Besøg IDAs andre hjemmesider
Økonomi

Fonde og legater: En guide for universitetsstuderende

4 personer snakker sammen på gaden
SU og eventuelle deltidsjobs er ikke den eneste mulighed for at holde styr på øknomien; fonde og legater er en god mulighed for fantastiske oplevelser og en økonomisk håndsrækning til dit stramme budget som studerende.

Indholdsfortegnelse

  • Hvad er fonde og legater? 
  • Typer af fonde og legater 
  • Oversigt over fonde og legater 
  • Hvordan søger man fonde og legater? 
  • Hold ud! 

Hvad er fonde og legater?

Husleje, forsikringer og mobilabonnement er bare nogle få af de faste udgifter, der hver måned skal betales. Og selvom SU´en er en dejlig portion penge, der lander hver måned, så er det langt fra nok til at dække alle udgifter. Derfor kan udlandsopholdet eller et spændende projekt synes langt væk. Men med fonde og legater kan de drømme godt komme inden for rækkevidde. 

En fond er en institution, som har kapital til at støtte bestemte formål.  De fleste fonde har til formål at støtte forskning, uddannelse, kulturelle projekter eller sociale formål. Legater er de økonomiske midler, som fondene uddeler til de ansøgere, der opfylder fondens specifikke krav. Så fonden er den overordnede institution, der sidder på pengene og legatet er de reelle penge, som du kan få i hænderne. 

For universitetsstuderende kan legater fra fonde være en fantastisk måde at få økonomisk støtte til forskellige behov, som eksempelvis studieophold, forskningsprojekter, køb af studiebøger eller bare generelle økonomiske udfordringer. 

Typer af fonde og legater

Der findes mange forskellige typer af fonde og legater, som kan være relevante for dig som studerende. Nogle er meget brede og støtter generelt studerende, mens andre er meget specifikke og kan have særlige krav som f.eks. bopæl, uddannelsesretning, køn eller sociale forhold. For studerende inden for STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) findes der en række fonde og legater, som specifikt støtter studerende med faglige interesser inden for disse områder. Nedenfor er nogle af de vigtigste fonde og legater, du kan overveje at søge som STEM-studerende: 

Oversigt

STEM fonde og legater

Hvordan søger man fonde og legater?

At søge fonde og legater kræver en indsats, men det kan i den grad være umagen værd. Her er nogle trin, du kan følge, når du vil i gang med at søge: 

  1. Lav en grundig research: Der findes flere hjemmesider, hvor du kan finde oversigter over fonde og legater. Eksempler er Legatbogen.dk eller din uddannelsesinstitutions hjemmeside, hvor der ofte er lister over relevante fonde for studerende.
  2. Læs kravene grundigt: Det er vigtigt at sikre, at du opfylder fondens krav, før du søger. Mange fonde har specifikke kriterier som f.eks. studieretning, bopæl eller fagligt niveau. At sende ansøgninger til fonde, hvor du ikke opfylder kravene, er spild af tid.
  3. Skriv en god ansøgning: Når du søger om et legat, er det vigtigt at skrive en personlig og præcis ansøgning. Du skal forklare, hvorfor du søger, hvordan du vil bruge midlerne og lave et budget, der gerne viser, at du også selv smider lidt penge i projektet. Husk at tilpasse din ansøgning til hver fond, så det tydeligt fremgår, at du har sat dig ind i fondens formål og krav.
  4. Vær tålmodig og organiseret: Ofte er der mange ansøgere til legaterne, så det kan tage tid at få svar, og du vil sandsynligvis modtage afslag på nogle af dine ansøgninger. Sørg for at holde styr på de fonde, du har søgt, og deres ansøgningsfrister, så du kan følge op eller søge igen, hvis du får afslag. 

Hold ud!

At søge fonde og legater kan virke uoverskueligt i starten, men det kan være en vigtig hjælp for dig under din studietid. Sæt tid af til at researche, skrive personlige ansøgninger, og vær vedholdende. Jo mere tid og energi du lægger i din ansøgningsproces, desto større er chancerne for at få den støtte, som kan lette din økonomi og skabe bedre rammer for dine studier.  

Og husk så, at de fleste får et afslag. Det er ikke ensbetydende med at ansøgningen var dårlig, men måske bare, at der var et par andre ansøgere i denne runde som passede helt perfekt med fondens værider. Så prøv igen til næste ansøgningsrunde. 

Held og lykke med din fondsansøgning! 

Relateret

Hvis du synes, at denne artikel gav dig indsigt i dit studieliv, så kan det være, du finder mere inspiration i relateret indhold herunder:
IDA Campus – Udveksling
På dette kursus får du alle de bedste råd til legatsøgning præsenteret. At studere et semester eller to i udlandet kan være dyrt, og der kan være mange penge at spare.
IDA Legater
IDA tilknyttet en række fonde, som yder legater og lån. Få overblik og læs mere om ansøgningsprocessen her.
IDA Lyd - Udveksling - de bedste råd til før, under og efter
Går du og drømmer om en udveksling? Så skal du møde Nikolaj Sten, der pakkede sin kuffert og tog til Texas for at læse et semester.
Få gode råd til din udveksling
Overvejer du at tage på udveksling? Hos IDA kan du få hjælp til at forberede dig bedst muligt til dit kommende ophold i udlandet før, under og efter.
Din trofaste partner

Din støtte og sikkerhed i studielivet

Som studiemedlem af IDA får du adgang til personlig rådgivning, aktuelle kurser, workshops og webinarer, der bl.a. hjælper dig med at holde styr på økonomien i studielivet og meget, meget mere.