Besøg IDAs andre hjemmesider
Studiestart

SPS – sådan fungerer det

Pige i grå jakke sidder og kigger udover natur
Eksamenslæsning, nye sociale relationer, forventningspres, usikkerhed. Der kan være mange oplevelser forbundet med et liv som studerende, der kræver lidt ekstra tilpasning. For mennesker med funktionsnedsættelse kan der være ekstra forhindringer at overkomme. Heldigvis er der støtte at hente i den specialpædagogiske støtteordning. Specialpædagogisk støtteordning (SPS) tilbyder studerende med fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser en række støttemuligheder. Formålet er at sikre, at disse studerende kan gennemføre deres uddannelse på lige fod med andre.

Indholdsfortegnelse

  • Hvad kan en SPS-ordning hjælpe med? 
  • Hvem kan søge SPS?  
  • Hvordan søger man SPS?  
SPS

Hvor mange har en funktionsnedsættelse?

Omkring 11% af de studerende på videregående uddannelser er registreret med en funktionsnedsættelse enten i SPS- eller handicapSU-systemet. Det er ca. 30.000 studerende tværs over landets uddannelsesinstitutioner. (Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, 2020) 

Hos studenterforeningen ved DTU er de glade for ordningen, og her kan de i den grad se effekten af støtten.  

Ordningen betyder meget. Det gør, at man som studerende ikke bare har mulighed for at gennemføre studiet, men også være i stand til at deltage i studielivet. Det overskud, som ordningen kan medføre, giver også mere plads til det sociale.
Mikkel Berrig Rasmussen, Forperson i Polyteknisk Forening på DTU
FAKTABOKS

Hvad kan en SPS-ordning hjælpe med?

Det praktiske

Hvem kan søge SPS?

Der kan være mange årsager til, at man har brug for støtte i sit studieliv, og listen af funktionsnedsættelser er lang. Men for at få støtten, skal man kunne dokumentere, at man har en funktionsnedsættelse, der påvirker ens evne til at studere. Det kan være fysiske handicap, psykiske lidelser som angst eller depression, kroniske sygdomme som epilepsi eller læse- og skrivevanskeligheder som ord eller talblindhed.

Derudover er der nogle krav til uddannelsesstedet for at de kan tilbyde en SPS-ordning. Men som hovedregel kan du sige, at hvis du kan få SU, kan du også få en SPS-ordning. Der er mere info at hente her 

Det praktiske

Hvordan søger man SPS?

For at man overhovedet kan få støtte, skal man selv lave en ansøgning, som skal afleveres på ens uddannelsessted. Her er det vigtigt at række ud til vejledere ved studiestart, da man nogle steder godt kan søge, inden det går løs med studierne. Sådan er det eksempelvis på DTU.  

Heldigvis så har vi en rigtig, rigtig dygtig SPS-enhed, som har lavet en henvendelsesportal. Når de studerende får et brugernavn og kode en måned inden studiestart, kan de allerede gå ind og begynde at søge om diverse hjælpemidler og støtte.
Heidi Berggren Brønddal Pedersen, Teamleder for studievejledningen på DTU.

Inden du laver ansøgningen, er det vigtigt at samle dokumentation, der bekræfter din funktionsnedsættelse. Det kan være lægeerklæringer, psykologudtalelser eller noget helt tredje.  

Når ansøgningen er afleveret på uddannelsesstedet, går et afklaringsforløb i gang, hvor nogle eksperter kigger på, hvilken form for støtte der er behov for i de enkelte tilfælde. Derefter ryger ansøgningen videre til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, som er dem, der vurderer ansøgningerne.  

“Man kan sige, at vores SPS-enhed er et bindeled mellem den studerende og styrelsen” siger Heidi Berggren. 

Hvis din ansøgning bliver godkendt, så får du en bevilling, der beskriver den støtte, som du har fået tildelt. Sammen med SPS-vejlederen finder du så ud af, hvordan støtten skal implementeres i hverdagen. Og så er det selvfølgelig vigtigt at der bliver fulgt op på, hvordan støtten fungerer. For det kan sagtens være at behovet ændrer sig undervejs, og her er det vigtigt at støtten tilpasser sig dine behov og ikke omvendt.  

Studievejlederen på DTU er begejstret for ordningen, men hun kan dog godt finde et enkelt hul i osten, når det kommer til hele processen med at søge.  

Mange af vores studerende har også fået støtte i gymnasiet, hvor de også skulle gennem en ansøgningsproces. Men når de starter på universitetet, skal de til at søge forfra. Det kan virke lidt fjollet, påpeger Heidi Berggren Brønddal Pedersen, der dog generelt er begejstret for ordningen.
Heidi Berggren Brønddal Pedersen, Teamleder for studievejledningen på DTU.

Vidste du?

  • At du gså kan søge om SU-handicaptillæg og/eller søge om dispensation til at gennemføre eksamen på særlige vilkår, hvis du har en funktionsnedsættelse 
  • Handicaptillæg søges på minSU og eksamensdispensation søges på egen uddannelsesinstitution. 

Vil du læse mere om specialpædagogisk støtteordning kan du finde mere information her

Relateret

Hvis du synes, at denne artikel gav dig indsigt i studiestarten, så kunne det være, at du finder mere inspiration i andet indhold som disse herunder:
IDAs faglige netværk
Gennem et fagteknisk netværk kan du udvide din horisont, møde ligesindede og dykke længere ned i dit professionelle område.
STEM og diversitet
I denne episode af IDA Lyd vil vi udforske udfordringerne, fremskridtene og de nødvendige skridt for at sikre en mere inkluderende fremtid inden for STEM-felterne.
IDA Campus
IDA Campus er til dig, der vil styrke din faglighed i eget tempo. Modtag online undervisning af håndplukkede undervisere med solid erfaring inden for alt fra Python til ChatGPT.
Sådan får du styr på notatteknik
Som studerende kan det fuldtidsjob, som det er at studere, føles nok i sig selv. Men et studiejob kan på mange måder være med til at ruste dig og give dig en fordel, når du som nyuddannet skal finde dit første job.
IDA hjælper dig videre

Er du klar til at komme i gang?

Som studiemedlem af IDA får du personlig rådgivning, aktuelle kurser, workshops og webinarer, der hjælper dig med at holde balance i studielivet.