Derfor er det en god idé at investere
Selv små beløb hver måned kan blive til mange penge på den lange bane. Jo før du kommer i gang med at investere, jo flere penge vil du have, når du engang skal pensioneres. Men investeringen kan også give dig et mere fleksibelt arbejdsliv eller realisere din drømmerejse.
Tag det første skridt
Du er på vej hjem fra byen og den nærmeste shawarmabar lokker med uimodståelige dufte. Men du står imod fristelsen og tager i stedet et par ostemadder, når du er kommet hjem. Hvis du en enkelt gang hver måned kan skippe en spontan omgang fast-food eller et par øl og i stedet investerer de rundt regnet 100 kroner, du har sparet, så kan du stå med en stor gevinst, når du engang trækker dig tilbage fra arbejdsmarkedet. Effekten hedder renters rente og den er vigtig at forstå, når det kommer til opsparing og investering, mener Anders Storm, der er formuechef ved Lån & Spar.
”Hvis man hver måned sætter 100 kr. ind på sin pensionsopsparing fra man er 20 år til man er 70, så vil man have sparet 60.000 op. De penge vil blive fordoblet over en periode på 50 år. Kan du lægge 800 kroner til side hver måned, så ender regnestykket på 1.000.000 kroner,” siger Anders Storm.
Han understreger, at beregningen tager udgangspunkt i, hvordan det globale aktiemarked har opført sig de seneste mange år med både økonomiske op- og nedture. Eller med andre ord:
”Det er baseret på historisk afkast. Vi kan med statistisk sikkerhed give nogle indikationer på, at det stiger,” slår Anders Storm fast.
Men selvom man ikke investerer sine penge i aktier eller gennem pensionsopsparingen og bare har sine penge stående på en konto, kan man nyde godt af renters rente.
Hvad er renters rente?
Selv små beløb vokser over tid på grund af renters rente-effekten, der groft sagt går ud på, at renten, der bliver lagt på en eksisterende rente, vil stige eksponentielt over tid. Det er altså et helt centralt begreb i forhold til investering og opsparing.
I de fleste banker kan man få positiv rente på sin lønkonto. Som medlem af IDA kan man fx medlem få en positiv rente på 5 % på sin lønkonto. Hvis du formår at opspare 200.000 på din lønkonto og lader pengene stå i 20 år med en rente på 5% vil regnestykket ved hjælp af formlen, A=P×(1+r)n, se sådan her ud:
- A er det endelige beløb inklusive renters rente
- P er det oprindelige beløb (200.000 DKK i dit tilfælde)
- r er renten per periode (5% eller 0,05 som decimaltal)
- n er antallet af perioder (20 år i dit tilfælde)
Altså: A=200,000×(1.05)20 A= 530.670 kr.
På den måde vil du have mere end fordoblet dit oprindelige beløb på 200.000 kr. på ti år.
Mange grunde til at investering er en god idé
Selvom banker og kloge hoveder indenfor økonomi ofte nævner pensionen som en væsentlig drivkraft for at investere, skal du huske på, at der kan være mange årsager til, at man vil begynde at investere. Måske ved du allerede nu, at du gerne vil have mulighed for at kunne gå ned i tid på dit arbejde UDEN at gå ned i løn.
Det kan være, hvis der kommer børn ind i billedet, og du gerne vil have lidt mere tid sammen med dem i de første år. Måske har du lyst til at prøve et forretningseventyr i udlandet og har brug for noget kapital, der kan holde drømmen i live, uden at optage dyre lån? Der kan være mange typer motivation. Hvis du formår at spare penge sammen og investere dem på en bred vifte af aktier, kan du trække nogle penge ud af renternes sneboldeffekt og dermed supplere din løn eller realisere din drømmerejse.
Langsigtede investeringsråd
Start tidligt: Jo før du begynder at investere, jo mere tid har dine penge til at vokse med renters rente.
Diversificer din portefølje: Spred dine investeringer over forskellige aktiver som aktier, obligationer og ejendomme for at mindske risikoen.
Tålmodighed er nøglen: Langsigtet investering kræver tålmodighed. Hold fast ved din investeringsstrategi og undgå at reagere impulsivt på kortsigtede markedsudsving.
Forstå din risikoprofil: Vær opmærksom på, hvor meget risiko du er villig til at tage og justér din portefølje, så den passer til det
Hold øje med omkostninger: Lavere omkostninger betyder mere afkast for dig. Vælg investeringsmuligheder med lave gebyrer og omkostninger.
