Besøg IDAs andre hjemmesider
Studieteknik

Sådan får du styr på notatteknik

En person der tager noter
Noter er et vigtigt redskab til at forstå både forelæsninger og pensum på en videregående uddannelse. Men det at tage noter er ikke en simpel opgave, som alle bare kan finde ud af fra start, men en færdighed der skal læres. Her følger nogle gode råd til, hvordan du kan tage de bedste noter.

Indholdsfortegnelse

  • Det er ikke en selvfølge at tage gode noter
  • Forskerens bedste råd til at tage gode noter
  • Det kræver en indsats at lave gode notater
  • Lær at lære
Noteteknik

Det er ikke en selvfølge at tage gode noter

Notehæfterne ligner hinanden og du har glemt at skrive datoerne øverst på papiret. På computeren er noterne også noget rod; et langt dokument til hvert fag. Eksamen nærmer sig, og nu skal du bruge al din tid på at forstå dine kragetæer og få styr på dine digitale noter. Måske er det et scenarie, du kan genkende? Det er ikke en selvfølge at være god til at tage noter, og det er der en meget naturlig grund til.

Marianne Hagelia er forfatter til bogen, Digital Studieteknik og forsker på Østfold University College i Norge. Hun påpeger:

Vi ved fra forskningen, at det at skrive og lytte samtidigt ikke er særlig smart, fordi vi mennesker ikke kan klare begge ting på en gang,
Marianne Hagelia, forfatter til Digital Studieteknik

Men også på det mere menneskelige plan er der udfordringer i at tage gode notater, som kan gøre det svært. Det handler om struktur og disciplin.

Når man er færdig med forelæsningen, er det vigtigt, at man gennemgår noterne og rydder op i dem. Det, der ofte sker, er, at de studerende skriver løs mere eller mindre bevidstløst, og når forelæsningen så er slut, så går de ud og spiser frokost, og så glemmer de det hele til eksamen.
Marianne Hagelia

Forskerens bedste råd til at tage gode noter

  1. Vælg metode: Beslut om du vil tage noter på papir, en bærbar computer, eller en tablet. Vælg det, der passer bedst til dig.
  2. Forbered værktøjer: Hav de nødvendige værktøjer klar som blyanter, kuglepen, notesbøger, eller relevante apps
  1. Fokusér på nøglepunkter: Lyt efter hovedpunkter og nøglebegreber, som underviseren fremhæver. Disse er ofte vigtigere end at skrive alt ned.
  2. Identificer strukturen: Notér strukturen af forelæsningen. Dette kan inkludere overskrifter, underpunkter, og eksempler, som underviseren bruger.
  3. Stil spørgsmål: Skriv spørgsmål i dine noter for at kunne afklare tvivl senere og dermed styrke forståelsen.
  4. Gennemgå dine noter: Gennemgå og organiser dine noter samme dag. Tilføj ekstra detaljer, og skriv områder ned, der kræver yderligere forskning.
  5. Sammenlign med lærebogen: Sammenlign dine noter med lærebogen eller undervisningsmaterialet for at sikre, at du har fanget de vigtigste punkter.
  6. Diskutér med dine medstuderende: Samtale og diskussion er en af de mest effektive måder at lære på.
  7. Lav flashcards: Brug dine noter til at lave flashcards for at teste din viden og huske nøglebegreber.
  8. Selvtest: Test dig selv regelmæssigt og op til eksamen ved at gennemgå noter og svare på spørgsmål baseret på materialet.
  1. Digital Pen: Brug digitale penne, som Livescribe, der kan optage lyd samtidig med, at du skriver noter.
  2. Optagelser: Optag forelæsninger (med underviserens tilladelse) for at kunne gense eller lytte til vigtige dele igen.
  3. OneNote: Giver mulighed for at organisere noter i sektioner og sider, samt integrere billeder og lydoptagelser.
  4. Evernote: Gør det muligt at tage noter, gemme websider, og organisere information på tværs af enheder.
  5. Notion: Tilbyder en fleksibel platform til at tage noter, lave lister, og organisere projekter.
  6. Google Keep: En enkel app til hurtige noter og påmindelser, som synkroniseres på tværs af enheder
Repitition

Det kræver en indsats at lave gode notater

Når alt kommer til alt handler noter om at hjælpe til med at huske ny information. Som studerende skal man huske pointer fra forelæsninger, og man skal huske tekster.

