Besøg IDAs andre hjemmesider
Studieteknik

Et velfungerende gruppearbejde

tre personer sidder ved i solskin foran en rød mur
Gruppearbejde er en fast del af stort set alle uddannelser i Danmark, og du har måske allerede meget erfaring med formen. Det kan være en kæmpe bonus at have andre at løse opgaver sammen med, men det er også en kilde til stor frustration, når man ikke selv har valgt sine samarbejdspartnere. Her følger en guide til, hvordan du kan sikre dig et godt gruppearbejde.

Indholdsfortegnelse

  • Gruppearbejdet er kompetencegivende
  • Hvad er gruppearbejdets fordele?
  • Hvordan kan man sikre sig et god gruppearbejde?
  • Vejlederens otte bedste råd til et godt gruppearbejde
  • Gruppearbejde gør dig klar til karrieren

Gruppearbejdet er kompetencegivende

Et kerneelement på videregående uddannelser er gruppearbejdet. Det er ikke kun fordi det er en god måde at sikre, at I får lavet det faglige arbejde, men også en god øvelse i at samarbejde med andre. Og fordele ved at være en del af en studiegruppe går langt ud over studietiden og ind i arbejdslivet, hvor du kan trække på disse kompetencer.

Det er dog en øvelse at finde det fælles fodslag i gruppen. Den til tider hyggelige og produktive arbejdsform kan meget pludseligt gå over til at være belastende og uproduktiv. Og så undrer du dig over, hvorfor de andre er så svære at arbejde sammen med; måske går du endda så langt som at italesætte det. Men er det hele sandheden?

På din uddannelse vil du utvivlsomt stifte bekendtskab med gruppearbejdet. Hvor godt et samarbejde I har afhænger af, hvordan konstellationen i gruppen er i forhold til de opgaver der skal løses.

Gruppearbejdet handler i høj grad om det faglige. Og så kan man bygge det videre til et socialt fællesskab.
Heidi Berggren Petersen, teamleder i studievejledningen på DTU

Rigtig mange – hvis ikke alle – studiesteder sørger for at I kommer i en studiegruppe på første semester, og lige som på en arbejdsplads gælder det om at få den dynamik at fungere. Derfor er det vigtigt, at I får forventningsafstemt – hvilke interesser, præferencer og styrker har I hver især; og hvordan arbejder I bedst, hvor er i svage og hvad har I brug for at andre supplerer med.

Næsten ni ud af ti førsteårsstuderende på samtlige videregående uddannelser i Danmark stifter bekendtskab med en studie- eller projektgruppe i løbet af det første år på studiet. Det viser tal fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA), som har spurgt 11.000 førsteårsstuderende om deres erfaringer med gruppearbejdet som arbejdsform.

Hvad er gruppearbejdets fordele?

Gruppearbejde træner dig i at arbejde sammen med andre, kommunikere effektivt og løse konflikter. Når du giver andre plads at komme til orde, deltager aktivt og italesætter uhensigtsmæssig adfærd på en diplomatisk måde, der tillader jer at komme videre, så har du opnået en stærk fordel. Det er alt sammen vigtige færdigheder, som ofte efterspørges i arbejdslivet.

Når I arbejder sammen, har I mulighed for at dele forskellige perspektiver i pensum og lære af hinanden. Dette kan føre til en dybere forståelse af komplekse emner. Og det er en effektiv fordeling, så arbejdsbyrden ikke er så stor.

Gruppearbejde kan øge motivationen, især når der er et socialt element, hvor studerende føler et ansvar over for gruppen. Når I sætter deadlines og delopgaver for hinanden er det langt sværere at udskyde, end hvis du sidder alene og arbejder på en opgave.

Gennem gruppearbejde udsættes I for forskellige måder at tænke på, hvilket kan stimulere mere kreativ problemløsning og kritisk tænkning. I kommer fra forskellige udgangspunkter, men til fælles har I en stærk interesse for faget og kan derfor drage stor nytte af at anskue problemerne fra andre vinkler.

Du får hurtigt et tilhørsforhold med din studiegruppe, når I tilbringer meget tid sammen. Hvis en af jer har en svær periode, kan gruppen være med til at hive en op igen. Det kan være svært at forklare familie og venner, hvorfor man mister motivationen for faget, hvorfor man kæmper med studierne eller om man overvejer om man er på den rette hylde. Der møder du stor forståelse i studiegruppen, som kan være med til at sætte perspektiv på og få en igennem semesteret, hvis det er en faglig udfordring.

Hvordan kan man sikre sig et god gruppearbejde?

Det vigtigt at være klar over, hvilke mekanismer der er i spil, og hvordan man sikrer sig, at gruppearbejdet bliver en god oplevelse. Det er nemlig ikke en selvfølge, at det bare spiller fra dag et. Du kan havne i en gruppe, hvor du ikke selv har indflydelse på, hvem du skal arbejde sammen med. Ifølge EVA´s undersøgelser er det faktisk i 70% af tilfældene faste studiegrupper, man arbejder sammen i på tværs af forskellige fag, mens det for 30% vedkommende skifter hen over semestret.

Har man mulighed for at vælge selv, er det vigtigt at tænke over fagligheden først. Det kan virke kontraintuitivt, men din bedste ven er måske ikke din bedste sparringspartner, når det kommer til opgaveløsning:

Vælg efter dine faglige interesser og ikke kun efter, hvem du drikker god kaffe med eller hvem du hyggesnakker med. For dem, du har det rigtig godt socialt med, er ikke altid dem, du arbejder rigtig godt sammen med.
Heidi Berggreen Petersen, teamleder DTU

Ifølge studievejlederen kan man inddele mennesker i to grupper når det kommer til strategien for at løse en opgave. Der er maratonløbere og så er der sprinterne. Maratonløberne er dem, der holder et langsomt, men vedholdende tempo indtil arbejdet er udført. Og så er der sprinterne, som måske udskyder arbejdet lidt, men til gengæld er rigtig gode til at holde hovedet koldt og arbejde effektivt, når deadline nærmer sig.

