Besøg IDAs andre hjemmesider

Sådan forbereder du dig på lønforhandlingen

Lav en grundig forberedelse og bliv inspireret af 7 konkrete argumenter til din første lønforhandling.

Første job

Hvad enten du står over for den faste årlige lønforhandling eller selv har bedt om en lønsamtale hos dig chef, kan du øge chancen for at få en lønstigning ved at forberede dig grundigt.

Video: Ansættelseskontrakten

Video: Den årlige lønforhandling

Allerførst: Tjek, hvor meget du bør få i løn

Som IDA-medlem har du adgang til flere lønværktøjer, som kan gøre dig klogere på hvad du kan forhandle dig frem til.

Lønkompasset ser du hvad du som nyuddannet kan forvente i løn. Her følger også information med om fryns, pension, forskel i geografi og brancher m.m.

På Mit IDA får du som IDA-medlem adgang til både Lønstatistik og Lønberegneren. De er baseret på lønoplysninger fra IDAs medlemmer. Med dem kan du få overblik over, hvad andre med din uddannelse, i din branche og med din anciennitet tjener. På den måde får du en god fornemmelse af, hvad du er værd, og ligger du under gennemsnittet får du et tungtvejende argument til din næste lønforhandling for, hvorfor du bør stige i løn.

 

Video: Hvordan fastsætter du din markedsværdi?

Forbered dine argumenter til lønforhandlingen

Du kan ikke forvente, at din chef har fuldt overblik over dine arbejdsopgaver og står klar med en lønforhøjelse. Derfor skal du have forberedt dine argumenter grundigt inden lønforhandlingen. Det er en god idé at skrive alle dine succeser og opgaver igennem det seneste år ned, så du ikke glemmer noget.

Derefter skal du huske at perspektivere til virksomhedens mål, så du ikke kommer til at fokusere for snævert på dine egne opgaver. Har du fx leveret en indsats, der gjorde et salg muligt? Eller har du bidraget med særlig viden, som ellers ikke var tilgængelig i din organisation? Har du taget efteruddannelse, der har gjort dig i stand til at løse nye typer opgaver eller tage et større ansvar? Brug konkrete eksempler til at argumentere for, hvorfor du har fortjent en lønforhøjelse.

 

7 argumenter til din lønforhandling:

Stå fast på dine ønsker til lønforhandlingen

Hvis du har bedt om en lønforhandling, bør du selv sørge for at komme ind på dine ønsker tidligt i samtalen. Ellers risikerer du, at det bliver en generel snak om dine opgaver og kompetencer i stedet for en egentlig lønforhandling.

Det er en god tilgang, at du først fremhæver, hvorfor du er glad for dit arbejde og derefter tager hul på dine argumenter for, hvorfor du skal have en lønstigning, fx: ”Jeg trives med mine arbejdsopgaver og kolleger, men det er to år siden, at jeg er steget i løn og i mellemtiden har jeg fået et større ansvar”.

Er du til den faste årlige lønforhandling, kan du lade din chef komme med et udspil først. Er du tilfreds med det, kan du blot takke ja, men ellers skal du være forberedt på at argumentere for, hvorfor din løn skal være højere. Et muligt scenarie er, at din chef vil prøve at byde lavere, og at du skal trække den anden vej.

Derfor skal du ikke være nervøs for at komme til at fremstå som grådig, så længe du holder en god tone og har forberedt dine argumenter. Det ville være ærgerligt at komme til at acceptere mindre i løn, end din chef reelt er klar til at give dig.

 

Find alternativer til en lønstigning

Det er en god idé, at du på forhånd har forberedt alternative ønsker, hvis du ikke kan få mere i løn. Du kan fx forhandle om ferie, fri telefon, fri parkering, avis eller andre goder.

Det kan måske også være nemmer at få betalt din efteruddannelse som et alternativ til en lønstigning, fordi du kan argumentere for, at den giver dig nye kompetencer, som din arbejdsgiver får glæde af. Resultatløn eller en bonus kan også være nemmere at få igennem, fordi arbejdsgiver først skal udbetale pengene, når du har leveret et bestemt resultat.

 

Video: Hvordan og hvornår lønforhandler man, når man er i job?

Vær konstruktiv, hvis du ikke får en lønstigning

Fik du ikke den lønforhøjelse, du drømte om? Uanset hvor skuffet du er over resultatet af din lønforhandling, skal du holde hovedet koldt og være konstruktiv.

Det nytter ikke noget at bebrejde chefen eller at udvise et alt for negativt kropssprog, for det kan skabe dårlig stemning efterfølgende.

Spørg til gengæld, hvordan du kommer i betragtning til næste lønforhandling. Hvad skal du gøre mere eller mindre af? Derudover bør I lave en konkret aftale om, hvornår I forhandler løn næste gang. Det kan være, at du kan få lagt din næste lønforhandling lagt tidligere, nu hvor du ikke kunne få en lønstigning i denne omgang.

 

Vær klar til at skifte job for at stige i løn

Har du vanskeligt ved at få lønstigninger, der svarer til din markedsværdi, kan det blive nødvendigt at skifte job for at stige i løn. IDA har foretaget flere undersøgelser der viser, at det ved et jobskifte er realistisk at forvente et lønhop for langt de fleste. Det gælder særligt, hvis du er relativt ny på arbejdsmarkedet, mens tendens er lidt svagere i de sidste år af arbejdslivet.

 

Forstå din lønseddel

Du kommer bedre forberedt til en forhandling, hvis du har styr på hvad du tjener og hvilke fordele og goder du har, så du kan have argumenterne klare. Har du brug for at finde de rigtige informationer på din lønseddel at sammenligne eller forhandle ud fra, så brug vores interaktive lønseddel. Her finder du information om alt, der kan stå på en lønseddel, såsom arbejdsgiverbetalt pension, goder som fri telefoni, madordning, ekstra tillæg o.l.

Relateret indhold
Brug IDA til at fastlægge din markedsværdi og blive klar til din første lønforhandling