Besøg IDAs andre hjemmesider
Løn

Byggeleder løn: Sådan kan din startløn se ud

Et nærbillede af en mandlig studerende i det gode vejr og universitetet i baggrunden
Som byggeleder har du ansvaret for at styre komplekse byggeprojekter sikkert i mål – både økonomisk, praktisk og tidsmæssigt. Men hvordan ser lønnen egentlig ud for en byggeleder? Og hvad påvirker din lønudvikling i byggebranchen?

Indholdsfortegnelse

  • Hvad tjener en byggeleder?
  • Sådan fungerer IDAs lønberegner
  • Uddannelsesveje til titlen som byggeleder
  • Faktorer der påvirker en byggeleders løn
  • Byggelederens rolle og ansvar
  • Karriereveje og jobmuligheder
  • Overvejer du at læse til byggeleder?

Hvad tjener en byggeleder?

Lønnen for en byggeleder afhænger af flere faktorer – herunder erfaring, uddannelse, arbejdsopgaver samt hvilke typer af byggeprojekter, du leder.

Ifølge IDAs lønberegner kan du som nyuddannet civilingeniør inden for branchen entrepenørvirksomhed, bygge og anlæg forvente en gennemsnitlig månedsløn på: 49.000 kr. i 2025 på landsplan. Som diplomingeniør inden for samme branche kan du forvente en gennemsnitlig månedsløn på: 47.000 kr. i 2025 på landsplan. Man kan nemlig erhverve sig jobtitlen som byggeleder med en bred vifte af uddannelsesbaggrunde eller -titler bag sig.

Men udover det gennerelle lønniveau er der andre ting, der er værd at overveje – er din løn fx inklusiv pension eller ej? Disse udregninger er inklusiv pension og eventuelle bonusser.
Et billede af arme og ben af en mandlig studerende Et billede af arme og ben af en mandlig studerende
en studerende dreng sidder på jorden med benene over kors en studerende dreng sidder på jorden med benene over kors

Sådan fungerer IDAs lønberegner

Alle lønsatser i denne artikel er baseret på gennemsnitlige lønninger for nyansatte med din profession. Da alle tallene i artiklen kun er et gennemsnit, bør du kun se dem som vejledende for, hvad du som nyuddannet byggeleder kan forvente i startløn. Du kan fx både tage en erhvervsuddannelse, professionsbachelor og en universitetsuddannelse og blive byggeleder. .

Vi benytter IDAs lønberegner til at udregne alle lønsatser i denne artikel. Udregneren tager udgangspunkt i en bestemt branche og et bestemt geografisk område, som lønnen reguleres efter. Herudover baseres outputtet på IDAs lønstatistik, som indsamler løndata fra privatansatte medlemmer og selvstændige. Disse data fremskrives med 2,0 % årligt, hvilket svarer til udviklingen i IDAs vejledende startløn.

Nedenfor kan får du et hurtigt overblik over gennemsnitslønnens udvikling i perioden 2024-2026 for en byggeleder både for en civilingeniør og en diplomingeniør. Begge profiler er udregnet med et udgangspunkt i en karriere inden for byggeri og anlæg.

Uddannelsesveje til titlen som byggeleder

Der er flere veje til jobbet som byggeleder. Mange vælger en professionsbachelor som bygningskonstruktør, hvor du lærer at planlægge, styre og koordinere byggeprojekter i praksis. Det er en solid faglig base, der gør dig klar til at tage ansvar på byggepladsen.

En anden mulighed er en ingeniøruddannelse med fokus på byggeri – enten som diplom- eller civilingeniør. Her får du en mere teknisk tilgang til byggeriet, og mange ingeniører ender i roller som projekt- eller byggeledere på større og mere komplekse projekter.

Det er også muligt at tage vejen op gennem praksis med en håndværksmæssig baggrund, fx som tømrer eller murer, kombineret med erfaring og efteruddannelse. Her spiller kendskab til byggepladsen og håndværket en stor rolle.

