Teknisk og naturvidenskabeligt uddannede har også
brug for en a-kasse
Medierne bringer jævnligt historier om manglen på tekniske og naturvidenskabelige profiler. Men de kan også blive ledige, og tal fra Akademikernes A-kasse viser, at du faktisk kan have en længere periode som ledig, selvom du på papiret har en af de uddannelser, virksomhederne skriger efter.
26 ugers ledighedsperiode
Vær ikke overrasket, hvis 2020-tal fra Akademikernes A-kasse viser, at 26 procent af de nyuddannede medlemmer med en naturfaglig/teknisk uddannelse er ledige i 26 uger efter, de har afsluttet deres uddannelse. Det overrasker måske en del, da vi typisk hører om virksomhedernes mangel på netop de profiler.
Tina Lynge Hein er karrierekonsulent hos Akademikernes A-kasse. Hun forklarer, at både ingeniører og naturvidenskabelige kandidater nogle gange kan være lidt tid om at komme ind på jobmarkedet. Dog varierer ledighedslængden inden for de forskellige faglige retninger.
»Årsagen er 1) at virksomhederne ofte foretrækker minimum 2-3 års erfaring, og 2) at mange nyuddannede kan have svært ved at målrette og oversætte deres kompetencer til værdiskabelse hos virksomhederne,« fortæller hun.
Karrierekonsulenten mener, at det både er de faglige og de personlige kompetencer samt især motivationen for de konkrete opgaver, som de nyuddannede med fordel kan målrette mere i dialogen med virksomhederne.
»En anden udfordring kan være, at nogle af de nyuddannede, som kan se sig selv i flere forskellige jobtyper, kan komme til at signalere, at de gerne bare vil starte et sted – og det gør virksomhederne utrygge i forhold til, om de bliver brugt som et springbræt,« forklarer hun.
Ifølge Tina Lynge Hein er nogle nyuddannede heller ikke så mobile i starten. De satser på at lande et job i en af de kendte virksomheder eller tæt på de store byer. Det er dog ikke altid de virksomheder, der er mest desperate efter nyuddannede med en teknisk eller naturvidenskabelig uddannelse.
Søg bredere og længere væk
Til gengæld har mindre – og mindre kendte – virksomheder med mere end en times kørsel fra de store byer ofte svært ved at rekruttere. Så selvom karrierekonsulenten er enig i, at samfundet skriger på tekniske profiler, så er det som udgangspunkt kandidater med minimum 2-3 års erfaring, eller kandidater som er villige til at flytte sig for et job.
Men hvad gør virksomhederne så forkert i forhold til at få de nyuddannede i spil?
»De skal være bedre til at se potentialerne. Vores rekrutteringsteam hjælper ofte virksomheder med at indse, at de lige så godt kan satse på en nyuddannet, og så skal virksomheden have troen på og potentialet til at kunne fastholde de unge tilstrækkeligt længe til, at det kan betale sig,« fortæller Tina Lynge Hein.
Og hvad rådgiver I så nyuddannede naturvidenskabelige/ tekniske profiler til at gøre for at sikre sig et job?
»De bør især ringe ud, både uopfordret og på opslåede stillinger, fordi de på den måde bedre kan vise deres motivation og matche deres faglige og personlige kompetencer til det, virksomheden efterspørger – altså få målrettet deres materiale. Vi ser faktisk tit, at nyuddannede på den måde formår at overhale de erfarne indenom, hvis kandidaterne brænder igennem over for virksomhederne med deres motivation og personlighed. Og det er bare nemmere mundtligt end på papir,« slutter karrierekonsulenten.
Det er Akademikernes A-kasses opgave at hjælpe dig videre. Udover at give dig økonomisk tryghed, hvis du bliver ledig, er de en sparringspartner i overgangene i dit studieliv og arbejdsliv.