Besøg IDAs andre hjemmesider
Udveksling og udlandsophold

Frivilligt arbejde i udlandet

Pige med brunt hår der smiler og sløret natur i baggrunden

Indholdsfortegnelse

  • Prøv frivilligt arbejde i udlandet efter studiet 
  • Dét skal du vide, hvis du vil arbejde frivilligt i udlandet 
  • Få en god start på dit frivillige arbejde
  • Praktikophold og studier i udlandet 
  • Regler om arbejds- og opholdstilladelse

 

Prøv frivilligt arbejde i udlandet efter studiet

Efter endt studie kan frivilligt arbejde i udlandet være en oplagt mulighed for at få praktisk erfaring og udvide dit netværk. Og så kan det ikke mindst være et tiltrængt afbræk fra skolebænken og hverdagen herhjemme. Mange organisationer tilbyder programmer med frivilligt arbejde, der kan være en unik oplevelse og mulighed for at udbygge på din faglige profil.   

Med frivilligt arbejde kan du arbejde med alt fra undervisning og sundhedspleje til miljøbeskyttelse og samfundsudvikling. Disse programmer giver dig mulighed for at gøre det i vidt forskellige lande og få erfaring indenfor mange forskellige projekter. Der er mange muligheder, og du får oplevelser, der er uforglemmelige, som kan give dig en helt anden måde at se verden på. Selvom arbejdet måske ikke fagligt hænger helt sammen med din uddannelse, pynter frivilligt arbejde altid på dit CV, og det fortæller en del om din karakter. 

Oftest vil der være fastsatte rammer for, hvad du skal arbejde med, og du kommer med på et program, som organisationen typisk står for. Det ændrer dog ikke på, at du kommer til at opleve landet på en helt særlig måde, hvilket jo også skal være en stærk motivation for at kaste sig ud i frivilligt arbejde. 

Dét skal du vide, hvis du vil arbejde frivilligt i udlandet

Inden du tager afsted, er der flere ting, du bør overveje. Først og fremmest skal du finde en troværdig organisation at arbejde for. Undersøg deres projekter, læs anmeldelser fra tidligere frivillige, og vær sikker på, at deres værdier stemmer overens med dine egne. 

Derudover skal du være opmærksom på de praktiske aspekter som visum, forsikring og vaccinationer. Mange organisationer sender frivillige til forskellige projekter rundt om i verden, så det er vigtigt at være godt forberedt. Sørg for at have styr på alle nødvendige dokumenter og forbered dig på de uforudsigelige lokale forhold, du kan møde.  

Herudover er det vigtigt at forberede dig på, at du ikke skal på ferie men reelt skal ned og udføre et stykke arbejde i udlandet. Frivilligt arbejde i udlandet adskiller sig på mange måder fra andre former at rejse på, som fx grupperejser: Projekt og destination vil naturligvis påvirke dit ophold meget.  

Mange vælger at arbejde med mennesker – det kan fx være på skoler, børnehjem eller undervisning til unge. Mange projekter kræver faktisk typisk, at du arbejder tæt sammen med den lokale befolkning, hvilket blot giver dig en dybere forståelse af kulturen og samfundet, du befinder dig i. 

IDA Campus

Udveksling

I dette kursus lærer du om valg af universitet og ansøgningsprocesser. Du lærer om forskellige typer af studieophold, finansieringsmuligheder som SU, legater og udlandsstipendium. Du får også indblik i praktiske forberedelser som bolig, visum og forsikringer.
Udveksling

Hør vores udvekslingskursus her

Få en god start på dit frivillige arbejde

For at få en god start på dit ophold som frivillig er det vigtigt at være godt forberedt. Lær så meget som muligt om den kultur og det samfund, du skal arbejde i. Tag kontakt til andre frivillige, der har været i samme område, og få deres råd og erfaringer. Måske de har nogle værdifulde indsigter til projektet, specielle oplevelser eller opholdets program. 

Vær også åben og fleksibel – dit ophold vil være mere berigende, hvis du er åben for at lære og tilpasse dig nye situationer – tingene går ikke altid som planlagt og typisk er forholdene ved frivilligt arbejde i udlandet simple. Men det er en del af oplevelsen. 

Praktikophold og studier i udlandet

Hvis du stadig er studerende, kan du overveje at erstatte tanken om dit frivillige arbejde med et praktikophold eller studier i udlandet. Mange universiteter og studieretninger tilbyder muligheden for at tage et semester eller to i udlandet, hvor du også kan få den udenlandske erfaring, der er godt for CV’et og fremtidige karriere, men som naturligvis også bliver en oplevelse for livet. Når du kommer derned, kan det være, at du finder tid til frivilligt arbejde, som blot gør, at du udnytter dit udlandsophold til fulde og kan tilføje endnu mere til dit CV efter dit ophold.   

