Besøg IDAs andre hjemmesider
Økonomi

SU og SU-lån: En guide til studerende

Personer sidder i en park med studiebøger
Danske studerende er velsignet med uddannelsesstøtteordningen, SU. Den månedlige udbetaling er en af de højeste i verden, og alle, der tager en videregående uddannelse, kan få fingre i den. Er budgettet ekstra stramt kan du tage et SU-lån.

Indholdsfortegnelse

  • Hvad er SU? 
  • Hvem kan få SU? 
  • Hvad er et SU-lån?
  • Skal jeg tage et SU-lån? 

Hvad er SU?

Statens uddannelsesstøtte har i over 50 år sikret økonomisk støtte til studerende, så de kunne koncentrere sig om deres uddannelse uden at være afhængige af et arbejde ved siden af studierne. Den danske regering besluttede at indføre SU i forbindelse med en bred reform af uddannelsessystemet og velfærdsstaten, som skulle sikre lige adgang til uddannelse for alle, uanset økonomisk baggrund. 

Støtten gives som et månedligt beløb og afhænger af din alder, din boligstatus (om du bor hjemme eller ude), og om du har børn eller andre særlige forhold.

Overblikket over de forskellige takster kan du finde her.

Hvem kan få SU?

For at være berettiget til SU skal du opfylde en række betingelser: 

  • Du skal være dansk statsborger eller have opholdsstatus, der sidestilles med danske statsborgere. 
  • Du skal være optaget på en godkendt uddannelse. Det vil sige, at uddannelsen skal være anerkendt af SU-styrelsen. 
  • Du skal være studieaktiv. Det betyder, at du skal gennemføre eksaminer og have et tilfredsstillende studieforløb. 
  • Alderskrav: SU kan først modtages fra kvartalet efter, du fylder 18 år, og for videregående uddannelser er der også en aldersgrænse for, hvornår du kan begynde at modtage SU. 
Fordele og ulemper

Hvad er et SU-lån?

Skal jeg tage et SU-lån?

Det kan være fristende at tage et SU-lån. Det er en nem og bekvem måde at få mere økonomisk frihed som studerende, men det er vigtigt at overveje, om det virkelig er nødvendigt. Hvis du har mulighed for at supplere din SU med et studiejob, kan du måske undgå at tage lånet og dermed reducere din fremtidige gæld. Det kan også være en god idé at tale med en økonomisk rådgiver eller studievejleder om dine muligheder og behov. 

Et SU-lån kan give dig økonomisk ro under din uddannelse, men det er også vigtigt at tænke langsigtet og overveje, hvordan det påvirker din økonomi efter studiet. 

Relateret

Hvis du synes, at denne artikel gav dig indsigt i dit studieliv, så kan det være, du finder mere inspiration i relateret andet indhold herunder:
Fra SU til fuldtidsløn – guide til budget og opsparing
Mange studerende kan putte et ekstra nul på deres månedlige indkomst, når de går fra SU til fuldtidsarbejde, men hvordan får du lavet et ordentligt budget og en opsparingsplan?
IDA Lyd - Studielån
Hvad er et studielån? Hvad kan være fordelene og ulemperne ved at tage et? Og bør man egentlig være nervøs for at tage et studielån som studerende?
Et nej tak til fredagsbar, er bare et ja tak til noget andet
Hun hopper over forhindringerne på atletikbanen og studiet. Sådan balancerer Juliane Falsig Hvid et krævende studie og det at være eliteatlet med kurs mod OL.
IDA Lyd: Ung med Penge
Frederik er uddannet bygningskonstruktør, han står bag investeringsbloggen Ung Med Penge, og så har han en drøm om at blive økonomisk uafhængig og leve af sine investeringer.
Din trofaste partner

Din støtte og sikkerhed i studielivet

Som studiemedlem af IDA får du adgang til personlig rådgivning, aktuelle kurser, workshops og webinarer, der bl.a. hjælper dig med at holde styr på økonomien i studielivet og meget, meget mere.