Besøg IDAs andre hjemmesider

Hvad er projektledelse?
Og er det noget for mig?

Projektledelse kan være et helt naturligt, spændende og rigtigt skridt i din karriere. Men pas på, at du ikke kaster dig ud i det for tidligt.

Første job

Om du har læst på universitetet for at blive ingeniør, it-udvikler eller datalog, så har du primært lært om teorien bag faget, og hvordan du kan bruge den viden i praksis.

Det har nok knap så meget handlet om styring, ledelse og hvordan forskellige fagpersoner kan nå en fælles deadline. Ikke desto mindre ender mange af IDAs medlemmer før eller siden med at arbejde med netop projektledelse. Og det er på trods af, at det kun er halvdelen, som aktivt har valgt den retning.

Faktisk er hver tredje blevet opfordret eller “prikket” til af deres leder, mens 15 % er blevet pålagt at påtage sig rollen som projektleder. Det viser en rundspørge blandt 1800 medlemmer fra 2021. En af de faldgruber som de nyuddannede kan falde i handler om, at man simpelthen ikke har nået at opbygge den specialistviden og store faglige ekspertise det kræves for at være en god projektleder.

”Der er nogen der bliver projektleder for tidligt, og det kan være et problem, da man i så fald skal genetablere en masse viden, hvis man gerne vil arbejde med den faglige viden og erfaring igen,” siger Jakob Gradel, karriererådgiver og ekspert i projektledelse hos IDA.

Derfor er det vigtigt, at man tænker sig godt om, før man siger ja til en stilling som projektleder. For det kan ifølge Jakob Gradel være sværere at komme tilbage til sit fagområde igen. Teknologien udvikler sig lynhurtigt, og der kan være arbejdsmetoder eller fagområder, der er gået i en ny retning.

Men med det arbejdsmarked vi har i øjeblikket, kan det godt lade sig gøre. Dog har rådgiveren en appel til arbejdsgiverne; For hvad får de ansatte af redskaber når de bliver projektledere? Får de den kompetenceudvikling der er brug for?

”Hvis man skal være projektleder, skal man snakke med sin leder om, hvorvidt man kan få støtte. Hvad er der mulighed for efteruddannelse? Man skal have værktøjerne til at kunne varetage en anden slags stilling med mere ansvar,” fortæller Jakob Gradel.

 

Hvad er projektledelse?

  • Projektledelse dækker over både styring og ledelse frem mod et fastlagt mål.
  • Rollen som projektleder indebærer det at have ansvaret, rollen og opgaven med at planlægge, organisere og styre en afsat mængde ressourcer frem mod et resultat.

 

Video: Hvad er projektledelse?

Leder eller fagperson?

Man kan måske argumentere for, at en projektleder er en lidt underlig hybrid af at være leder og fagspecialist, men hvor den faglige baggrund ryger i baggrunden, så at sige. Derfor er det også vigtigt at gøre sig tanker om ens sociale egenskaber. Man har ikke medarbejderansvar, men styrer nogle projekter, og det kræver meget i forhold til det relationelle.

”Man er måske ikke gruppeleder, men man er projektleder og på samme hierarkiske trin som kollegerne, men man træder i karakter og optræder som en uformel leder,” siger Sanne Mattebjerg, der er karriererådgiver hos IDA.

Hun anbefaler medlemmer af IDA, at hvis de vil, og har mulighed, skal de bruge deres kompetencer fra studiet i de første par år efter uddannelse. Ellers kan de ende med at være nye som projektledere og nye på deres fagområde.

Video: Hvad er de vigtigste kompetencer som projektleder?

 

Fantastiske muligheder

Det kan lyde som om, at der udelukkende er advarselslamper forbundet med projektledelse. Men sådan er det selvfølgelig ikke. Hvis man er god til at arbejde med mennesker og har et godt overblik, og at man ikke mindst synes godt om det, så er der selvfølgelig en masse fordele ved arbejdet som projektleder.

”Man ser ting blive realiseret, og man leverer ikke bare en lille del i et kæmpestort maskineri. Det er et helt nyt kompetencesæt, hvor man er med i hele processen af etableringen af et nyt produkt fx,” siger Jakob Gradel.

Er projektledelse noget for mig?

  • Find ud af hvad det indebærer at være projektleder.
  • Find ud af hvad der tiltrækker dig ved arbejdet som projektleder.
  • Spørg dig selv om du kan se dig selv i rollen.
  • Hvis du føler dig presset af en leder til at tage førertrøjen i et projekt, så mærk efter om du bliver nysgerrig på det eller en smule skræmt. Efterlys kompetenceudvikling på området, og sørg for at du har mulighed for at komme tilbage til dit fagspecifikke arbejde efterfølgende.
  • Der er status forbundet med projektledelse, og det kan være smigrende når chefen spørger om det er noget man vil. Tal med kolleger, IDA og venner om den potentielle forandring i din karriere.
Relateret
Brug for sparring om ledelse og kompetencer?