Regler om arbejds- og opholdstilladelse

Når du arbejder frivilligt i udlandet, er det vigtigt at kende reglerne for arbejds- og opholdstilladelse i det pågældende land. Nogle lande kræver specielle visa for frivillige, mens andre har mere lempelige regler. Sørg for at undersøge dette grundigt og få styr på papirarbejdet i god tid inden afrejse. Særligt visum er en god ide at søge i god tid, og herudover også huske at melde udrejse til din kommune, hvis du skal bo i udlandet i over seks måneder. 

Det er også vigtigt at være opmærksom på eventuelle krav om vaccinationer og sundhedsforsikring. Mange organisationer kan hjælpe dig med at navigere i disse krav og sikre, at du er godt forberedt til dit ophold. 

Økonomisk hjælp under frivilligt arbejde i udlandet

I forhold til dit opholds økonomiske situation, er der naturligvis stor forskel på, om du skal arbejde for en organisation, der tager penge for dit ophold eller ej. Selvom frivilligt arbejde ofte er ulønnet, er der flere måder, du kan få økonomisk støtte på. Mange organisationer tilbyder stipendier eller tilskud til frivillige, og der er også mulighed for at søge legater og fonde.  

Du kan overveje at lave en crowdfunding-kampagne for at dække dine udgifter. Nogle organisationer tilbyder også støtte til dækning af rejse- og leveomkostninger. Det er en rigtig god ide at undersøge alle dine muligheder og planlægge din økonomi nøje inden afrejse, så du kan fokusere på dit frivillige arbejde uden at bekymre dig om penge. 

Livet som frivillig i udlandet

Livet som frivillig i udlandet kan være både udfordrende og givende. Du vil møde nye mennesker, opleve en ny kultur og få en dybere forståelse af de lokale forhold. Mange frivillige arbejder på projekter, der har en stor indflydelse på lokalsamfundet, og du vil få mulighed for at gøre en reel forskel. Dit ophold som frivillig vil give dig stor erfaring og nye perspektiver, som du med en ferie ikke blot vil få. Som frivillig får du glæden ved at kunne give noget igen og gøre en forskel ved at arbejde sammen med andre om et godt formål. 

Herudover er der typisk også et stort fællesskab blandt jer, der er frivillige i det samme område. Det er slet ikke unormalt, at der er masser af sociale arrangementer og initiativer blandt jer, så du får sandsynligvis en rig mulighed for nye venner. 

Mange organisationer tilbyder desuden frivillige projekter, hvor du kan bo hos en lokal værtsfamilie. Dette giver dig virkelig muligheden for at opleve kulturen bag rammerne og få et tæt forhold til lokalbefolkningen. At bo hos en værtsfamilie kan også hjælpe dig med at lære sproget bedre og tildele dig en dybere forståelse af de lokale skikke og traditioner. Herigennem vil du helt sikkert opleve en dagligdag meget tæt på, som er særdeles anderledes end din egen herhjemme. 

Vi håber, du har fået lidt afklaring, nogle gode refleksioner og eventuelt mod på eventyret!  

Relateret

Blev du klogere på frivilligt arbejde i artiklen, kan du udforske relateret indhold omkring udveksling og udlandsophold nedenfor.
CV skabelon
Har du brug for at tune dit CV og ansøgning for at indfri drømmen om et udlandsophold, kan du downloade vores CV-skabelon her.
Udveksling er udvikling
Et udlandsophold styrker ikke kun din faglige profil og gavner jobmulighederne. Det kan også være en personlig berigende oplevelse, der former dig som person.
Få gode råd til din udveksling
Overvejer du at tage på udveksling? Et udvekslingsophold kan udvikle dig både personligt og i din karriere. Her får du gode råd til før, under og efter et ophold i udlandet.
IDA Campus: Udveksling
Valg af universitet og ansøgningsprocesser. Lær om forskellige typer af studieophold. Finansieringsmuligheder som SU, legater og udlandsstipendium. Praktiske forberedelser som bolig, visum og forsikringer.
Udveksling - de bedste råd til før, under og efter
Går du og drømmer om en udveksling? Så skal du møde Nikolaj Sten, der pakkede sin kuffert og tog til Texas for at læse et semester.
Rejseforsikring
Planlægger du udveskling eller et udlandsophold, kan du som studiemedlem få en billig rejseforsikring, der dækker dig gennem hele dit ophold.
Find det rette ophold i udlandet for dig

Er du i tvivl om, hvorvidt frivilligt arbejde i udlandet er noget for dig?

Hvis du overvejer at arbejde frivilligt i udlandet, er du velkommen til at kontakte os for mere information og rådgivning. Vi kan hjælpe dig med at finde det rette program og sikre, at du er godt rustet til dit ophold.