Besøg IDAs andre hjemmesider
Studieteknik

Få gode læsevaner fra starten af studierne

Hvor mange gange skal man læse en tekst for at forstå den fuldt ud? Og hvordan læser man egentlig en lang akademisk rapport på den bedste måde? Her er en guide til, hvordan du kan få de bedste læsevaner.

Indholdsfortegnelse

  • At læse akademisk og effektivt
  • Forskerens bedste råd til at tage gode noter
  • Lav en læseplan
Noteteknik

At læse akademisk og effektivt

Det kan være noget af en omvæltning at sidde med tunge bøger og lange afhandlinger om meget specifikke emner og med nogle ret besværlige begreber, som man måske aldrig har hørt om før.

For mange studerende er læsebyrden en svær omgang. Akademiske tekster er ofte med et højt fagligt niveau og selve opbygningen er også anderledes. Derfor kan mange studerende ikke bare overføre den måde de er vant til at læse tekster på fra gymnasiet.

Marianne Hagelia er forfatter til bogen, Digital Studieteknik, og forsker på Østfold University College i Norge. Hun påpeger:

Forskningsartikler læser man anderledes end mange andre tekster. Du skal læse opsummering, indledning og konklusion. Du skal ikke læse alt det i midten. Det skal du læse, når det er nødvendigt,.
Marianne Hagelia, forfatter til Digital Studieteknik

Ifølge Hagelia, er der mange undervisere, der glemmer at fortælle dette, men det er en vigtig pointe, da man kan gå helt død i så omfattende en tekst. Det vigtigste er at have styr på de helt centrale begreber og konklusioner, og når man så arbejder med emnet, kan man slå op på de relevante steder i selve teksten.

Forskerens fempunkt guide til at læse en akademisk tekst

Skim teksten for at få overblik: Læs opsummering, indledning og konklusion.

Tjek nøgleord og indholdsfortegnelsen for at forstå hovedemnerne.

Marker vigtige passager og nøgleord.

Tag noter i marginen eller på separat papir for at styrke din forståelse.

Læs teksten i etaper og tag pauser for bedre at bearbejde informationen.

Prioritér læsningen af introduktion, konklusion og de mest relevante afsnit. Det er bedre at få styr på disse, end at drukne i information overload.

Stil spørgsmål til tekstens formål og relevans.

Diskutér indholdet med medstuderende for at få dybere indsigt.

Skriv hovedpunkterne umiddelbart efter læsning.

Identificér teksten i kontekst til resten af pensum.

Repitition

Lav en læseplan

Du kender det sikkert godt. Det er ved at være eksamenstid, og du har et hængeparti med en del tekster du skal have tygget dig igennem. Du udvælger dig en dag hvor du ikke skal andet, og så er det ellers bare frem med bøgerne.

Store læsedag fungerer dårligt. Det er meget bedre at læse drypvis af helt ned til 5 minutter ad gangen. Hellere læse lidt mange gange om dagen, end at læse meget på få dage.
Marianne Hagelia

Hun anbefaler desuden, at man får lavet en læseplan, så man kan komme igennem pensum på en ordentlig måde uden alt for mange “store-læsedage”. Her kan ChatGPT eventuelt være en hjælp til at få struktureret sine dage. Og her er det vigtigste at holde sig til pensum, og tro på, at det som underviseren har valgt ud, er det væsentligste. For mange er det nemlig fristende at lave en masse søgninger på nettet om de forskellige emner.

Mange studerende arbejder for meget på nettet, men det er vigtigere at læse pensum. Når man søger på nettet, kan man godt tro, at der søges på HELE nettet, men google vil kun give dig nogle bestemte resultater, og det langt fra er alle akademiske tekster, der er tilgængelig online.
Marianne Hagelia

Og for lige at blive ved det med at holde sig til pensum, så kan du måske godt føle, at det er nødvendigt at læse en tekst mere end én gang for at få det hele med. Men sådan lyder anbefalingen slet ikke fra Hagelia.

Det er meget bedre, at man sætter sig ned umiddelbart efter at man har færdiggjort en tekst, forholder sig til teksten, undrer sig, og måske skriver nogle spørgsmål ned.

Relateret

Hvis du synes, at denne artikel gav dig indsigt i studieteknikker, så kunne det være at du finder mere inspiration i vores andre artikler, som disse herunder:
Det gode gruppearbejde
Det kan være en kæmpe bonus at have andre at løse opgaver sammen med, men det er også en kilde til stor frustration, når man ikke selv har valgt sine samarbejdspartnere. Her følger en guide til, hvordan du kan sikre dig et godt gruppearbejde.
Få styr på notatteknikken
At tage noter er ikke en simpel opgave, som alle bare kan finde ud af fra start, men en færdighed der skal læres. Her følger nogle gode råd til, hvordan du kan tage de bedste noter.
Lad AI hjælpe dig på studiet
Kunstig intelligens kan være en stor hjælp på studierne, hvis du ved, hvordan du bruger det effektivt og efter studiestedets retningslinjer. Her guider en ekspert dig til, hvordan en dag med AI ved din side kunne se ud.
Effektiv planlægning i studietiden
Strukturer dine opgaver, så du får mere ud af studierne. Vi har delt værktøjerne op i tre typiske studiesituationer, men du kan bruge dem på tværs, som det passer dig.
IDA hjælper dig videre

Er du klar til at komme i gang?

Som studiemedlem af IDA får du personlig rådgivning og aktuelle kurser, workshops og webinarer, der hjælper dig med at holde balance i studielivet.

Vi holder events over hele landet i studieteknik og i IDA Campus får du skræddersyede kurser til din faglighed at tage i dit tempo. Læs mere på vores temasider og medlemsfordele og få personlig rådgivning, når du har behov for konkret hjælp.