okay ikke altid at være perfekt. Høje forventninger kan være gode, men de skal ikke have lov til at knække dig. 

Relateret

Hvis du synes, at denne artikel gav dig indsigt i studiestarten, så kunne det være, at du finder mere inspiration i andet indhold som disse herunder:
IDA Lyd - Studiemotivation del 1
I dette afsnit af IDA Lyd udforsker vi et emne, som berører de fleste af os studerende - nemlig motivation.
IDA Lyd - Studiemotivation del 2
I dette afsnit af IDA Lyd udforsker vi et emne, som berører de fleste af os studerende - nemlig motivation.
Hvad er forskellen på gym og uni?
Dine egne forventninger har også en direkte kobling til dit billede af at studere. Gym er nemlig markant anderledes end uni.
Den introvertes guide til studiestarten
For nogen er studiestartens introlege, guidede ture og navnerunder en kæmpe fest, og for andre en udfordring.
IDA hjælper dig videre

Er du klar til at komme i gang?

Som studiemedlem af IDA får du personlig rådgivning, aktuelle kurser, workshops og webinarer, der hjælper dig med at holde balance i studielivet.