Uanset hvilken vej du vælger, er ledelse, planlægning og samarbejde centrale færdigheder. Kurser og efteruddannelse i fx kontraktstyring og kommunikation kan give dig et stærkt afsæt til at avancere i karrieren.
En mandlig studerende sidder udenfor med rygsæk i solskin En mandlig studerende sidder udenfor med rygsæk i solskin

Faktorer der påvirker en byggeleders løn

Der er stor variation i lønniveauet blandt byggeledere – og det er ikke uden grund. Her er nogle af de vigtigste faktorer, der har indflydelse på lønningerne:

- Erhvervserfaring:Jo flere år du har i branchen – og jo større projekter du har haft ansvaret for – desto højere løn.

- Uddannelse og kurser: En videregående uddannelse som bygningskonstruktør eller ingeniør kombineret med efteruddannelse og kurser kan styrke dine karrieremuligheder.

- Arbejdsopgaver og ansvarsområder: Byggeledere arbejder med alt fra planlægning og kontraktstyring til koordinering af håndværkere og udarbejdelse af tidsplaner og budgetter.

- Virksomhedstype og placering: Der kan være forskel på lønnen hos forskellige entreprenører, kommuner og bygherrer – og også geografisk, fx mellem provinsen og hovedstadsområdet.

Byggelederens rolle og ansvar

Byggelederen er en nøgleperson i byggeriet. Du står i midten af kommunikationen mellem arkitekter, entreprenører, håndværkere og bygherrer. Du har ansvaret for, at byggeprojektet leveres til tiden, inden for budgettet og i den ønskede kvalitet.

Typiske arbejdsopgaver inkluderer:

- Koordinering af byggepladsen og byggeriet

- Overvågning af byggeprojektets fremdrift

- Ledelse af entreprenører og håndværkere

- Håndtering af kontrakter og budgetter

- Dialog med arkitekter og bygherrer

- Udarbejdelse af tidsplaner og kvalitetssikring

IDA Studiejobfinder

Brug IDA Studiejobfinder til at få erfaring, så du står stærkt i feltet om de fedeste jobtitler som byggeleder.

Karriereveje og jobmuligheder

Byggelederrollen åbner op for mange forskellige karrieremuligheder i både den private og offentlige sektor. Byggeledere arbejder ofte hos store entreprenører, arkitektfirmaer, rådgivende ingeniører eller i kommuner, hvor de er ansvarlige for at sikre, at byggeprojekter bliver gennemført til tiden og inden for budgettet.

En erfaren byggeleder med stærke kvalifikationer og dokumenteret evne til at styre komplekse byggeprojekter kan ofte opnå højere lønninger. Der er desuden mulighed for at gå selvstændig og tilbyde byggeledelse som konsulent.

Efterhånden som du opbygger erhvervserfaring, kan du skifte mellem roller og brancher – eller finde et nyt job med mere specialiserede opgaver.
Et billede bagfra af en studerende med rygsæk på Et billede bagfra af en studerende med rygsæk på
Studerende sidder på græsset i det gode vejr med bøger i hånden Studerende sidder på græsset i det gode vejr med bøger i hånden

Overvejer du at læse til byggeleder?

Vil du hurtigt ud i praksis og arbejde tæt på byggepladsen? Så er bygningskonstruktøruddannelsen et oplagt valg, da du her får du en praktisk tilgang til både projektstyring og byggeledelse.

Er du mere til teknik, beregninger og større projekter, kan en ingeniøruddannelse være et oplagt valg for dig. Den giver dig nemlig en mere analytisk vinkel og og større adgang til mere specialiserede stillinger ude på arbejdsmarkedet.

Har du en håndværksmæssig baggrund, kan du også bevæge dig mod byggeledelse gennem erfaring og efteruddannelse. Her er det vigtigt at overveje, hvor meget ansvar og ledelse du ønsker i dit arbejdsliv.

Vores rådgivning kan hjælpe dig

Vores professionelle karriererådgivning sidder også altid klar til at hjælpe dig med spørgsmål, der skulle rette sig mod din kommende tid som nyuddannet.

Er du så heldig at have fundet et job, så kan det være en god ide at få gennemset din kontrakt. Det er det, vi som din fagforening, hjælper dig med.