Besøg IDAs andre hjemmesider

Effektiv personlig planlægning i studietiden

Brug IDAs enkle tips til planlægning og få konkret hjælp til, hvordan du kan strukturere dine opgaver, så du får mere ud af studierne. Vi har delt dem op i tre typiske studiesituationer, men du kan bruge værktøjerne på tværs, som det passer dig.
oppefra ned perspektiv - to personer. begge sidder udenfor med åbne bøger

Det kan være nyt for dig at skulle strukturere din tid omkring deadlines, øvelser og gruppeprojekter såvel som fritidsaktiviteter og eventuelt et studiejob. Men som alt andet i studielivet, så er god planlægning en tillært kompetence, der bliver bedre i takt med at du øver dig i det.

 

Det handler om at finde din stil og tilpasse planlægningen til at imødekomme dine personlige præferencer. Så bliver arbejdsbyrden pludselig meget nemmere at balancere i studielivet.

Her kommer tre teknikker i typiske studiesituationer, som du kan bruge til at strukturere din tid og lave en mere effektiv personlig planlægning i studietiden.

 

I denne artikel:

Hvordan du kan håndtere gruppeprojekter og opgaver

 

OMTANKE-modellen kan være særligt nyttig, når du står overfor større projekter eller komplekse opgaver. Med en god planlægning skaber du overblik over de ressourcer, du har til at løse opgaven med.

Gennemgå disse syv punkter, og du har en plan for hvad det vil kræve at komme i mål med opgaven. Punkterne bliver bedre, hvis du reviderer dem regelmæssigt – øvelsen skal være så fleksibel, at du ikke laver en plan for planens skyld.

 

OMTANKE modellen

Opgaven
Når du skal lave et projekt, f.eks. et softwareudviklingsprojekt eller en ingeniørrapport, kan du begynde med at bryde opgaven ned i mindre dele. Dette kan inkludere research, kodning, tests og dokumentation.

Målet
Sæt klare mål for hvert projekt og differentier om det er hel- eller delmål. For eksempel kan et overordnet mål være at færdiggøre en prototype, mens konkrete delmål kan være at afslutte specifikke funktioner eller kapitler.

Tiden
Fastlæg realistiske deadlines for hver del af projektet. Der kan være bundne deadlines, som vejledningstidspunkter, hvor du skal have noget klart til andre at give feedback på. Når du er obs på dette, hjælper det dig med at undgå sidste øjebliks stress.

Aktionerne
Hvad skal ske, og hvem gør hvad? Fordel opgaverne blandt gruppemedlemmer, hvis det er et gruppeprojekt. Sørg for, at alle ved, hvad deres ansvar er, og hvad kriteriet for at det er færdigt er. Hvis det er en skriveopgave; er det så første udkast, renskrivning, kildecheck – hvad er formålet?

Notaterne
Brug værktøjer som Trello eller Notion til at visualisere opgaver og deadlines. Det skaber overblik og hjælper med at holde styr på fremskridt.

For nogle hjælper det at have noget fysisk synligt, som en whiteboard eller post-its klistret til væggen for at gøre opgaven mere konkret og dig mere bevidst på fremdriften.

Kommunikationen
Sørg for regelmæssige møder og opdateringer for at sikre, at alle er på samme side, så eventuelle problemer kan løses hurtigt.

Hvis I arbejder med agile teknikker, så kan I lave et et hurtigt morgenmøde, hvor I lister, hvad I har lavet i går, hvad I går i gang med i dag, og hvilke udfordringer der kan være ved opgaven, som I skal have fundet en løsning på. Fungerer også, selv om man kun er én person.

Evalueringen
Efter projektets afslutning, reflekter over hvad der gik godt og hvad der kunne forbedres til næste gang.

 

Balancer studiet og jobbet

Mange studerende har deltidsjobs af økonomiske grunde eller for at få relevant erhvervserfaring. Her er det vigtigt, at du skaber en god balance, og udnytter tiden effektivt, så du ikke ender med at brænde lyset i begge ender.

Skab ro og overskud til at løse dine opgaver i studiejobbet ved at bruge ABC-modellen til studieopgaverne. Så ved du altid, hvornår studierne kræver mere af din tid og du må justere studiejobbet derefter.

person sidder ved en kajkant og læser i en bog - billedet er sløret med bogstaverne ABC centreret i gradient

ABC-modellen

I ABC-modellen kategoriser du opgaver ud fra tidsfrister og vigtighed. Så får du styr på de mest presserende studierelaterede opgaver, før du går på arbejde.

For eksempel, hvis du har en A-opgave (en opgave, der haster) som en aflevering, der skal indleveres næste dag, bør denne prioriteres først.

