Sådan læser du din lønseddel
En del nyuddannede ved ikke, hvorfor det er en god idé at tjekke deres lønseddel, og hvordan de gør det.
AM-bidrag, atp-ordning og funktionstillæg. Når du står med din første lønseddel i hånden, kan der være mange forkortelser og begreber, der ikke lige vækker genklang hos dig. Men bare rolig. Du er ikke alene. Mange nyuddannede fokuserer på mange andre ting, når de har landet deres første job.
De kigger på det beløb, der bliver overført til deres konto, og så tænker de, at det er markant mere end SU. Alt er fint. Men det er vigtigt, at du forstår din lønseddel, så du ved, hvad du betaler til, og så du kan se, hvis der er uoverensstemmelser.
”Er der en fejl, så vil det højst sandsynligt være dig selv, der skal sikre, at det bliver rettet. Hverken HR eller din chef sikrer, at den er korrekt. Hvis du er det mindste i tvivl, anbefaler vi, at du får os til at kigge den igennem,” siger Nicole Sander Jensen, der er juridisk rådgiver i IDA.
Video: Den årlige lønforhandling
Den interaktive lønseddel
IDA har udviklet et digitalt værktøj, der kan hjælpe dig med at læse din lønseddel, så du er sikker på, at du forstår de forskellige begreber. Og selvfølgelig, at du ikke bliver snydt for penge, der burde gå til dig. Den interaktive lønseddel hjælper dig til at forstå de forskellige posteringer. Du kan også tjekke, om du betaler for meget i AM-bidrag eller om der er andre posteringer på lønsedlen, som du skal være opmærksom på.
”Du har brugt en masse år på at blive god til noget specifikt, og så kommer der pludselig noget, der kan forvirre. Her er værktøjet ret godt til at danne et overblik,” siger Nicole Sander Jensen.
Forstå din lønseddel
Lønsedlen giver dig ikke kun indblik i, hvad du får udbetalt i løn. Den indeholder også information om dine skattemæssige forpligtelser, pension og andre vigtige elementer. Her er 8 trin til at forstå din lønseddel.
Personlig information: Tjek, at alle informationer på din lønseddel er korrekte. Et forkert cpr-nummer, fejl i adressen, eller et manglende mellemnavn kan have betydning for skatteberegninger.
Periode: Din lønseddel vil beskrive den periode, som din løn dækker. Oftest er det på månedsbasis, men ved projektarbejde eller andre tidsbegrænsede opgaver vil det være anderledes. Det er vigtigt, at perioden og timerne er korrekte, da det blandt andet påvirker, hvornår du skal betale skat.
Grundløn og tillæg: Din grundløn og eventuelle tillæg er det beløb, du har tjent, før der er trukket skat eller andre fradrag. Hvis du har overarbejde, bonusser eller andre typer tillæg, vil de også fremgå her.
Skat og fradrag: På din lønseddel vil der også fremgå, hvor meget skat du skal betale, og hvilke fradrag du har. Dette inkluderer både indkomstskat og de obligatoriske ydelser som AM-bidrag (Arbejdsmarkedsbidrag) og ATP (Arbejdsmarkedets Tillægspension).
Nettoløn: Din nettoløn er det beløb, du får overført til din konto efter skat og diverse ydelser og fradrag er trukket fra.
Pension: De fleste virksomheder, offentlige såvel som private, har en pensionsordning. Her vil det på din lønseddel fremgå, hvor stort et beløb din arbejdsgiver hver måned betaler til din pensionsordning. Det er vigtigt at sætte sig ind i, hvordan pensionsordningen fungerer, da det på den lange bane kan dreje sig om mange penge.
Andre ydelser: Nogle lønsedler kan også indeholde oplysninger om andre ydelser. Det kan være forsikringer, kørselsrefusion eller diæter, hvis du er væk fra arbejdspladsen i flere timer på en dag, eller måske skal overnatte et andet sted.
Sammenlign med tidligere lønsedler: En god måde at sikre, at din lønseddel er korrekt, er ved at sammenligne den med tidligere lønsedler. Du kan på den måde se, om der er ændringer i din indkomst eller andre uregelmæssigheder. Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte din leder eller HR-afdelingen.
Video: Hvordan og hvornår lønforhandler man, når man er i job?
Arbejdsgiverens ansvar
I Danmark er det sådan, at det er arbejdsgiveren, der har ansvaret for at sikre, at lønsedlen er korrekt. De er forpligtede til at trække skat og andre obligatoriske bidrag fra medarbejderens lønpose og rapportere oplysninger til de relevante myndigheder.
Skattestyrelsen fører faktisk tilsyn med, at arbejdsgiverne overholder forpligtelserne. I den forbindelse kan de foretage kontroller, der skal sikre, at lønmodtagerne får den korrekte løn. Er den ikke det, risikerer virksomhederne sanktioner eller bøder. Hvis der er den mindste tvivl, er det altså ikke kun dig, men også din arbejdsgiver det kan gå ud over. Så hav i tankerne, at det er din ret at få en korrekt udført lønseddel. Og sig det højt, hvis der er noget, der undrer dig.
Du er som altid velkommen til at kontakte IDAs juridiske rådgivere, hvis du har spørgsmål.
Sådan ser den interaktive lønseddel ud
Klik på billedet for at komme til værktøjet.