Udveksling er udvikling
Et udvekslingsophold kan måske virke lidt uoverskueligt. En ny kultur, et nyt sprog og nye mennesker at forholde sig til. Er det ikke lettere bare at blive hjemme i de trygge rammer og få sin uddannelse gjort færdig uden for mange benspænd, kan du måske spørge dig selv?
Gode råd til et studieophold i udlandet
Men et udvekslingsophold kan gavne både dig selv og din karriere, og derfor kan det være værd at springe ud i de udfordringer der kan komme.
Gennem et udvekslingsophold bliver man dygtigere til at begå sig i et internationalt miljø – og det kan altså være en fordel, hvis man senere vil søge job i en stor international dansk virksomhed. Når man studerer i udlandet, lærer man nemlig at begå sig i andre kulturer og får en god tilpasningsevne. Der er værdifulde færdigheder i et internationalt arbejdsmiljø, hvor mange af ens kommende kollegaer måske kommer fra andre lande, siger Emilie Lindquist, der er karrierekonsulent hos IDA.
Måske særligt for STEM-studerende kan det være relevant med et udlandsophold, da mange STEM kandidater senere vil komme til at arbejde i internationale virksomheder. Opholdet kan også give dig et indblik i, hvordan lige præcis dit fag praktiseres og kan se ud inden for både de akademiske og kulturelle rammer.
At studere på et andet universitet kan udfordre ens eksisterende tilgang til faget og introducere nye undervisningsmetoder, forskningstilgange og perspektiver, siger Emilie Lindquist.
Fordele og muligheder ved et udvekslingsophold
Fordele og muligheder ved et udvekslingsophold
Hvordan du kan udnytte dit udvekslingsophold i karrieren
Som med enhver anden praktisk erfaring er det selvfølgelig relevant at bruge sit udvekslingsophold strategisk, når du skal på jobjagt.
Du kan nævne særlige projekter, du har haft under din udveksling eller personlige eller faglige kompetencer, som du har fået. Derudover kan du også bruge opholdet til at bevise nogle af de menneskelige kvaliteter og karaktertræk, som et ophold i udlandet utvivlsomt vil give dig.
Det kræver en del modenhed og selvstændighed at leve og arbejde i et andet land. Det viser samtidig, at man har en god tilpasningsevne, omstillingsparathed og en nysgerrighed i at brede sine perspektiver ud, siger Emilie Lindquist.
Når du har gennemført et udvekslingsophold, så viser du altså potentielle arbejdsgivere, at du besidder de her egenskaber, og er i stand til at klare udfordringer og opgaver i nye og anderledes miljøer. Et kæmpe plus i jagten på et job.
Brug opholdet til at styrke dine sociale kompetencer
Ifølge karrierevejlederen vil mange der skal studere i udlandet ofte opleve at komme lidt ud af sin komfortzone, fordi du vil være væk fra dine rutiner hjemmefra, dine venner og vante rammer fra universitet. De ting skal bygges op, når du kommer til det nye universitet.
– Det giver dig en god mulighed for at udvikle dine netværkskompetencer, og det kan være med til at give dig et globalt netværk af potentielle fremtidige kolleger, forskere og andre fagfolk indenfor netop dit felt, siger Emilie Linquist.
De sociale evner, du måske har tilegnet, kan udover at gavne dine evner til at opretholde og skabe nye relationer også give dig et forspring til jobsamtalen. Her kan du argumentere for, at netop dit netværk ude i verden kan styrke virksomheden, som du har søgt en stilling hos.
Har du flere spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte IDAs karriererådgivere, og hvis du vil høre mere om erfaringerne fra et udvekslingsophold, så kan du lytte til podcastserien IDA Lyd, hvor en ingeniørstuderende fortæller om sine overvejelser og erfaringer med et udvekslingsophold. Du finder episoden her: Udveksling – de bedste råd til før, under og efter