 

Prioriteringen er som følger:

A: Opgaven haster
B: Vigtig opgave, men haster ikke
C: Ikke vigtig opgave, rutine
U(d): En unødvendig opgave, en tidsrøver.

 

Et sidste tip til ABC-modellen: Tidsblokke

Del din dag op i tidsblokke. Brug ABC-modellen til at prioritere, hvilke opgaver du udfører i de forskellig blokke.
Indsæt de mest krævende opgaver i de tidsblokke, hvor du ved, at du har mest energi til at udføre dem.

Du kan f.eks. afsætte morgenen til studier, eftermiddagen til arbejde og aftenen til at slappe af eller gennemgå mindre vigtige opgaver.

På denne måde kan du strukturere din tid og sikre, at du får både arbejde og studier gjort effektivt. Her er det godt at kende sine styrker og vide, hvordan du bedst arbejder i løbet af en dag.

 

3 metoder til effektiv planlægning

OMTANKE-modellen
Især nyttig i situationer, hvor du arbejder på store projekter eller eksamensforberedelser, da den giver en systematisk tilgang til at bryde opgaver ned i håndterbare dele og holde styr på alle aspekter af arbejdet.

ABC-modellen
Nyttig i travle perioder som eksamensuger eller ved deadlines for store projekter, hvor det er afgørende at optimere tidsstyringen og sikre, at de mest kritiske opgaver bliver udført til tiden.

Time blocking
God til at dele dage og uger op i fokustid med intensivt arbejde og pauser, hvor du får koblet af fra studierne og lader op til ny læring.

Forberedelse til eksamen

Eksamenstiden kan meget nemt blive en kaotisk tid, hvis du ikke har lagt en god plan. Med de rigtige værktøjer, som passer til din personlighed og læringsstil, kan du mindske presset og ikke mindst forbedre din indlæring og præstationer betydeligt.

 

Kombiner teknikkerne i eksamenstiden:

OMTANKE

Brug modellen specifikt på eksamenslæsningen og bryd læsning af pensum ned i mindre, håndterbare dele. Sæt mål for, hvad du vil læse hver dag, og opret en tidsplan for, hvornår du skal gennemgå hvert emne.

Kategorisering

Brug ABC modellen til at prioriter hvilke emner, der er mest afgørende for eksamen (A-opgaver) og hvilke, der kan vente (B- eller C-opgaver).

Tidsblokke

Brug time blocking til at planlægge intensive læseblokke, hvor du arbejder koncentreret i en periode og derefter tager pauser. Her kan du bruge en teknik som Pomodoro, hvor du arbejder i intervaller og holder pause imellem hver enkelt interval i fire omgange for siden at holde en længere pause.

Find tid til fritid

Det er vigtigt for din trivsel, at du finder tid til fritidsaktiviteter og afslapning. Forskning støtter op om, at du forbedrer din indlæring og har mere overskud i dagen, når du bryder den intense fokustid med lettere aktiviteter og længere pauser.

Når du lærer at planlægge effektivt efter din personlighed og læringsstil, kan du lettere kan nyde dine interesser og tid med venner og familie uden at tænke på de opgaver, der venter dig.

 

Eliminér tidsrøvere

Ved at identificere og eliminere tidsrøvere kan du frigøre tid, som du kan bruge på noget, du holder af.

Planlæg fritid

Det kan lugte af overplanlægning at sætte fritid på skema, men der er en logik bag. Når du afsætter faste tidspunkter i din kalender til fritidsaktiviteter, så forpligter det dig i højere grad, end hvis du lader spontaniteten råde.

Det kan være en tur i fitnesscenteret, en filmaften med venner eller bare tid til at slappe af i eget selskab. Sætter du faste tidspunkter af til studier og fritid, så har du forberedt dig mentalt og kan bedre koble af og være 100% til stede, når du skal fokusere.

Tag det næste skridt mod effektiv planlægning

Effektiv planlægning med fokus på din personlighed og indlæringsstil er nøglen til at finde balance i en travl hverdag som studerende.

Ved at implementere disse teknikker i hverdagen, kan du forbedre din produktivitet og reducere stress.

IDA tilbyder dig som studerende en række tilbud som kan hjælpe dig i forskellige studierelaterede situationer og opgaver.

Blandt andet kan du tage et online kursus på IDA Campus i eksamensmestring. Her finder du også en række faglige kurser, som du kan tage i eget tempo, når og hvor du har lyst. Vi afholder også mange sociale og faglige events i hele landet og online, som er skræddersyet din tid som studerende. Det kan være alt fra windsurfing med læsegruppen til webinarer om hvordan du laver en god opsparing som studerende med IDA+Lån&Spar.

Find mere information herunder eller kontakt os, hvis du har konkrete udfordringer hvor du vil høre, hvordan vi kan støtte dig i din studietid.