Få gode råd til din udveksling
Et udlandsophold kan være en helt særlig mulighed for at udforske globale perspektiver inden for dit felt og opbygge internationale faglige netværk. Samtidig får du en masse kulturelle og sociale oplevelser med i bagagen, som kan udvide din horisont og udfordre dine interesser. I følgende artikel vil vi sammen udforske, hvordan du bedst kan udnytte denne mulighed og minimere eventuelle bekymringer undervejs.
Gode råd til et studieophold i udlandet
Da 26-årige Nikolaj Sten kunne begynde at se enden på uddannelsen som maskiningeniør på DTU, var der noget, der kriblede; Det store udland skulle udforskes, inden det var for sent. Særligt USA med lækkert vejr og fede kulturtilbud trak i den studerende, fortæller han i podcasten IDA Lyd, hvor man også kan høre international partnership manager, Jeppe Duus Dolriis’ gode råd til et udlandsophold.
Den 10. januar 2020 pakkede Nikolaj både sin kuffert og den mentale værktøjskasse og hoppede på et fly mod Austin, Texas for at tage et semester “over there”.
Det var noget med at få den oplevelse, mens jeg kunne, og inden jeg blev færdiguddannet. Så kommer der måske kæreste og børn, og så er det ikke lige så fleksibelt at tage på et udlandseventyr, siger Nikolaj Sten, der trods lidt startvanskeligheder landede godt i den nye tilværelse.
Studiestart og studiebolig passede ikke så godt sammen, og det betød, at Nikolaj havde ti dage i Austin før studiestart, hvor han ikke havde en bolig. Han endte på et hostel sammen med andre udvekslingsstuderende i samme situation, og det skulle vise sig, at være held i uheld.
Det var uforudset og uventet, at jeg endte der. Men det var billigt og lå ret centralt. Det betød, at jeg fik et virkelig godt netværk fra start af, og de venner jeg fik der, har jeg stadig.
De sociale relationer kan dog også senere hen vise sig at være en fordel, når der skal scores et drømmejob.
Vedligehold de netværk som du har fået bygget op ude i verden. Det er noget der kan gavne dig i din karriere, siger Jeppe Duus Dolriis i podcasten.
Artiklen fortsætter under tipssektionen.
Gode råd inden du tager afsted
Få styr på opsparing og budget
Hvis du har mulighed for det, så sørg for at have en opsparing, så der er råd til både oplevelser og uventede omkostninger.
Du kan med fordel lave et budget, hvor du lister alle kendte udgifter og mulige indtægter, så du har et overblik over, hvor meget opholdet kommer at koste. Det skulle gerne give dig et realistisk overblik over, hvad du kan forvente. Husk at undersøg leveomkostninger i landet hvor du skal på udveksling eller praktik.
Du kan fx tage udgangspunkt i vores budgetskabelon “Sådan mestrer du budgettet som studerende”, hvor du også får tips og tricks til at strække økonomien, som også kan være bruges til udlandsophold.
Søg legater i forbindelse med dit udlandsophold
En god måde til at få økonomisk støtte er gennem legater. Der findes et hav af forskellige legater, så sæt dig ind i, hvad de forskellige fonde prioriterer, og målret så din ansøgning til det.
Det er ikke garanteret, at du får penge med, men processen med at skrive ansøgninger kan gavne dig alligevel. Den motiverede ansøgning kan være med til at gøre det tydeligt for dig selv, hvad du vil have ud af opholdet.
Er du ingeniørstuderende inden for bygnings- eller maskinområdet, kan du søge rejselegater fra Lemvigh-Müller Fonden til studierejsemål. Flere oplysninger om legatet finder du her: Lemvigh-Müller fonden
Er du studerende ved en dansk ingeniøruddannelse kan du modtage legatstøtte til uddannelsesformål fra IDAs og Berg-Nielsens Studie- og Støttefond. Søger du legat til studieophold, eller skal du i praktik i udlandet, som gennemføres som led i studiet kan du søge støtte. Flere oplysninger får du her: Støtte til studierejser
Det er også en god idé at gennemgå Legatbogen, som samler danske legater og fonde på et sted, så du nemt kan finde det rigtige legat, der passer til dine behov. Det gælder både, hvis du søger legater til praktik i udlandet eller legater til studieophold. Den finder du her: Legatbogen
Undersøg boligforhold
Inden du kommer alt for tæt på afrejsetidspunktet, er det en god idé at undersøge boligforholdene; både hvor du VIL bo, men også hvor du KAN bo.
Her kan du for eksempel checke Reddit og Facebooksider og læse om den by, du skal bo i. Der kan være mange penge at spare ved at gøre sig nogle forberedelser inden og finde ud af, hvad de lokale gør, så du ikke bliver fanget i dyre løsninger eller risikerer at blive snydt.
Hvad med oplevelserne i byen og landet, du studerer i?
