Navigér i jobjunglen: Sådan finder du den rette karrierevej for dig
At finde rundt i arbejdsmarkedet som kommende nyuddannet kan være som at finde vej i en ukendt by. Heldigvis har karriererådgiver i IDA, Sanne Mattebjerg, samlet en række gode råd til, hvordan du finder den rette karrierevej på arbejdsmarkedskortet.
Hvilken retning går jeg i?
At finde rundt i arbejdsmarkedet som kommende nyuddannet kan være som at finde vej i en ukendt by. Mange er i tvivl om, hvilken retning de skal vælge.
Og den manglende erfaring og viden om, hvad ens formodede drømmejob egentlig indebærer, kan for nogen få jagten på det første job til at virke uoverskuelig. Heldigvis har karriererådgiver i IDA, Sanne Mattebjerg, samlet en række gode råd til, hvordan du finder den rette karrierevej på arbejdsmarkedskortet.
Kan jeg lide at løbe hurtigt eller fordybe mig? Skal emnet, jeg arbejder med, være noget, jeg holder af, eller er processen det vigtigste? Og hvad er jeg egentlig bedst til?
For mange nyuddannede kan svaret på den slags spørgsmål, og overgangen fra studielivet til arbejdsmarkedet, være en udfordrende opgave. Det vigtigste, ifølge karriererådgiver i IDA, Sanne Mattebjerg, er dog ikke først og fremmest at finde en virksomhed, som du gerne vil arbejde i, men derimod at afklare, hvilke kompetencer du har, og hvad du holder af at lave.
Hvilke karriereveje er der?
”Grundlæggende handler det om at lave, hvad vi kalder en kompetenceafklaring. At man simpelthen får kortlagt alt det, man har lært, både på studiet, i frivilligjob, studiejob, praktik, egentlig hvor som helst,” siger Sanne Mattebjerg.
Hun forklarer videre, at det er vigtigt at tage det hele med, fordi der højst sandsynligt også vil være ting fra ens ikke-studierelevante jobs, som man godt kunne lide og var god til, som derfor kan indikere nogle præferencer for, hvad man ville holde af at beskæftige sig med nu.
”Hvis vi ser på ens kompetencer som et jobklædeskab, så indeholder det alle de kompetencer, man har. Men måske ligger det lidt hulter til bulter, og noget ligger i en kasse, man ikke tror er vigtig. Men man er nødt til at gå det hele igennem og kortlægge det. Og når man har overblik over, hvad der er derinde, så kan man begynde at rate, hvad man faktisk synes er sjovt. Hvad der giver en energi. Og det kan jo sagtens være kundeservice, som man arbejdede med i Føtex, da man var 18, eller at stå i spidsen for et volleyballhold, som man gjorde i sin fritid, da man var 22. Og det er faktisk fundamentet for jobsøgning – at man finder og kortlægger alle de ting man kan lide og er god til, og så derefter finder ud af, hvilke typer af job, der findes, hvor man kan få lov at bruge de kompetencer,” siger Sanne Mattebjerg.
LinkedIn er din ven
Men hvordan finder man så ud af, hvilke slags job, der giver dig mulighed for at bruge de kompetencer og interesser, som du netop har afklaret?
”LinkedIn,” siger Sanne Mattebjerg. LinkedIn består nemlig af big data indenfor job og karriere, og der er kun en meget simpel søgning mellem dig og den viden, som kan bringe dig tættere på, hvad du skal søge job som og hvor.
”LinkedIn består af mennesker, der har lagt deres profiler op, hvor de skriver en masse deres om kompetencer og arbejdsopgaver. Så hvis du for eksempel har fundet ud af, at du elskede kundeservice i dit job i Føtex, og at du gerne vil fokusere på kemi i dit første job, kan du på LinkedIn lave en simpel søgning på ”kundeservice og kemi”, og derefter vælge din uddannelse til i søgningen. Og bum, så kan du få en liste over de mennesker, der har både kundeservice og for eksempel kemingeniør som en del af deres profil,” fortæller Sanne Mattebjerg og fortsætter;
”Den liste med mennesker kan man så gå på opdagelse i og se, hvad de laver i deres job. Hvor arbejder de henne, og hvad laver de helt præcist? Hvilke virksomheder har de arbejdet i før, og hvilke typer arbejdsopgaver havde de der? Kig ikke nødvendigvis efter stillingsbetegnelser, men efter, hvad de helt præcist laver. På den måde får du et supergodt indblik og overblik over, hvilke ting, de mennesker, der har de samme kompetencer og interesser som dig laver, og hvad du ud fra det selv synes lyder interessant”, forklarer Sanne Mattebjerg og understreger, at det bestemt heller ikke vil skade at kontakte de mest relevante på listen.
