Besøg IDAs andre hjemmesider
Studiestart

Overvejer du at skippe studiestarten?

kvinde går langs en sti med rygsæk på
At finde balancen mellem studier og socialt liv kan være en udfordring, især når du lige er begyndt på en videregående uddannelse. Men vidste du, at din sociale trivsel faktisk kan påvirke dine faglige resultater – og omvendt? Giv introugerne en chance og få gode relationer fra start af.

Indholdsfortegnelse

  • Fokusér på relationer i studiestarten
  • Studiestart er ikke kun lig med rustur og fester
  • Gode relationer kan også smitte af på din faglighed
  • 12 gode grunde til at du IKKE skal skippe introforløbet ifølge studerende
Relationer

Fokusér på relationer i studiestarten

Når du får et tilhørsforhold og har gode relationer på studiestedet, er du mere motiveret til at gå til undervisning og engagere dig i din uddannelse. Hvis du har en gruppe at læne dig op ad, kan du reducere sandsynligheden for at opleve negative stressreaktioner i studietiden. Og derudover du kan få den følelsesmæssige støtte, du har brug for, når studiet bliver hårdt. 

Studiestarten spillede en vigtig rolle for mig. De relationer jeg fik på første semester, er stadig dem, som jeg arbejder fagligt sammen med her på 8. semester. Man har forventninger til hinanden og man har nogen at sparre med.
Mikkel Berrig Rasmussen, Elektroteknikstuderende på DTU.
Meget mere end fester

Studiestart er ikke kun lig med rustur og fester

Rusugen har været udskældt de seneste år, fordi man flere steder har sat lighedstegn mellem alkohol, og det at skabe et socialt netværk. Sådan behøver det ikke at være.

På DTU har man eksempelvis sløjfet rusturen og i stedet lavet nogle introdage, hvor der i højere grad er fokus på det faglige. Der er stadig mulighed for at mødes i mindre grupper, da mange studerende efterlyser at kunne kombinere det faglige med det sociale, når alting er nyt, og man skal bygge relationer op på et nyt sted. En fordel ved at fokusere på det faglige og holde de sociale arrangementer i grupper, er, at det også tilgodeser de, der har en præference for introversion, som netop kan have svært ved rusturene. 

Vi har jo lavet en ny studiestart på DTU, som faktisk fokuserer mere på, at vi bliver på campus til nogle velkomst- og introdage.
Heidi Berggren Brønddal Pedersen, Teamleder for studievejledningen på DTU.

Her møder de studerende fra 9-15 og er kun sammen med dem, som har valgt den samme retning på studiet som en selv. Det er mere rettet på uddannelsesretningen, så det ikke kun er sociale lege, alkohol og dans. 

Det er også her, man kan møde sin studiegruppe, uddannelsesleder og undervisere, siger studievejlederen.  

FAKTABOKS

11 grunde til at du IKKE skal skippe introforløbet ifølge studerende

Ved at deltage aktivt i introugen kan du opbygge et stærkt fundament for både dit akademiske og sociale liv på universitetet. Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, især hvis man er introvert og har det svært med mange mennesker og mange indtryk. Men spørger man Mikkel Berrig Rasmussen, så er fordelene store. 

Det handler om at møde op, selvom det kan være svært. Hvis man gør det, så skal man nok falde til. 

Relateret

Hvis du synes, at denne artikel gav dig indsigt i studiestarten, så kunne det være, at du finder mere inspiration i andet indhold som disse herunder:
IDA Lyd - Den introverte
I dette afsnit af IDA Lyd dykker vi ned i det oversete potentiale hos introverte i en verden, der ofte hylder de mere udadvendte.
Få hjælp af IDA ved symptomer på stress
Denne side er tænkt som en hjælp til dig, hvis du selv mærker symptomer på stress eller kender en, der kunne have brug for at passe på sig selv.
IDA Lyd - Studiestart
i denne episode bliver du klogere på overgangen fra ny studerende til erfaren universitetsborger. Fra de mest uventede overraskelser i de første uger til alt det, der ikke findes i nogen studiehåndbog.
Få ro på til eksamen
Som studerende kan det fuldtidsjob, som det er at studere, føles nok i sig selv. Men et studiejob kan på mange måder være med til at ruste dig og give dig en fordel, når du som nyuddannet skal finde dit første job.
IDA hjælper dig videre

Er du klar til at komme i gang?

Som studiemedlem af IDA får du personlig rådgivning, aktuelle kurser, workshops og webinarer, der hjælper dig med at holde balance i studielivet.