Besøg IDAs andre hjemmesider
Studiestart

Den introvertes guide til studiestarten

Pige med pandehår og stribet trøje ligger ned på en træbro og kigger op
For nogen er studiestartens introlege, guidede ture og navnerunder en kæmpe fest, og for andre en udfordring, hvor du mere har lyst til at gemme dig under dynen og først melde ankomst senere på året, når tingene er faldet til ro. Men du kan faktisk bruge din introverte natur som en styrke.

Indholdsfortegnelse

  • De første møder er de sværeste
  • Er introvert >< ekstrovert ikke bare et buzzword?  
  • Er du introvert? Her er de typiske tegn
  • Tilpas dig, og udnyt dit introverte væsen 
  • Quick guide til studiestarten
  • DTU er blevet mere opmærksomme 

Har du det bedst i eget selskab, hvor tanken om at stå i en rundcirkel og recitere 23 navne inklusive et sjovt fakta om dig selv, giver dig sved på panden, så er kan studiestarten være alt andet end den kæmpe oplevelse, du er blevet lovet. Der er dog intet i vejen for at du får en god studiestart, selv om det ofte virker til at sammenruskningsøvelserne er lavet på de ekstrovertes præmisser. Derfor har vi en lille guide til dig, som kan hjælpe dig med at arbejde med dine styrker, stå ved dine præferencer og tage tingene i dit tempo samtidig med at du kommer at kende dine studiekammerater og underviserne.  

Din kommende hverdag

De første møder er de sværeste

At starte på en videregående uddannelse er en kæmpe oplevelse. Du kan nu se frem til at nørde i et højt specialiseret felt og bruge tid på emner, som du selv har valgt. Men hvis du hører til den del af befolkningen som betegner sig selv som introvert, så kan der være store udfordringer forude med den første tid på studierne.
Heldigvis er studiestederne og -vejlederne meget bevidste om at vi alle møder nye hverdage på forskellige måder, og gør meget for at imødekomme at der er plads til alle oplevelser.  

Når man er meget introvert, så kan det være ekstremt overvældende at møde ind til så mange mennesker og blive en del af studiemiljøet. Og for de ekstroverte, så er det jo en fest. Altså, de elsker det jo, og så er der alle dem in between, siger
Heidi Berggren Brønddal Pedersen, Chefkonsulent og teamleder ved studievejledningen på DTU.
Vidste du...

Er introvert >< ekstrovert ikke bare et buzzword? 

Kort sagt; jo, det er det blevet i nutidens forståelse. Det er ofte noget af en kasse, man ender i, som kan definere mange af de interaktioner man har. Men lige som A og B mennesker, så er det at foretrække en introvert eller ekstrovert tilgang til hverdagen ikke noget der behøver at udelukke en fra at deltage i sociale sammenhænge. Det er mange gange et spørgsmål; hvad definerer du som din primære præference, når du skal møde nye mennesker, forholde dig til nye områder eller emner osv. Og der kan man bruge sin præference som en styrke, hellere end at se det som en ulempe eller hindring.  

Kigger man på undersøgelser, der analyserer data fra personlighedstests på tværs af kulturer og landegrænser, viser resultaterne, at et sted mellem 30-50 % procent af befolkningerne identificerer sig som introverte. Det er altså helt normalt, hvis du genkender følelsen af at være fuldstændig drænet efter en festival. Du har til trods for din præference valgt at deltage, men det er ikke sikkert, at det kun er alkohol og minimal søvn, der gør dig udmattet. Hvis du er introvert, kan det helt sikkert også spille ind på dit energiniveau, at du har været sammen med mange mennesker i et støjende miljø i mange dage i streg.  

Bare for at slå fast, er det at være introvert ikke en diagnose. Forskellene på det at være ekstrovert og introvert afhænger af hvor sensitiv ens hjerne er overfor dopamin. Ekstroverte har en lavere tolerance overfor dopamin og vil derfor opsøge socialt samvær, visuel stimuli og andet for at gøre dem glade og tilfredse. Introverte derimod behøver ikke en ret stor dosis dopamin for at opleve den samme mængde glæde og tilfredshed 

FAKTABOKS

Er du introvert? Her er de typiske tegn

Lader op alene:
Introverte får energi ved at tilbringe tid alene. Social interaktion kan være meget drænende, og du har brug for tid alene for at lade batterierne op.
Foretrækker små grupper:
Du føler dig ofte mere komfortabel og afslappet i små grupper frem for store sociale arrangementer.
Tænker før du taler:
Introverte tænker typisk grundigt over, hvad de vil sige, før de taler. Du kan derfor fremstå som mere stille, tilbagetrukken eller genert.
Dybe samtaler
Du foretrækker ofte dybe og meningsfulde samtaler frem for small talk og overfladiske interaktioner.
Selvstændighed
Introverte arbejder ofte bedst alene eller i små grupper. Du er typisk meget selvstændig og kan koncentrere dig dybt om dine opgaver uden trangen til at inkludere andre.
Tænkere
Introverte er tilbøjelige til at være analytiske og refleksive, hvilket gør dig dygtig til at planlægge og analysere komplekse problemstillinger.
Følsomhed over for stimuli
Introverte kan være mere følsomme over for eksterne stimuli, som støj og lys. Så en propfyldt kantine med lysstofrør og masser af snak kan være en voldsom omgang.
Begrænset behov for stimulering
Introverte har ikke samme behov for stimulering som ekstroverte og har det klart bedste med mere rolige aktiviteter i rolige omgivelser.
Tilpas dig

Udnyt dit introverte væsen

Det nye miljø, de mange mennesker og kravene om social interaktion kan virke overvældende. Men med de rette strategier kan du sagtens navigere denne overgang på en måde, der fremmer både din trivsel og din akademiske succes. Vi har samlet en række gode tips og strategier, du kan benytte dig af for at navigere i den første tid på studiet (og i andre nye sammenhænge). 

