Besøg IDAs andre hjemmesider

1.000 kr. nu kan koste dig en million

... så forbered dig, før du forhandler.

IDAs lønstatistik viser, at nyuddannede kvinder i STEM i gennemsnit får 1.370 kr. mindre om måneden end deres mandlige kollegaer i første job. Den lille lønforskel kan vokse sig stor over et helt arbejdsliv på 40 år, viser IDAs seneste regneeksempel. 1.014.603 kr. for at være præcis.

Så snyd dig selv ikke for en god start.
Brug dine medlemsfordele til at styrke din første lønforhandling med løndata og rådgivning.
Løn efter faglighed

Kender du din minimalløn i 2025?

IDA fastsætter hvert år en vejledende minimalløn for privatansatte nyuddannede.

Der er tale om en bruttoløn som bl.a. dækker over månedslønnen, samlet pensionsbidrag, evt. tillæg, fritvalgsordning og goder for privatansatte.
45.100 kr./md.
  • Diplomingeniører
  • Bachelorer
  • Øvrige med mellemlang videregående uddannelse
47.400 kr./md.
  • Civilingeniører
  • Cand. IT
  • Øvrige med lang videregående uddannelse
48.800 kr./md.
  • Cand.scient.er
Statistikken viser, at nyuddannede generelt opnår de vejledende startlønninger, som IDA anbefaler.
I de seneste tre år har gennemsnitslønnen for en privatansat nyuddannet ligget over årets vejledende minimalløn.
Kilde: IDA Lønstatistik, 2024
Første skridt: Inspiration

Undgå at skyde for lavt - tjek din startløn

Den første lønforhandling kan føles både overvældende og sårbar, for hvor ligger niveauet? Og hvad er realistisk? Hvordan griber du det an, hvis du aldrig har prøvet det før?

Prøv Lønkompasset, som beregner din forventede startløn som nyuddannet på det private arbejdsmarked og hjælper dig med at undgå at skyde for lavt i din første lønforhandling.
Fakta

Hvad siger tallene?

IDA har lavet et regneeksempel baseret på medlemmernes lønudvikling gennem de seneste 22 år. Den viser, at bare 1.000 kr. mindre i månedsløn giver over 1.000.000 kr. i mistet livsindkomst over 40 år.
3,9 pct
  • Lønstatistikken viser en lønforskel på 3,9 pct. i mændenes favør blandt alle erhvervsaktive medlemmer, som ikke kan forklares ud fra branche, anciennitet eller uddannelsesbaggrund
1.370 DKK
  • Nyuddannede kvinder får i gennemsnit 1370 kr. mindre i løn om måneden end deres mandlige kollegaer, viser beregninger fra lønstatistikken
8 - 12 pct.
  • Lønudviklingen fra 2023 til 2024 viser at der er mellem 8-12 pct. at hente hos medlemmer med op til 5 års anciennitet på tværs af sektorer
Andet skridt - research

5 essentielle lønværktøjer - kun for medlemmer

Er du en af dem, der er bange for at virke krævende, når du skal give dit lønudspil? Når du forhandler med fakta fra lønstatistik og lønberegner, så forhandler du på et fair grundlag med indsigt og det gør dit udspil stærkt.

Gå til lønforhandlingen med klare forventninger. Du har forberedt dig, du kender tallene og du bruger solide data fra din fagforening. Det giver tyngde til dine argumenter og selvtillid at stå ved dit værd.
Se lønudvikling for din faggruppe
Få et løntjek, der passer til din faglige profil
Sammenlign andre goder end lønnen
Bliv klogere på arbejdsgiverens lønniveau
Skræddersy din egen pakke
Tredje skridt - træning

Har du 25 minutter?

Kan jeg overhovedet tillade mig at forhandle løn som nyuddannet? Hvilke kort har jeg på hånden, når jeg ikke har haft et fuldtidsjob før?

IDAs rådgivere taler med flere nyuddannede medlemmer, der er i tvivl om deres udspil. Du har masser af muligheder til forhandling. Vi anbefaler derfor, at du tager det skræddersyede lønforhandlingskursus for nyuddannede. Så kan du forberede dine lønargumenter og træne forhandlingen, før det gælder.
to mennesker i en grå sofa foran en mørkeblå væg
Øv dine lønforhandlingsteknikker igennem før du går til din første samtale - så er du bedre forberedt til at lave dit udspil og forhandle arbejdsgivers bud.
Den første lønforhandling sætter barren for din videre lønudvikling. Vil du have de bedste lønvilkår, er det en vigtig disciplin at kunne mestre. Det kræver, at du forbereder dig og bliver fortrolig med teknikken.
Interaktiv lønforhandling for nyuddannede, IDA
Rådgivning

Juristens 3 tips til lønforhandlingen

Nicole Sander Jensen, juridisk konsulent i IDA, opsummerer de bedste tips til nyuddannede, der skal til deres første lønforhandling.
Hendes råd er baseret på medlemshenvendelser og kendskab til dine rettigheder på arbejdsmarkedet.
Giv ikke op, når du møder modstand
  • Det kan føles ubehageligt i øjeblikket, men vær vedholdende og smid fakta på bordet. Hvis arbejdsgiver ikke møder dit bud, kan du altid se, om der er andre muligheder. Flere fridage, bonuspakker og andre goder. Der er ofte noget at komme efter.
Vær den første til at give startbud
  • Hvis du kan komme til det, så vær den første til at sige et tal. Du får et anker i samtalen, og det er langt nemmere at give lidt end at forhandle arbejdsgivers udspil op. Det er også i arbejdsgivers interesse at du får det, du fortjener, så du er motiveret til at blive.
Prioriter lønforhandlingen
  • Du har sikkert forberedt solide argumenter for, hvorfor du passer til stillingen, du har søgt. Husk at lægge den samme gejst i at forberede lønforhandlingen. Den måde, du tilgår lønforhandlingen, viser også arbejdsgiver, hvor seriøs du er om jobbet.
Medlemsfordel

Hvad siger din rådgiver?

Få hjælp og rådgivning til din løn og vilkår - når du har forberedt dig, så sidder vi klar til at sparre med dig om dit bud.

Og står du med et konkret job i hånden, så er det bare med at kontakte os.
IDA karriererådgivning

Hvordan fastsætter du din markedsværdi

IDA karriererådgivning

5 gode råd til din første lønforhandling

Juridisk konsulent, Kamilla, fortæller her hvordan du kommer i mål med lønforhandlingen.
Få hjælp til lønforhandlingen

Lønåbenhed er en af de bedste midler at komme uligeløn til livs

Som studiemedlem af IDA kan du altid kontakte os for hjælp med spørgsmål under din studietid og på vej ud i din tid som nyuddannet.
Vores professionelle karriere- og jurarådgivere tilbyder sparring på CV, ansøgninger, lønforhandling og meget mere.