Overvej inden afrejse hvilke steder der kunne være interessant at besøge. Det er overvældende både at begynde på et nyt universitet, møde en masse mennesker og tale et andet sprog i hverdagen.
Så er der måske ikke så meget overskud til også at undersøge området for andre oplevelser. Derfor kan det være en hjælp at sætte sig ind i stedet, hvor du skal bo allerede inden. Er du til kultur, sport, rejse, møde ligesindede; lav en bucket list af oplevelser, du gerne vil krydse af i løbet af opholdet.
Få styr på praktikken
Der er meget praktik i forbindelse med at ansøge om et udvekslingsophold. Der er både bureaukratiske benspænd på ens eget universitet, hvor diverse deadlines skal holdes, og aftaler skal underskrives.
Det samme gør sig gældende på det universitet, hvor du skal på udveksling. Her kan kravene variere og være mere eller mindre besværlige. Særligt i lande udenfor Europa kan der være ekstra papirarbejde.
Derudover skal du også være opmærksom på om der er særlige indrejseregler ved studie- og praktikophold i det land, du søger udveksling til.
Det er som minimul altid smart at sætte sig ind i forsikring, inden du tager afsted. Tjek IDA Forsikrings FAQ, som hjælper dig med de mest hyppigt stillede spørgsmål om studieforsikringer under ophold: Studieophold og forsikring FAQ
Overvej hvorfor du vil afsted
Det kan lyde banalt, men det er vigtig at gøre sig klart, om det er det sociale, eller det faglige der er drivkraften for lysten til at tage på udveksling. Læg derefter en strategi for, hvordan du vil prioritere dit ophold.
Vær åben
Når du er kommet afsted, så luk ikke dig selv inde på værelset. Det handler om at turde rykke ved sine grænser. Husk på, at mange andre på studiet er i samme båd som dig.
Tog udlandsophold som en udfordring
Selvom der var ligheder mellem DTU og universitetet i Texas, så var der også nogle meget konkrete forskelle i forhold til, hvordan undervisningen foregik. For når man som dansker er vant til at regne i centimeter, meter og kilo, så kommer hjernen i den grad på prøve, når måleenhederne pludselig hedder inches, feet og pound. En ikke helt ligegyldig detalje, når ens fag dybest set går ud på at regne ting ud.
Jeg er sådan en type person, der siger: Det gør vi, når noget er svært, siger Nikolaj, der fik styr på både måleenheder og den anderledes undervisningsform.
Dermed har han også fået en meget konkret læring med sig, som er god at kunne tage med sig videre.
Ifølge Jeppe Duus Dolriis er der mange eksempler på erfaringer, som er umulige at få herhjemme.
Hvis man har været i München og besøgt en bilfabrik, så får du noget viden om bilproduktion, som man slet ikke kan komme i nærheden af i Danmark. Det konkrete besøg kan du sagtens udnytte i din karriere, siger Jeppe Duus Dolriis.
Derfor kan det være en god idé at søge udvekslingsophold i lande som eksempelvis har produktion, som man ikke finder i Danmark, og som kan vise sig at være en relevant erfaring for dig fremover.
Tilbage til blyanten
Måden at gå til eksamen på kom bag på Nikolaj Sten. For selvom ingeniørstudiet er en teknisk uddannelse, så var eksamen derovre ret oldschool.
På DTU til en eksamen må jeg bruge alle noter, min computer, lommeregner og i nogle tilfælde også nettet. Derovre er det stik modsat. Du må tage bogen med, lave en sides notater, en gammeldags lommeregner og så en blyant. Og jeg tror ikke jeg har skrevet med blyant siden 8. klasse, siger Nikolaj Sten.
Nikolaj var vant til at bruge softwareprogrammer til at løse matematiske opgaver, men nu var det tilbage til lommeregner og blyant med viskelæder.
Alt det var besværligt i starten, men det har også givet den eventyrlystne Nikolaj nogle helt nye indsigter.
Jeg er blevet bedre til at håndtere udfordringer. Det kan godt være, at tingene ikke lykkedes i første omgang, men så prøver jeg bare igen, siger Nikolaj Sten, der har en sidste opfordring til dig, der overvejer et udvekslingsophold.
Det kan lyde banalt, men ifølge Nikolaj Sten er det vigtigt, at du gør dig klart, hvorfor det egentlig er, du vil afsted. Er det mest fagligt eller oplevelsen ved et udlandsophold? Læg derefter en strategi for, hvordan du kan opnå det. Hvis det mest er oplevelsen og det sociale der trækker, så handler det om at være opmærksom, åben og interesseret i menneskerne omkring en. Hvis det derimod primært er det faglige, du er ude efter, skal du måske ikke bo i det mest festlige dorm room og sige ja til alt det sociale. Måske skal du i stedet finde et sted med mere ro, hvor det er lettere at fordybe sig.