Det dur ikke, at alle er enten maratonløbere eller sprintere. Det er godt med en blanding. Det er vigtigt at forstå at vi ikke behøver være ens, når det kommer til gruppearbejde. Det handler om at være åben og ærlig i forhold til, hvordan man hver især arbejder bedst.
Heidi Berggreen Petersen, teamleder DTU

Sammensæt derfor din gruppe ud efter forskellige styrker. Så når du heller ikke at blive irriteret, hvis din ene makker ikke er til at få ud af starthullerne, når I laver synopsis. Til gengæld er det måske vedkommende, som sidder til kl. 4 om natten inden deadline og laver korrektur eller checker de sidste kilder igennem.

Vejlederens otte bedste råd til et godt gruppearbejde

  1. Forventningsafstemning: Det er vigtigt at diskutere, hvor meget tid og engagement hver person forventes at bidrage med. Lav gerne en fælles kontrakt eller aftale om, hvem der gør hvad.
  2. Fordel rollerne tydeligt: Tildel specifikke roller til hvert gruppemedlem, fx koordinator, researcher, skribent eller præsentationsansvarlig. Klare roller kan mindske forvirring og sikre, at alle ved, hvad deres ansvar er.
  3. Etabler faste kommunikationskanaler: Beslut jer for, hvordan I bedst holder kontakten, fx via Messenger, Slack eller en anden platform, hvor alle nemt kan kommunikere.
  4. Aftal faste møder: Regelmæssige møder (fysiske eller online) giver struktur og mulighed for at holde hinanden opdateret på fremdriften. Brug møderne til at evaluere arbejdsprocessen og justere planer, hvis nødvendigt.
  5. Tag konflikter i opløbet: Det er naturligt, at der kan opstå uenigheder, men det er vigtigt at håndtere dem tidligt og på en respektfuld måde. Hold fokus på løsninger frem for skyld.
  6. Skab en åben dialogkultur: Opfordr til, at alle føler sig trygge ved at dele deres bekymringer eller udfordringer. Det kan mindske frustration og skabe en bedre arbejdsdynamik.
  7. Skab et positivt arbejdsmiljø: Det er lettere at være motiveret, hvis stemningen i gruppen er god. Ros og anerkend hinandens indsats, og sørg for at have et element af sjov og socialt samvær undervejs.
  8. Husk pauser og fejring af milepæle: Sørg for at holde pauser og marker, når I når vigtige delmål. Det kan hjælpe med at holde moralen oppe og gøre arbejdet mere tilfredsstillende. 

Gruppearbejde gør dig klar til karrieren

Det er meget, meget få arbejdspladser, hvor man arbejder helt alene. I hvert fald inden for det tekniske og det naturvidenskabelige felt. Uanset om du er ingeniør på DTU eller biolog i en health tech virksomhed, så kommer du til at arbejde sammen med vildt mange forskellige mennesker.

Det der med at lære, hvordan man indgår i et fællesskab med andre, som man ikke behøver at være bedste venner med, er virkelig en vigtig læring.  Man lærer at have en respektfuld tilgang til andres faglighed.
Heidi Berggreen Petersen, teamleder DTU

Der er altså mange gode grunde til at tage gruppearbejdet seriøst. Både fagligt, men selvfølgelig også socialt. Sandsynligheden for, at man har et fællesskab, er jo stor i og med, at man har valgt at studere det samme. Så omfavn endelig gruppearbejdet og se det som en kæmpe mulighed for at lære af dine medstuderende og en erfaring du kan tage med dig en i arbejdslivet, hvor du højst sandsynligt kommer til at skulle arbejde med mennesker, som arbejder anderledes end dig.

Relateret

Hvis du syntes, at denne artikel gav dig indsigt i studieteknikker, så kan det være, at du finder mere inspiration i relateret indhold herunder
Studiegruppen - et effektivt samarbejde
Lisbet Rask, forfatter til bogen ’Studiegrupper - samarbejde og facilitering’, deler sine bedste råd og strategier for, hvordan du kan forbedre din studiegruppeoplevelse, håndtere konflikter og maksimere din læring.
Få styr på notatteknikken
At tage noter er ikke en simpel opgave, som alle bare kan finde ud af fra start, men en færdighed der skal læres. Her følger nogle gode råd til, hvordan du kan tage de bedste noter.
Sådan kan kunstig intelligens hjælpe dig på studiet
Kunstig intelligens kan være en stor hjælp på studierne, hvis du ved, hvordan du bruger det effektivt og efter studiestedets retningslinjer. Her guider en ekspert dig til, hvordan en dag med AI ved din side kunne se ud.
Få gode læsevaner fra starten
Hvor mange gange skal man læse en tekst for at forstå den fuldt ud? Og hvordan læser man egentlig en lang akademisk rapport på den bedste måde? Her er en guide til, hvordan du kan få de bedste læsevaner.
IDA hjælper dig videre

Er du klar til at komme i gang?

Som studiemedlem af IDA får du personlig rådgivning og aktuelle kurser, workshops og webinarer, der hjælper dig med at holde balance i studielivet.

Vi holder events over hele landet i studieteknik og i IDA Campus får du skræddersyede kurser til din faglighed at tage i dit tempo. Læs mere på vores temasider og medlemsfordele og få personlig rådgivning, når du har behov for konkret hjælp.