Quick guide til studiestarten

Forstå, at det er okay at føle sig overvældet i starten. Acceptér dine følelser og giv dig selv tid til at tilpasse dig

Læs om dit studie og universitetet på forhånd. Find ud af, hvor de stille områder er, som biblioteker eller læsesale, hvor du kan trække dig tilbage, når du har brug for ro. 

Introugen kan være overvældende med mange sociale aktiviteter. Vælg de arrangementer, der interesserer dig mest, og tillad dig selv at springe noget over, hvis du har brug for en pause.

Sæt små mål for dig selv. Du kan fx introducere dig til en eller to nye personer om dagen. Det kan være mindre skræmmende end at forsøge at møde mange mennesker på én gang.

 

Fokusér på at skabe få, men dybe relationer frem for at kende mange på et overfladisk plan. Find medstuderende med fælles interesser.

Introverte har ofte gode lytteevner. Brug det til din fordel ved at lytte til andre og observere dynamikken i sociale situationer, før du deltager aktivt.

Deltag i klubber og foreninger, der matcher dine interesser. Det er en god måde at møde folk på en mindre intens måde.

Lav en fast studieplan og hold dig til den. Struktur kan give dig ro og forudsigelighed.

Lav dine ting på de tidspunkter, hvor du føler dig mest energisk og fokuseret. Mange introverte arbejder bedst alene og i deres eget tempo.

Sørg for at have tid alene til at lade op. Planlæg pauser mellem forelæsninger og sociale aktiviteter.

Gør ting, der får dig til at slappe af og føle dig godt tilpas. Læs en bog, gå en tur, eller noget helt tredje.

Det er vigtigt at kunne sige nej til sociale arrangementer, hvis du føler dig overvældet. Folk vil ofte forstå dig, hvis du kommunikerer dine behov ærligt. 

Din studievejleder kan give dig råd og støtte, hvis du føler dig overvældet.

Mange universiteter tilbyder psykologisk rådgivning og støtte. Det kan være en god ressource, hvis du føler dig stresset eller har angstlignende symptomer.

Find andre studerende, som måske også er introverte eller har lignende udfordringer. Sammen kan I støtte hinanden, når det hele bliver for overvældende.

Et liv ved siden af studiet

DTU er blevet mere opmærksomme

Danmarks Tekniske Universitet har lavet om på studiestarten for de studerende der skal til at begynde på studierne. Her har de erkendt, at det kun var lige godt halvdelen, som deltog i rusturerne, der nok også primært har tilgodeset de ekstroverte typer. Derfor har de lavet en ny studiestart, hvor de sociale lege, der ofte er ledsaget af alkohol, er skiftet ud med nogle studiedage på campus.  

Ifølge vejlederen møder de studerende fra 9-15 og er kun sammen med de studerende, der har valgt den samme retning som en selv. Man kan sige, at det er mere rettet på uddannelsesretningen, hvor man også kan møde sin studiegruppe, uddannelsesleder og undervisere. 

Studiestarten varierer fra uddannelsessted til uddannelsessted, så det er ikke sikkert, at fokus på forskellene mellem de introverte og ekstroverte personlighedstyper fylder lige meget rundt om i landet. 

Men hos Polyteknisk Forening, der er studenterorganisationen på DTU, har de fokus på de forskellige personlighedstyper.  

Vi har ikke lyst til at de studerende bliver unødvendigt udfordret, men først og fremmest mener vi, at det er vigtigt at man møder op til de forskellige arrangementer. Vi gør hvad vi kan for at lave nogle forskellige aktiviteter i starten, hvor vi deler de studerende op, så der ikke er alt for store grupper. Derudover kan man vælge at engagere sig i forskellige udvalg. Det kan være festudvalget eller studenterforeningen, eksempelvis.
Polyteknisk Forening

Om du tripper efter at møde så mange mennesker som muligt eller foretrækker at tage de sociale aktiviteter med en vis portion distance, så håber vi, at du får en god studiestart. Husk, at du altid kan ringe til rådgivere fra IDA, hvis du har spørgsmål omkring arbejds- og studieliv. 

Relateret

Hvis du synes, at denne artikel gav dig indsigt i studiestarten, så kunne det være, at du finder mere inspiration i andet indhold som disse herunder:
Succes uden de store armbevægelser 1/2
I dette afsnit af IDA Lyd dykker vi ned i det oversete potentiale hos introverte i en verden, der ofte hylder de mere udadvendte.
Succes uden de store armbevægelser 2/2
Vi udforsker Augustas unikke erfaringer og opdager, hvordan man kan omfavne sine introverte præferencer uden at gå på kompromis med sig selv.
Få en god studiestart
I studiestarten er der mange nye indtryk, udfordringer og forandringer. Det vil sikkert virke overvældende – måske endda kaotisk. Det gælder om at finde balancen i alt det nye.
IDA hjælper dig videre

Er du klar til at komme i gang?

Som studiemedlem af IDA får du personlig rådgivning, aktuelle kurser, workshops og webinarer, der hjælper dig med at holde balance i studielivet.