I over 100 år har man haft viden om, hvor vigtigt det er at repetere sin læring umiddelbart efter man har tilegnet sig den. Den tyske psykolog Hermann Ebbinghaus beskrev tilbage i 1888, hvordan en stor del af nye informationer ryger direkte i glemmekassen, hvis man ikke umiddelbart efter man har fået informationen, forholder sig til den. Eksempelvis gennem noter.

Ebbinghaus kalde det for “the forgetting curve”, og hvis du er interesserede kan du selv slå grafen op. Det eneste du skal vide er, at det er bemærkelsesværdig meget der går tabt selv hvis man gennemgår sine noter bare et døgn efter en forelæsning.

Hagelias opfordrer derfor til, at du får notatteknikken på plads og skriver spørgsmål ned til hver forelæsning.

Det kan føles som ekstra arbejde, men det er en investering, der betaler sig, fordi du husker langt mere, hvis du har et velfungerende notatsystem.
Forelæsninger hænger ofte tematisk sammen, men der kan være flere dages mellemrum mellem dem. Derfor er det vigtigt at stille spørgsmål til det, man har lært, så man kan diskutere det med sine medstuderende og bringe det videre til næste forelæsning.
Marianne Hagelia

Lær at lære

Marianne Hagelia mener, at evnen til at lære er en overset færdighed i både det danske og norske uddannelsessystem.

Skolerne underviser ikke nok i, hvordan man lærer bedst. De fokuserer kun på selve indholdet. Men at lære at lære er vigtigere nu end nogensinde før.
Marianne Hagelia

Evnen til at sortere kritisk og reflekteret i informationer er, ifølge Hagelia, en essentiel færdighed i en tid, hvor falske nyheder og misinformation fylder meget. Nysgerrigheden og evnen til at lære nyt er fundamentet for et velfungerende demokrati, mener professoren.

Så nej; noter er ikke bare noter. Held og lykke med notatteknikken.

Relateret

Hvis du synes, at denne artikel gav dig indsigt i studieteknikker, så kunne det være at du finder mere inspiration i andet indhold som disse herunder:
Få gode læsevaner fra starten
Hvor mange gange skal man læse en tekst for at forstå den fuldt ud? Og hvordan læser man egentlig en lang akademisk rapport på den bedste måde? Her er en guide til, hvordan du kan få de bedste læsevaner.
Lad AI hjælpe dig på studiet
Kunstig intelligens kan være en stor hjælp til at strukturere dine arbejdsopgaver, styrke din indlæring og supplere pensum. Her guider en ekspert dig til, hvordan du kan bruge kunstig intelligens.
3 metoder til effektiv planlægning
Strukturer dine opgaver, så du får mere ud af studierne. Vi har delt dem op i tre typiske studiesituationer, men du kan bruge værktøjerne på tværs, som det passer dig.
Det velfungerende gruppearbejde
Det kan være en kæmpe bonus at have andre at løse opgaver sammen med, men det er også en kilde til stor frustration, når man ikke selv har valgt sine samarbejdspartnere. Her følger en guide til, hvordan du kan sikre dig et godt gruppearbejde.
Råd til et effektivt samarbejde
Hvordan får man en effektiv studiegruppe? Vi udforsker det og giver de bedste råd og strategier for, hvordan du kan forbedre din studiegruppeoplevelse, håndtere konflikter og maksimere din læring.
IDA hjælper dig videre

Er du klar til at komme i gang?

Som studiemedlem af IDA får du personlig rådgivning og aktuelle kurser, workshops og webinarer, der hjælper dig med at holde balance i studielivet.

Vi holder events over hele landet i studieteknik og i IDA Campus får du skræddersyede kurser til din faglighed at tage i dit tempo. Læs mere på vores temasider og medlemsfordele og få personlig rådgivning, når du har behov for konkret hjælp.