Besøg IDAs andre hjemmesider
Balance

Derfor er det vigtigt at kunne sige nej

Mand sidder på græs, imens han sidder med sin laptop
Som studerende kan det føles som om, at der konstant er krav til din tid og energi. Forventningerne om at balancere studieopgaver, studiejob, sociale aktiviteter og personlig udvikling kan skabe pres, der nemt kan føre til stress og udbrændthed. Men frygt ej; du skal bare lære at sige “NEJ”.

Indholdsfortegnelse

  • Ja-hatten er ikke altid svaret 
  • Hvorfor er det vigtigt at kunne sige nej? 
  • Sådan siger du nej på en sund måde 
Siger du altid ja?

Ja-hatten er ikke altid svaret

Hvis man har “ja-hatten”, kan man hurtigt blive forpustet, når både studiet og det sociale lokker med spændende aktiviteter og fede tilbud. For at undgå udbrændthed kan det at sige nej være en af de vigtigste færdigheder, du kan lære. At sætte grænser er ikke bare en personlig sejr; det er en nødvendighed for både din trivsel og succes på studiet. 

Jeg tror, vi alle sammen kender det her med, at man har sagt ja til et eller andet, selvom man kan mærke, man ikke har energien til det, men så hiver man sig op til det. Så kommer regningen dagen efter, hvor man havde planlagt at læse 300 sider, men man kan slet ikke, fordi man er helt baldret af alt det sociale.
Sanne Mattebjerg, karrierekonsulent hos IDA.
At sige nej kan gøre dig mere produktiv

Hvorfor er det vigtigt at kunne sige nej?

Når du konstant siger ja til nye opgaver, invitationer eller ansvarsområder, risikerer du hurtigt at overbelaste dig selv. Undersøgelser viser, at en overfyldt kalender og manglende evne til at sige nej kan føre til stress og udbrændthed. Ifølge en rapport fra Stressforeningen lider op mod 40 % af danske studerende af stress, og mange oplever et stort pres fra både studier og sociale forventninger.  

 

Det kan virke paradoksalt, men at sige nej kan faktisk gøre dig mere produktiv. Forskning fra University of California viser, at mennesker, der er gode til at sige nej, har lettere ved at fokusere på deres vigtigste opgaver og præstere bedre. Når du siger nej til ting, der ikke er essentielle, frigør du tid og energi til at arbejde effektivt på de ting, der virkelig betyder noget for dig. Dine studier, dine sociale relationer og dine fritidsinteresser, eksempelvis. Og oftest, kan man godt mærke, når der er behov for at sige nej. 

Nogle gange kan man næsten ikke slæbe sig ud af døren til et socialt arrangement eksempelvis. Og bagefter kan man så mærke, at man gik imod sin egen aftale. Det er ikke rart at have svigtet sig selv. Og der er heller ikke andre end en selv, man kan bebrejde. Den kan godt være hårdt at sluge.
Sanne Mattebjerg, karrierekonsulent hos IDA.

Hvis du er en af dem, der har svært ved at sige nej, er der godt nyt. Det er en disciplin, der kan læres. 

FAKTABOKS

Sådan siger du nej på en sund måde

Relateret

Hvis du synes, at denne artikel gav dig indsigt i studiestarten, så kunne det være, at du finder mere inspiration i andet indhold som disse herunder:
Den gode pause
En god pause er guld værd. Og det er især vigtigt at huske, når eksamenstiden ruller ind over landets uddannelsesinstitutioner på samme tid som solen pipper frem efter sin egen lange pause.
IDA Lyd - Selvansvar og personlig udvikling
I dette afsnit af IDA Lyd går vi i dybden med selvmotivation og personlig udvikling sammen med Hardeep Dhanjal, en af Danmarks mest anerkendte foredragsholdere.
Et nej tak til fredagsbar, er bare et ja tak til noget andet
Hun hopper over forhindringerne på atletikbanen og studiet. Sådan balancerer Juliane Falsig Hvid et krævende studie og det at være eliteatlet med kurs mod OL.
Få gode læsevaner fra starten af studierne
Hvor mange gange skal man læse en tekst for at forstå den fuldt ud? Og hvordan læser man egentlig en lang akademisk rapport på den bedste måde?
IDA hjælper dig videre

Er du klar til at komme i gang?

Som studiemedlem af IDA får du personlig rådgivning, aktuelle kurser, workshops og webinarer, der hjælper dig med at holde balance i studielivet.