Besøg IDAs andre hjemmesider
Løn

Datalogi løn: Det kan du forvente

kvinde ser direkte ind kameraet med grønne træer i baggrunden
Er du ved at læse datalogi på Københavns Universitet, AAU, SDU eller andet uddannelsessted, og er du nysgerrig på, hvilken løn du kan forvente som nyuddannet datalog i enten offentlige institutioner eller på det private arbejdsmarked?

Indholdsfortegnelse

  • Hvordan regner vi din løn ud som datalog?
  • Datalogi løn: Det tekniske bag IDAs lønberegner
  • Kandidatuddannelse vs. bacheloruddannelse
  • Arbejdsløshed: Hvad kan jeg forvente som datalog
  • Skal du til at læse datalogi?

Hvordan regner vi din løn ud som datalog?

Det er vigtigt at påpege, at alle lønsatser i denne artikel tager udgangspunkt i et gennemsnit for ansatte på det private arbejdsmarked. Tallene bør betragtes som en rettesnor for, hvad den gennemsnitlige færdiguddannede studerende med en profession inden for datalogi kan forvente i løn.

Det er ingen hemmelighed, at det private arbejdsmarked ofte tilbyder højere lønninger, men du skal også være opmærksom på forhold omkring pension. Er din løn inklusiv pension eller ej? Arbejder du i den offentlige sektor, vil du typisk have en overenskomst, som tilbyder dig en en rigtig god pension.

Hvis du har bacheloruddannelsen i datalogi og enten den meritgivende eller andre oplagte overbygninger, kan du i 2025 i gennemsnit forvente en startløn på: 47.500 kr. på landsplan.

Datalogi løn: Det tekniske bag IDAs lønberegner

Den forventede løn i IDAs lønberegner tager udgangspunkt i en bestemt branche og i et bestemt geografisk område, som lønnen reguleres efter. Herudover tager vi udgangspunkt i IDAs Lønstatistik, som vi hvert år indsamler løndata på privatansatte medlemmer og selvstændige. Det tal fremskriver vi med 2,0 pct. år for år, som svarer til udviklingen i IDAs vejledende startløn.

Nedenfor præsenterer vi dig for udviklingen i gennemsnitslønnen fra 2024-2026 i en privat arbejdsplads for en datalogiprofil i branchen; IT og Telekommunikation.

Kandidatuddannelse vs. bacheloruddannelse

Er du i tvivl, om du vil tage kandidaten i datalogi efter din bachelor? Her er der flere overvejelser, som du med fordel kan gøre dig.

En bacheloruddannelse varer typisk tre år og giver et solidt fundament inden for det valgte fagområde. Gennem forelæsninger og øvelser opnår du en overordnet forståelse og lærer grundlæggende metoder og programmer.

En kandidatuddannelse varer typisk to år. For at blive optaget på en kandidatuddannelse kræves det, at du opfylder de generelle adgangskrav og har en bachelorgrad inden for et relevant fagområde.

På en kandidatuddannelse specialiserer du dig yderligere inden for dit fagområde, såsom datalogi. Undervisningen er typisk også mere fri på kandidaten – så syntes du, at programmering, it sikkerhed, softwareudvikling eller at analysere data var særligt spændende på bacheloruddannelsen, har du typisk rig mulighed for at dykke ned i disse på kandidaten.
Mange statistikker viser, at dine udsigter til en større økonomi ser sundere ud med en lang videregående uddannelse. Lønniveauet afspejles også herefter i vores medlemsbase. Folk med kandidatuddannelser har også lettere ved at få jobs i mere specialiserede jobfunktioner – hvilket det oftest kræver i stillinger som webudvikling, spiludvikler, jobs med software osv.

Ønsker du ikke en kandidatgrad kan du til sammenligning i de to år erhverve dig meget erhvervserfaring ude på arbejdsmarkedet med din bacheloruddannelse i rygsækken. Erfaringen giver dig en bred vifte af kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere vil vægte højt hos deres ansøgere. Så kan du få foden inden for en virksomhed med en bachelorgrad i rygsækken, kan den erfaring, du får herfra, helt klart have effekt på din løn og konkurrenceevne på jobmarkedet.

Statistikker viser dog, at arbejdsmulighederne er større med en kandidat, og startlønnen er naturligt nok højere end for bacheloruddannede.

IDA Studiejobfinder

Brug IDA Studiejobfinder til at få erfaring, så du står stærkt i feltet om de fedeste jobtitler som færdiguddannet datalog.

Arbejdsløshed: Hvad kan jeg forvente som datalog

Som nyuddannet datalog er der nærmest ingen arbejdsløshed. Dette skyldes din alsidig viden, som mange arbejdspladser har brug for.

Med den hurtige teknologiske udvikling, vi oplever i dag, er folk med uddannelser og kompetencer inden for programmering, teknologi, algoritmer og matematik i høj kurs.
Hænder peger på macbookskærm

Skal du til at læse datalogi?

Er du ikke i gang med datalogistudiet, men derimod ved at undersøge, hvad du gerne vil til at studere? Vi kan godt forstå, hvis du har lønnen med i dine overvejelser. Du kan inde på vores lønberegner sammenligne med startlønnen for andre uddannelser, du måske går og overvejer.

Udover lønnen er der mange andre vigtige faktorer at overveje. Tænk på, hvordan undervisningen er opbygget, og hvilke metoder der bruges. Studerende fra forskellige uddannelser tager nogle gange de samme kurser, da de skal have lignende kompetencer, fx inden for programmering. Vær derfor opmærksom på, om du har set dig varm på specifikke fag, du også får undervisning i på andre uddannelser.

Det er også værd at overveje, hvilke jobmuligheder dataloger har – er det noget, du kan se dig selv i? Er der noget forskning, du en dag kunne være interesseret at deltage i, som er målrettet dataloger? Mange universiteter afholder diverse arrangementer, såsom åbent-hus, hvor du kan blive klogere på uddannelsen. Det anbefaler vi helt klart, du deltager i.

Og så er det vigtigt at understrege: Lønnen skal ikke afgøre dit studievalg. Mærk godt efter, hvad der interesserer dig. Ellers bliver det lange 3 eller 5 år…

Vores rådgivning kan hjælpe dig

Vores professionelle karriererådgivning sidder også altid klar til at hjælpe dig med spørgsmål, der skulle rette sig mod din kommende tid som nyuddannet.

Er du så heldig at have fundet et job, så kan det være en god ide at få gennemset din kontrakt. Det er det, vi som din fagforening, hjælper dig med.