Besøg IDAs andre hjemmesider

Unge ledere bliver vurderet som de mest kompetente

Du er allerede 50% procent i mål med at blive ung leder.
Og der er brug for dig, ikke bare nu men også for at sikre diversitet på ledelsesgangen i fremtiden.

Ledelse

Er du klar til at lade de dygtige mennesker på din arbejdsplads skinne i stedet for dig?

Sådan er livet som leder, nemlig. Når du vælger at blive leder, må du acceptere, at du ikke længere er specialisten. I stedet skal du kunne hæve dig op og se de mere overordnede linjer, så medarbejderne får de bedste muligheder for at løse deres opgaver.

“Når du er klar til at slippe dine specialistarbejdsopgaver, der hører til din faglighed, så er du klar til at tage ledelsesrollen helt på dig. For ledelse er en opgave, og der er metoder og værktøjer, du kan gøre brug af, som gør dig til en bedre leder – og som du kan gå i gang med allerede nu,” forklarer Karen Christina Elholm, der er lektor på Cphbusiness og driver projektet Ung Leder.

Unge mennesker stiller større krav til et værdifuldt arbejdsliv end tidligere generationer.

Desværre er det ofte, når der ikke er mulighed for at lede i tråd med egne værdier, at mange træder væk fra ledelsesrollen igen. Karen Christina Elholm har fuld forståelse for, at man vælger at forlade en rolle, hvor man ikke kan gøre den forskel, men havde håbet på. Men de yngre generationers syn på arbejdslivet er vigtig for at der i fremtiden findes arbejdspladser, som gør plads til værdier og rigtige mennesker.

 

Vi kommer til at mangle dig, hvis du ikke går i gang nu

“Vi kommer til at mangle kompetente ledere, hvis unge med ledelseskompetencer ikke opsøger ledelsesansvar. Den unge generation står stærkt og kan gennem deres værdier bidrage til at skabe stærke bæredygtige arbejdspladser, hvor der er fokus på BÅDE bundlinje og medarbejdertrivsel,” forklarer Karen Christina Elholm.

Som ung og (forholdsvis) nyuddannet har du et kæmpe potentiale for at blive netop sådan en leder, der forbedrer arbejdslivet for medarbejdere gennem værdibaseret ledelse. Men det kræver, at du går i gang.

“Det er nemmest at komme godt i gang som leder, hvis du har den rette personlige indstilling, og hvis du har rollemodeller, du kan spejle dig i,” forklarer Karen Christina Elholm.

De to elementer dykker vi lige ned i, for de baner vejen for alt andet, du kan lære om ledelse senere hen.

Hvis du vil høre hvordan andre unge ledere er gået til rollen som leder, så kan du smide en episode af podcasten STEM’MER i ledelse i ørerne her: 27 år og CEO for Soundsboks

 

Den personlige indstilling: Du arbejder som leder

“Man skal kortlægge, hvorfor man gerne vil gå ledervejen. For hvis du ser en lederrolle som et selvudviklingsprojekt for dig selv, så risikerer du at tage rollen så meget på dig, at du føler dig som en menneskelig fiasko, hvis du ikke lykkes som chef,” fortæller Karen Christina Elholm.

Men de to ting skal skilles ad. Går du derimod til ledelsesopgaven som en professionel disciplin, så har du meget større chance for at lykkes med at lede på en måde, hvor du kan have dig selv med uden at sætte dit selvværd på spil, lyder det.

“Ledelse handler ikke om dig, det handler om at træde et skridt tilbage og acceptere, at du ikke længere er specialisten i afdelingen – du er derimod den, som skal sørge for at specialisterne lykkes bedst muligt med det, de kan,” forklarer Karen Christina Elholm.

 

Den perfekte rollemodel skal sammensættes af mange

“Om du kan se dig selv i ledelse, handler meget, om du har rollemodeller, der kan vise, at det er en mulig vej for dig. Men ét menneske behøver ikke kunne vise dig det hele,” understreger Karen Christina Elholm.

Hun forklarer, at du med fordel kan plukke inspiration fra en række rollemodeller. Måske har du én leder, som er god til at lytte og en anden som er god til at drive projekter fremad på en positiv måde. Måske er din nærmeste chef motiverende, men ikke nødvendigvis én du kan gå til med alle dine udfordringer.

Ingen er perfekt, og det behøver du heller ikke være for at være en god leder. Du kan derimod lade dig inspirere af alle, som du synes gør et godt stykke ledelsesarbejde og reflektere over, hvad de gør, som du kan lide. Det giver dig et bedre billede af den værktøjskasse, du gerne selv vil sammensætte som leder.

Karens fem råd til dig, der overvejer at blive leder

Du skal ikke løse alles opgaver og problemer

Som leder skal du ikke træde til og løse de svære opgaver for andre, lige som du ikke skal vide alt, de kan finde på at spørge om. Perfektionisme er skadeligt, også hvis du lider af det som leder.

Skab et netværk

Du kan have stor gavn af at skabe et fortroligt rum med andre unge ledere, der starter ud eller er nogenlunde lige så langt i deres ledelsesrejse som du. Den sparring og feedback du kan få fra andre i samme båd, vil være uvurderlig over tid.

Lær de lavpraktiske ting selv

I en undersøgelse fandt Karen Christina Elholm, at det ofte var helt lavpraktiske ting, som unge ledere ville ønske, de havde lært noget før. Især ledelsesteori, konflikthåndtering og budgettering, fik de hurtigt brug for. Mange af de ting, kan du lære selv uden at skulle tage en helt ny uddannelse. Sæt dig ned i regnskabsafdelingen et par dage og lær af dem. Lyt til podcast eller lydbøger, eller læs bøger om ledelse – du ved selv bedst, hvordan du foretrækker at modtage din viden. Der er masser af information derude.

Be the change you want to see

Det lyder måske lidt langhåret, men de fleste af os vil faktisk gerne gøre en forskel i verden eller for andre. Som leder kan du helt konkret gøre en ægte forskel for andre mennesker og være med til at rykke nye ledelsesparadigmer ind på arbejdsmarkedet med plads til mennesker og værdibaseret ledelse.

Træn din pyt-knap

Uanset hvor umage du gør dig, vil der være dårlige dage og dage, hvor du skal træffe svære beslutninger eller skuffe medarbejdere. Her spiller den personlige indstilling til jobbet en stor rolle. Du skal kunne skelne dig som menneske fra dig som leder nok til, at du kan trykke på pyt-knappen, lukke den dårlige dag ude og ikke tage bekymringerne på dig og med hjem.

Relateret