Fokuser på langsigtet værdi: Lad ikke kortsigtede svingninger distrahere dig. Hold fokus på den lange, stabile vækst.
Se din økonomi som en kommode
Før man giver sig i kast med at investere, er det en god idé at være polstret, så man ikke bliver “tvunget” til at hive sine investeringer ud, når uforudsete udgifter kommer. Ifølge Anders Storm kan man se sin økonomi som en kommode med tre skuffer.
Du skal starte med at fylde den øverste skuffe, hvor du på en konto sætter penge ind til netop uforudsete udgifter. Det kan være et besøg hos tandlægen, en ny cykel eller en spontan rejse med vennerne. Det er penge, som du kan bruge nu og her, og beløbet afhænger af dit forbrug.
I skuffe nummer to skal du have en større opsparing, hvor tidshorisonten er på op til tre år. Det kan være, du vil spare op til en bil, et indskud til en lejlighed eller en udbetaling til en andelslejlighed. Beløbet kan ligge mellem 100.000 og 200.000.
Når du har fyldt de to øverste skuffer op, kan du begynde at investere dine penge på aktiemarkedet i skuffe nummer tre. Her er det med en tidshorisont, der rækker ud over tre år. Penge du kan undvære og som stille og roligt kan vokse sig større over tid.
Du skal have disciplin til at proppe penge i de øverste skuffer først, for du får typisk allerede arbejdsgiverbetalt pension af firmaet, siger Anders Storm.
Hvordan skal jeg investere?
Der er flere måder, som du kan investere dine penge på og det afhænger i høj grad af, hvilken risikoprofil du har, som det hedder i investeringsverdenen. Hvis du har en lav risikovillighed, er det smartest at bruge en såkaldt investeringsforening gennem sin bank eller gennem andre aktører. Det kunne fx være Nordnet, hvor man selv har kontrol over ens investeringer. En investeringsforening spreder de investerede penge på en bred vifte af aktier og minimerer derfor risikoen for at miste større summer.
Har du derimod en høj risikoprofil, kan du tale med din rådgiver og investere mere smalt på færre og mere risikable aktier. Derved kan gevinsten være større, men du kan også risikere, at enkelte aktier falder drastisk.
Hvis du fx havde investeret alle dine penge i Novo Nordisk for år tilbage, ville du stå med en kæmpe gevinst i dag. Men ingen ved, hvad der vil ske i fremtiden, hvis konkurrenter laver et bedre eller billigere slankemiddel fx.
Anders Storm anbefaler, ikke overraskende, at man investerer gennem sin bank for at undgå for mange timer foran skærmen, hvor man følger med i forskellige aktiers op- og nedture. Det kan føre til den kortsigtede strategi og den omfatter langt mere risiko end den langsigtede investering.
”Nogle kunder begynder med at investere halvdelen selv, og så bruger de os som aktive forvaltere i investeringen. Men i sidste ende plejer det at være os, der varetager opgaven, når kunderne opdager, at de alligevel ikke kan slå markedet,” siger Anders Storm.
Når Anders Storm refererer til “markedet”, så mener han den samlede stigning, som hele det globale aktiemarked har oplevet over tid. Det er en kurve, der bevæger sig op og ned med nogle mellemrum, som man kan aflæse. Man siger, at det globale aktiemarked stiger med 7-10 % om året inklusiv økonomiske kriser og pandemier. Derfor skal man også have sine penge stående i længere tid for at få en gevinst, og ikke skynde sig at sælge ud, når markedet går ned. For historisk set skal det nok gå op igen. Som tommelfingerregel skal du ikke pille ved dine investeringer i en periode på minimum 3 år og helst lade dem stå endnu længere.
Der kan selvfølgelig komme ændringer i ens liv, der har stor indflydelse på, hvor mange penge, man kan investere hver måned. Det kan være, at ens roomie flytter ud, og du pludselig står med en husleje selv, eller du kan få lyst til at gå ned i arbejdstid og dermed også ned i løn. Her er det vigtigt at du taler med både en ven og en rådgiver. En ven kender dig, og ved hvilken type menneske du er. En rådgiver kan guide dig til at investere på den bedst mulige måde for netop dig.
”Man skal vide, at den plan, man laver nu, nok ikke holder, så der vil være mange tidspunkter, hvor man har brug for råd, når ens liv ændrer sig,” siger Anders Storm.