”Ræk gerne ud til nogle af dem, du finder mest interessante. At opbygge et netværk er afgørende og handler ikke kun om at finde jobmuligheder, men primært om at indhente information og indsigt fra erfarne fagfolk.”
Studiejob, praktik og specialesamarbejder
LinkedIn er dog ikke løsningen på alt. Meget af det, der vil få dig både tættere på at finde ud af, hvad du gerne vil, og derefter rent faktisk få et job, der imødekommer det, er nemlig noget, der sker, mens du stadig er på studiet.
”Et studierelevant job, et praktikophold eller et virksomhedssamarbejde omkring dit speciale kan få dig meget tættere på, hvad du gerne vil arbejde med, men også hvordan du gerne vil arbejde. Noget, som for eksempel var helt vildt sjovt på studiet, kan være sindssygt kedeligt i virkeligheden og omvendt. Man ved det bare ikke, før man har prøvet det. Derfor er min anbefaling også altid, at man gør så mange af de ting, man kan, mens man stadig studerer. For nok er det vigtigt at finde ud af, hvilken retning man gerne vil gå, men det er lige så vigtigt at finde ud af, hvilke slags opgaver man trives med. Og derudover er det også på studiejobbet, at man for første gang oplever, hvad det vil sige at gå på arbejde og have kollegaer, og hvordan man navigerer i det,” siger Sanne Mattebjerg. Måden, man arbejder på i virksomheder, kan variere helt utroligt, og at det derfor er vigtigt at komme nærmere, hvordan man selv nyder at arbejde.
”Det er jo ligesom en buffet. Du bliver mødt med et bord, hvor du får alt muligt lækkert serveret. Og så går du op, og så prøver du lidt forskelligt. Du ved ikke helt, hvad det er, men du tager en blanding og prøver. Men anden gang, du går derop, så vælger du kun det, du kunne lide i første omgang. Og så måske noget nyt. Så derfor er et studiejob eller en praktik en virkelig god måde lige at gå buffeten igennem på, inden du bestemmer dig for, om du godt kan lide at løbe hurtigt eller arbejde meget alene, om du bedst kan lide frihed under ansvar eller om du har brug for at have mange check-ins med din chef. Og så er det selvfølgelig også langt lettere at få et job, hvis du har lidt erfaring og allerede kender et par folk i branchen. Det skal man heller ikke glemme.”
5 gode råd til at finde den rigtige karrierevej
Kortlæg dine kompetencer
Gå på opdagelse i dit jobklædeskab af færdigheder, både fra studiet og tidligere jobs. Kortlæg alt, hvad du har lært, da selv de mindste kompetencer kan afsløre dine præferencer og interesser.
Brug LinkedIn
LinkedIn er din skattekiste af viden om job og karriere. Søg efter kombinationer af interesser og kompetencer for at finde folk, der arbejder i områder, du er interesseret i, og se, hvad de laver.
Byg et netværk
Opbyg forbindelser og ræk ud til mennesker, der deler dine interesser. Det handler ikke kun om jobmuligheder, men også om at indhente værdifuld indsigt og information fra erfarne fagfolk.
Gør brug af studiejobs og praktik
Praktisk erfaring er afgørende for at finde ud af, hvad du trives med. Et studierelevant job, praktikophold eller samarbejde omkring dit speciale kan give dig en dybere forståelse af både retning og arbejdsstil.
Udforsk buffeten først
Før du vælger din karrierevej, prøv forskellige retninger gennem studiejobs eller praktik. Dette giver dig mulighed for at opdage, om du foretrækker at arbejde hurtigt eller dybt, alene eller i teams, og hjælper dig med at forme din fremtidige arbejdsglæde.