Sådan bruger du netværk og referencer som nyuddannet
»Som nyuddannet skal du ud over din komfortzone og bruge netværk og referencer i jagten på dit første job,« lyder rådet fra Sanne Mattebjerg, karriererådgiver for nyuddannede i IDA. Som nyuddannet er det en rigtig god idé at bruge dit netværk. Det kan godt være, at du ikke føler, at du har et brugbart netværk, men det har du. Og det skal bruges i jagten på dit første job.
»Det er en rigtig god idé at bruge dit netværk til jobsøgningen, da det kan hjælpe dig med at komme lidt foran i køen. Det kan give dig et forspring i forhold til, at nogen allerede kender dine evner og ved, at du hurtigt kan udvikle dem yderligere i virksomheden – derfor kan du også søge nogle stillinger, der kræver lidt mere erfaring,« siger Sanne Mattebjerg.
Få et navn til den uopfordrede henvendelse
Til de uopfordrede henvendelser er det en ekstra god idé at undersøge, om du kender en, der kender en, der arbejder i virksomheden. »Så ved du, at dit CV kommer i de rette hænder, og du får dit navn associeret med andre i virksomheden. Derudover sikrer du dig også, at den relevante afdeling hurtigere får kig på netop din profil fremfor at skulle igennem en længere proces,« siger Sanne Mattebjerg.
Det er vigtigt at gå på jobmesser og få en snak med afdelingslederne i for eksempel COWI og Rambøll, så du finder ud af, om din profil passer til et job dér. »Ved at tale med repræsentanter fra virksomhederne finder du ud af, om de gerne vil have nyuddannede ind, som de kan oplære og forme til afdelingens behov. Og du har fået en kontaktperson, som er indgang til de konkrete afdelinger – og som du kan sende din ansøgning til,« siger Sanne Mattebjerg.
Kaffemøder
Måske har du allerede hørt om dem. Mange taler om kaffe- og netværksmøder som en del af jobjagten. Men hvad er det egentlig? Hvem skal du invitere? Hvordan sætter du et møde op? Hvad skal dit formål med mødet være? Vi har samlet vores bedste råd til dig her.
Dit formål med et kaffemøde
Lad os slå det fast med det samme. Et kaffemøde handler ikke om, at din kontakt skal have et job klar til dig, så det skal du heller ikke sigte efter. I stedet for at have et job som mål, er det vigtigere for dig at gå efter oplysninger, inspiration og måske nye kontakter, som kan bringe dig videre i din jobsøgning og brede den ud. Kaffemødet handler grundlæggende om at skabe nye muligheder for dig selv
og blive klogere gennem samtale med andre.
Hvem inviterer du?
De personer, du inviterer, er ikke nødvendigvis nogen, du kender godt på forhånd. Det vigtigste er sådan set, at I har et fælles udgangspunkt. Det kan være en fælles relation, fælles uddannelse eller en fælles oplevelse – fx et fagligt arrangement. Det er det, I har til fælles, du skal bringe i spil for at få kaffemødet i hus.
Under kaffemødet – lyt og spørg ind
Start samtalen med at sige tak, fordi din kontakt har afsat tid til mødet. Præsentér dig selv kort, og gentag igen, hvad du gerne vil have viden om. Husk hele tiden at holde fokus på formålet med jeres møde. Spørg konkret ind og bed om uddybninger undervejs. Tænk samtalen til mødet igennem som et interview,
hvor du er journalisten.
Efter kaffemødet – følg op
Send en opfølgende mail, hvor du siger tak for mødet, anerkender kontaktpersonen for at bruge sin tid med dig og medsend dit CV, så det er nemt for kontaktpersonen at sende videre til andre potentielle kontakter. Connect også med kontakten på LinkedIn.
Få vores fulde guide til kaffemøder og netværk i karrierehåndbogen Fra Uni til Job side 40-45