Besøg IDAs andre hjemmesider

Bliv klar til arbejdslivet ved at lære at lede dig selv

En af de grundlæggende kompetencer som ambitiøse nyuddannede kan have gavn af, er at blive i stand til at lede sig selv. Det kræver at du kender dig selv og er i stand til at strukturere dine egne opgaver.

Selvledelse er første trin

Den såkaldte selvledelse kræver, at du kender dig selv og er i stand til at strukturere dine egne opgaver. Selvledelse er et nødvendigt første skridt hen mod at blive leder, og hvis dette trin springes over giver det ofte store problemer i karrieren og særligt, hvis man stræber efter at blive leder.

Det forklarer Mirja Olesen, CEO hos Lead Next Generation, der er kursusleder på Future STEM Leaders-uddannelsen.

“Selvledelse handler meget om, hvordan du tager imod en opgave og bruger de rette værktøjer til både at blive afklaret omkring forventninger samt nedbryde opgaven. Det skaber overblik over opgavens forskellige dele og gør den nemmere at løse på en måde, hvor din leder og/eller kunden bliver tilfreds med resultatet,” forklarer hun.

Når du er i stand til selv at tage ansvar for, at en opgave bliver brudt ned i mindre bidder, som bliver løst både godt og synligt for dine omgivelserne og din leder, er du allerede langt.

En dygtig medarbejder får det bedste ud af forskelligheder

En vigtig del af at kunne få succes i et job er at vide, at du ikke skal løse alt selv. Selv om du gerne vil løse dine opgaver godt nu, handler jobbet ikke kun om, at være den dygtigste fagspecialist.

Derimod skal du kende og forstå menneskerne omkring dig, så du kan samarbejde og bringe det bedste frem i andre, når en specifik opgave skal løses.

“Når du læser et intensivt STEM-fag, er der ikke nødvendigvis fokus på mennesker og på, hvordan man skaber samarbejde mellem forskellige personligheder og fagligheder,” siger Mirja Olesen.

”Måske har tanker om menneskers forskelligheder, og hvem du selv er i en professionel kontekst været sekundært for dig, men i jobbet og særligt, hvis du drømmer om at gøre karriere eller at blive leder, skal du tænke på det”, fortæller Mirja Olesen.

Talentprogram for unge ledere

IDAs talentprogram Future STEM Leaders klæder dig på til et arbejdsliv, hvor du på den ene side skal samarbejde med meget forskellige mennesker – og hvor du selv skal sikre, at en opgave løses succesfuldt, selv om den ikke nødvendigvis stilles klart og godt og inden for velkendte rammer.

Undervejs bliver du klædt på med konkrete værktøjer, og gennemgår en personlighedstest, så du får en bedre psykologisk forståelse for dig selv og dit samspil med andre på en arbejdsplads.

Relateret indhold
Brug for sparring om ledelse?