Det er helt normalt at være ledig efter endt uddannelse
Op til 4 måneder. Så lang tid går der typisk, fra du bliver færdig med din uddannelse, til du starter i dit første job.
Ledighed er en del af ethvert jobmarked
Uanset hvor eftertragtet din uddannelse er, eller hvor stor efterspørgslen er i din kommende branche, er der generelt en relativ ledighed det første år efter endt uddannelse.
Ledigheden det første år er hos ingeniører er 23 %, mens den er 38 % ved naturvidenskabelige uddannelser, og 29 % ved it-uddannede.
Nyt tiltag fra IDA: Halvering af ledighedskontingent for nyuddannede medlemmer
Regeringen har forringet dagpengereglerne for nyuddannede. Hvis man bliver færdig med sin uddannelse efter den 1. maj 2023, har man fremover kun ret til at modtage dagpenge i et år mod hidtil to år. Og dagpengesatsen sænkes efter tre måneders samlet ledighed for nyuddannede ikke-forsørgere. Derfor halverer IDA nu ledighedskontingentet for nyuddannede medlemmer efter 3 måneders ledighed.Er du berettiget til at få dit kontingent nedsat i din ledighedsperiode, så udfyld denne formular til kontingentnedsættelse eller ring til os på 33 18 48 48 – vi står klar til at hjælpe dig.
Hvis du vil se hvad de nye dagpengeregler betyder for din situation, så kan du også læse mere om det hos vores samarbejdspartner, Akademikernes A-kasse, som laver en opdateret gennemgang af dagpengereglerne for nyuddannede.
Du skal søge aktivt
Vores tal viser, at hvert femte nyuddannet IDA-medlem sender over 20 ansøgninger ud, før de lander deres første jobsamtale – og for 25 % af vores medlemmer skal der 3 jobsamtaler til, før en arbejdsgiver bider på.
Og faktisk så er det slet ikke nok at vente på at der kommer et spændende jobopslag, før du sender en ansøgning afsted. I en rundspørge blandt mere end 1800 virksomheder, som IDA har lavet, viser det sig, at virksomhederne i lige så høj grad ansætter nye fra deres netværk som via et jobopslag – og jo mindre virksomheden er, desto større er tendensen til at finde en kandidat i netværket i stedet for at slå et job op i aviser eller online.
Derfor er det vigtigt at din jobsøgning ikke kun består i at besvare jobopslag. IDA har en række forskellige workshops, der klæder dig på til at bruge og udvide dit netværk og din LinkedIn-profil i jobsøgningen – du finder mere information om dem på vores Workshops-side og mulighed for at melde dig til i dag; vi kører workshops hele året rundt.
Hav tålmodighed – sørg for økonomien
Kigger man på tiden, det tager at få først 3 samtaler i hus, så forhandlet om din kommende løn og underskrevet kontrakten, er der hurtigt gået de gennemsnitlige 4 måneder mellem afsluttet uddannelse og starten på det nye job. Det er 4 måneder uden løn eller SU.
Derfor ender mange nyuddannede i en periode på dagpenge, og det er både helt okay og fuldkommen normalt. Med dagpengene slipper du for at skulle spare helt ind til benet eller bruge det meste af din opsparing uden, at det egentligt er nødvendigt. Dagpengene hjælper med at give dig en lettere økonomisk hverdag, så du kan fokusere på at bekymre dig om den kommende jobsamtale – ikke den kommende regning.
Ved at være en del af en a-kasse i god tid, kan du også sørge for, at der ikke går op til 2 måneders mellemrum mellem din sidste SU udbetaling og din første udbetaling af dagpenge. Du er kun sikret dagpenge fra dag 1, hvis du har været medlem i et år inden, du får sidste karakter på uddannelsen – og ikke bare før du færdiggør sin uddannelse. Har du under et år tilbage af uddannelsen, når du melder dig ind i a-kassen, så kommer du i en måned karens.
Din situation
Du er studiemedlem og snart færdiguddannet | Akademikernes A-kasse