Besøg IDAs andre hjemmesider
Balance

Hvad er dit gode studieliv?

Studerende der står i et køkken og laver mad
Ved du, hvordan dit studieliv skal se ud? Ikke bare hvilken retning, men også hvordan balancen mellem studie og fritid skal forme sig? Det er ikke sikkert, at du har skænket det en tanke, og det er også ok. Det vigtigste, du skal vide, er, at det er dig, der bestemmer retningen og vilkårene for tiden på dit studie.

Indholdsfortegnelse

  • Fire psykologiske behov for et balanceret studieliv  
  • Tag kontrol over din tid 
  • Udnyt dine styrker og vær ærlig overfor dig selv 
  • Lad være med at sammenligne dig selv med andre

Hvad kendetegner egentlig det gode studieliv? Det kan være svært at komme med et entydigt svar på, for det er selvfølgelig helt individuelt. Er det det sociale eller det faglige, der skal fylde mest? Har du en ambition om at læse hele pensum fra ende til anden, eller vil du skippe noget, så der er tid til det sociale? Det handler om at tage et aktivt valg, selvom det selvfølgelig ikke er alt, du kan styre selv.

Hvis du har det bedst med at arbejde hjemme, er det svært, hvis du skal bruge meget tid i laboratoriet på sit studie.
Sanne Mattebjerg, tidligere karriererådgiver hos IDA.
Et studieliv i balance

Fire psykologiske behov for et balanceret studieliv

Helt grundlæggende peger Sanne Mattebjerg på fire psykologiske behov, som skal være opfyldt for at kunne have et balanceret studieliv.  

  1. Dels skal studiet give mening. 
  2. Studielivet skal rumme autonomi, hvor du har kontrol og ejerskab over, hvad der skal ske.
  3. Studiet skal også helst give en følelse af samhørighed med de mennesker man omgås på studiet.
  4. Sidst, skal du have kompetencer til at kunne opfylde de ovennævnte ting. 

Hvis de fire behov er opfyldt, så er der lidt ro på, men hvis én eller flere mangler, så giver det en uro, pointerer Sanne Mattebjerg. 

Trivsel

Tag kontrol over din tid

Ifølge en undersøgelse fra Ballisager handler det ikke om, hvor mange timer du bruger på dit studie eller arbejde, men hvordan du aktivt tager kontrol over din situation. Faktisk viser det sig, at både dem der arbejder under 25 timer og over 41 timer ofte trives bedst – fordi de har truffet aktive valg, der passer til deres liv.  

Pointen er klar: når du tager bevidste valg om, hvordan du strukturerer dit liv, kan det forbedre din trivsel. Det samme gælder studietiden. Hvis du ikke trives med konstant gruppearbejde, kan du prøve at få en aftale om at arbejde mere selvstændigt nogle dage. Det handler om at mærke efter og tage ansvar for dine behov. 

Det kan føles svært at stå ved sine egne ønsker og behov, men flere og flere tør gøre det. Vi har fået et mere rummeligt arbejdsmarked.
Sanne Mattebjerg, tidligere karriererådgiver hos IDA.

Hun understreger, at vi i dag generelt også ser mere rummelighed og fleksibilitet på universiteterne, hvor der i højere grad er mulighed for at indrette studiet så det passer bedre til dig.  

Det er okay med en pause

Udnyt dine styrker og vær ærlig overfor dig selv

Som studerende har du allerede mange kompetencer, og det kan betale sig at bruge dem til at skabe en hverdag, der fungerer for dig. Der er ikke nogle “rigtige” eller “forkerte” valg, når det handler om at balancere studie, arbejde og fritid – det er helt okay at prioritere karriere frem for fritid eller omvendt. 

— Det er fint at bruge 60 timer om ugen på arbejde eller studie, hvis du trives med det – men hvis ikke, så lad være,” slår Sanne Mattebjerg fast. 

Hvis du føler, at din studieretning ikke fungerer, er det også okay at tage en pause, skifte retning eller søge nye muligheder. At sige fra eller ændre kurs er ikke et nederlag. Det er en del af de erfaringer, du vil gøre dig undervejs i din karriere. Jo mere åbent du kan tale om udfordringerne, jo lettere bliver det at skabe en hverdag, der passer til dig. 

Der er tegn på, at nutidens unge er meget bedre til at stille spørgsmål og udfordre de traditionelle rammer, også når det gælder studieliv og arbejdsliv. Denne åbenhed er, ifølge Sanne Mattebjerg, en stor fordel, fordi det giver mulighed for at forme sin fremtid på en mere autentisk måde. Og så har du som studerende (måske) også en fordel, når der endnu ikke er så mange forpligtelser i hverdagen, som børn og fast arbejde, der kræver faste strukturer.  

Måske kan du sidde i en park eller i et sommerhus, når du skal skrive opgaver. Studietiden er en tid, hvor man kan udforske ting, så det handler om at prøve forskellige arbejdsmetoder af, så man kan finde ud af, hvad der passer bedst.
Sanne Mattebjerg, tidligere karriererådgiver hos IDA

Relateret

Hvis du synes, at denne artikel gav dig indsigt i studiestarten, så kunne det være, at du finder mere inspiration i andet indhold som disse herunder:
IDA Lyd - Prioriterer du rigtigt?
Hvad er vigtigt for dig? Prioriterer du dine venner nok? Fester du for meget, og læser du for lidt?
IDA Lyd - Selvansvar og personlig udvikling
Hardeep Dhanjal, en af Danmarks førende foredragsholdere, deler sine perspektiver på selvmotivation og styrken i at overkomme udfordringer.
Få en optimal balance i hverdagen?
Her finder du nogle trivselstips til, hvordan du får den bedst mulige balance i hverdagen, som kan være med til at mindske dine symptomer på stress.
Udveksling
Et studieliv i balance kan sagtens involvere udveksling. Det handler om planlægning, og det bliver du klogere på i dette kursus.
IDA hjælper dig videre

Er du klar til at komme i gang?

Som studiemedlem af IDA får du personlig rådgivning og aktuelle kurser, workshops og webinarer, der hjælper dig med at holde balance i studielivet.