Besøg IDAs andre hjemmesider

Bliv klogere på reglerne for udeboende SU

Pige med briller og krøllet hår i lilla ternet blazer i fokus som kigger op mod himlen. Et stort grøn træ i baggrunden.
Er du klar til at få styr på din SU og sikre, at du får mest muligt ud af din studietid? For dig, som studerende, er der mange ting at holde styr på, og SU-reglerne kan hurtigt virke som en jungle. Men bare rolig! Vi har samlet alt, du behøver at vide om udeboende SU og SU-lån, så du kan fokusere på det vigtigste – nemlig dine studier og dit liv som studerende. Læs videre og bliv klogere på, hvordan du navigerer i SU-reglerne, hvor mange penge du må tjene ved siden af studie, og hvilke muligheder du har ved eksempelvis barsel under uddannelse.

Indholdsfortegnelse:

  • Det skal du vide om udeboende SU
  • Hvor meget må jeg tjene ved siden af min SU?
  • Hvad er forskellen på udeboende og hjemmeboende SU?
  • Hvad er satsen for barselsdagpenge på SU?

Det skal du vide om udeboende SU 

Som udeboende studerende har du mulighed for at modtage en højere SU-sats sammenlignet med hjemmeboende studerende. Det skyldes, at du har flere udgifter til bolig og leveomkostninger. For at kvalificere dig som udeboende, skal du som udgangspunkt være fyldt 20 år og ikke være tilmeldt samme folkeregisteradresse som den ene eller begge af dine forældre.

Er du udeboende i forbindelse med et udvekslingsophold, bosat i udlandet (hvor du ikke bor hos dine forældre) eller kostskoleelev, er du også berettiget til ydelsen.

I særlige tilfælde kan du som 18- eller 19 årig få den udeboende sats, uanset om du er hjemme- eller udeboende. Disse særlige tilfælde kan omhandle særlige forhold i hjemmet eller lang transportvej mellem dine forældres bopæl og dit uddannelsessted.

Hvor meget må jeg tjene ved siden af min SU?

Du kan risikere at skulle tilbagebetale noget af din SU, hvis din indkomst udover din SU overstiger det, man kalder et ‘årsfribeløb’.

Det kan virke lidt kringlet at forstå eller regne ud, da dit årsfribeløb består af 12 månedsfribeløb. Det skyldes, at du gerne må tjene forskellige beløb hver måned så længe, at det samlede beløb, du tjener på et kalender år (fra januar til december), ikke overskrider den maksimale grænse.

For hver måned kan din indtjening ryge ind i forskellige satser, der hjælper dig med at se, hvor meget du må tjene hver måned ud fra den situation, som netop du befinder dig i.

Hvad er forskellen på udeboende og hjemmeboende SU? 

Du spørger sikkert dig selv, hvad forskellen på udeboende og hjemmeboende SU er? Og det kan heldigvis stilles meget simpelt op:

Hjemmeboende SU: 

Hjemmeboende SU er du naturligvis berettiget til, hvis du bor hjemme – det vil sige hos din familie, hvor du ikke varetager en udgift i personlig forbindelse med din bolig.

Minimumsbeløb hjemmeboende: 1060 kr. pr. måned før skat i 2024

Beløbet af din hjemmeboende SU afhænger af dine forældres indkomst

Alder: Fra 18 år

Udeboende SU:

Udeboende SU er er du naturligvis berettiget til, hvis du ikke bor under samme folkeregisteradresse som en eller flere af dine forældre

Minimumsbeløb udeboende: 6.820 kr. pr. måned før skat i 2024

Alder: Fra 20 år (ved særlige tilfælde fra 18 år)

Er du desuden hjemmeboende og modtager hjemmeboende SU men flytter hjemmefra, skal du ikke søge om udeboende SU. Beløbet ændres automatisk, når du ændrer din folkeregisteradresse.

Hvad er satsen for barselsdagpenge på SU?

Hvis du er studerende på en videregående uddannelse og får et barn under din studietid, kan du få ekstra SU-klip. Også selvom du allerede har brugt alle dine almindelige.

  • Både mor og far/medmor kan få op til ni måneders ekstra SU. Og hvis begge forældre er SU-berettigede, kan I hver især overføre op til tre måneder af den ekstra SU til den anden forælder.
  • Enlige forsørgere har mulighed for at få op til 12 måneders ekstra SU i forbindelse med fødslen eller adoptionen.

Du kan dog ikke få ekstra SU-klip, hvis du:

  • Holder orlov
  • Er i lønnet praktik
  • Får anden offentlig støtte eller modtager forsørgertillæg

Udforsk dine muligheder for et SU-lån 

Selvom du modtager SU, og det for mange er en betydelig sum penge, kan du føle behov for at optage et SU-lån. Ved at optage et SU-lån kan du måske spare dig selv for mange økonomiske bekymringer og fokusere mere på dit studie og i sidste ende dermed måske have bedre fremtidige jobmuligheder.

Du kan optage et SU-lån, hvis du har brug for ekstra økonomisk støtte ved siden af dit studie. Det er vigtigt at være opmærksom på, at du skal betale lånet tilbage til banken med renter, så det er en god idé at lave en plan for, hvordan du vil betale dit studielån tilbage. Selvom der løber renter på dit SU-lån, er lånet stadig den billigste måde at låne penge på, og renten er meget lav. Så selvom du vil komme til at skylde penge, og afslutte studiet med en studiegæld, kan der være mange fordele ved lånet. Og tilbagebetalingen, kan du vente med, til du er færdiguddannet.

Fem gode fordele ved et SU-lån:

  • Lav rente: SU-lån har en meget lav rente sammenlignet med andre typer lån. Dette gør det mere overkommeligt at låne penge og betale dem tilbage senere.
  • Fleksibel tilbagebetaling: Du behøver først at starte din din tilbagebetaling af din gæld efter endt uddannelse.
  • Økonomisk frihed: Et SU-lån kan give dig den økonomiske frihed til at fokusere på dine studier uden konstant at bekymre dig om penge.
  • Forhøjet fribeløb: Når du tager et SU-lån, kan dit fribeløb blive forhøjet.
  • Ingen krav om sikkerhed: SU-lån kræver ingen sikkerhed, hvilket betyder, at du ikke behøver at stille ejendom eller andre værdier som garanti for lånet.

Det maksimale SU-lån er på 3.489 kr. om måneden (2024). Men er du forsørger, kan du tage et supplerende SU-lån og optage op til 1.745 kr. mere om måneden. Har du brug for flere penge og har ingen SU-klip tilbage, kan du optage et slutlån inden for 12 eller 24 måneder til du er færdiguddannet. Her kan du få udbetalt op til 9001. kr om måneden.

Vi håber meget, at denne side gjorde dig lidt klogere. Og ellers er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os.

IDA er med dig hele vejen

Økonomi kan fylde meget i livet som studerende, og du kan til hver en tid udnytte vores kompetencer og rådgivning til din fordel.