Besøg IDAs andre hjemmesider
Udveksling og udlandsophold

Få gode råd til din udveksling

Pige med briller sidder på bibliotek og læser i en bog
Overvejer du at tage på udveksling? Et udvekslingsophold kan udvikle dig både personligt og i din karriere. Det kan være en helt særlig mulighed for at udforske globale perspektiver inden for dit felt og opbygge internationale faglige netværk. Samtidig får du en masse kulturelle og sociale oplevelser med i bagagen, som kan udvide din horisont og udfordre dine interesser. I artiklen får du gode råd til din udveksling samt indblik i, hvordan du bedst kan udnytte denne mulighed og minimere eventuelle bekymringer undervejs.

Indholdsfortegnelse

  • Gode råd fra en anden studerende
  • Gode råd inden du tager afsted
  • Nikolaj tog udlandsophold som en udfordring
  • Tilbage til blyanten

Gode råd fra en anden studerende

Da 26-årige Nikolaj Sten kunne begynde at se enden på uddannelsen som maskiningeniør på DTU, var der noget, der kriblede: Det store udland skulle udforskes, inden det var for sent. Særligt USA med lækkert vejr og fede kulturtilbud trak i den studerende, fortæller han i podcasten IDA Lyd.

Den 10. januar 2020 pakkede Nikolaj både sin kuffert og den mentale værktøjskasse og hoppede på et fly mod Austin, Texas for at tage et semester “over there”.

Det var noget med at få den oplevelse, mens jeg kunne, og inden jeg blev færdiguddannet. Så kommer der måske kæreste og børn, og så er det ikke lige så fleksibelt at tage på et udlandseventyr. Så på trods af lidt startvanskeligheder i starten, landede jeg godt i min nye tilværelse.
Nikolaj Sten, maskiningeniørstuderende på DTU

Studiestart og studiebolig passede nemlig ikke så godt sammen, og det betød, at Nikolaj havde ti dage i Austin før studiestart, hvor han ikke havde en bolig. Han endte på et hostel sammen med andre udvekslingsstuderende i samme situation, og det skulle vise sig at være held i uheld.

Det var uforudset og uventet, at jeg endte der. Men det var billigt og lå ret centralt. Det betød, at jeg fik et virkelig godt netværk fra start af, og de venner jeg fik der, har jeg stadig den dag i dag.
Nikolaj Sten, maskiningeniørstuderende på DTU

Gode råd inden du tager afsted

Nikolaj tog udlandsophold som en udfordring

Selvom der var ligheder mellem DTU og universitetet i Texas, så var der også nogle meget konkrete forskelle i forhold til, hvordan undervisningen foregik. For når man som dansker er vant til at regne i centimeter, meter og kilo, så kommer hjernen i den grad på prøve, når måleenhederne pludselig hedder inches, feet og pound. En ikke helt ligegyldig detalje, når ens fag dybest set går ud på at regne ting ud.

Jeg er sådan en type person, der siger: "Det gør vi", når noget er svært. Så jeg fik styr på både måleenheder og den anderledes undervisningsform hurtigere, end jeg anede.
Nikolaj Sten, maskiningeniørstuderende på DTU

Dermed har han også fået en meget konkret læring med sig, som er god at kunne tage med sig videre. Ifølge Jeppe Duus Dolriis, som er Senior Executive International Officer på DTU, er der mange eksempler på erfaringer, som er umulige at få herhjemme.

Hvis du har været i München og besøgt en bilfabrik, så får du noget viden om bilproduktion, som du slet ikke kan komme i nærheden af i Danmark. Det konkrete besøg kan du sagtens udnytte i din karriere.
Jeppe Duus Dolriis, Senior Executive International Officer på DTU

Derfor kan det være en god idé at søge udvekslingsophold i lande som eksempelvis har produktion, som man ikke finder i Danmark, og som kan vise sig at være en relevant erfaring for dig fremover.

Tilbage til blyanten

Måden at gå til eksamen på kom bag på Nikolaj Sten. For selvom ingeniørstudiet er en teknisk uddannelse, så var eksamen derovre ret oldschool.

På DTU til en eksamen må jeg bruge alle noter, min computer, lommeregner og i nogle tilfælde også nettet. Derovre er det stik modsat. Du må tage bogen med, lave en sides notater, en gammeldags lommeregner og så en blyant. Og jeg tror ikke jeg har skrevet med blyant siden 8. klasse.
Nikolaj Sten, maskiningeniørstuderende på DTU

Nikolaj var vant til at bruge softwareprogrammer til at løse matematiske opgaver, men nu var det tilbage til lommeregner og blyant med viskelæder. Alt det var besværligt i starten, men det har også givet den eventyrlystne Nikolaj nogle helt nye indsigter.

Jeg er blevet bedre til at håndtere udfordringer. Det kan godt være, at tingene ikke lykkedes i første omgang, men så prøver jeg bare igen. Det kan lyde banalt, men det er vigtigt, at du gør dig klart, hvorfor det egentlig er, du vil afsted. Er det mest fagligt eller oplevelsen ved et udlandsophold? Læg derefter en strategi for, hvordan du kan opnå det. Hvis det mest er oplevelsen og det sociale, der trækker, så handler det om at være opmærksom, åben og interesseret i menneskerne omkring en. Hvis det derimod primært er det faglige, du er ude efter, skal du måske ikke bo i det mest festlige dorm room og sige ja til alt det sociale. Måske skal du i stedet finde et sted med mere ro, hvor det er lettere at fordybe sig.
Nikolaj Sten, maskiningeniørstuderende på DTU

Relateret

Blev du klogere på det at tage på udveksling og fandt du Nikolajs historie inspirerende? Så se relateret indhold nedenfor, som kan hjælpe dig med at få det fedeste udlandsophold.
Udveksling
Lær i dette onlinekursus om valg af universiteter og ansøgningsprocessen. Lær om forskellige typer af studieophold, finansieringsmuligheder gennem SU, legater og udlandsstipendier.
Få en billig rejseforsikring
Planlægger du at rejse i ferien, eller skal du på studieophold i udlandet, kan du som studiemedlem få en billig rejseforsikring med i rygsækken. Så kan du med ro i maven rejse ud og opleve verden.
IDA Legater
IDA har tilknyttet en række fonde, som yder legater og lån – dertil også udlandsophold og praktik. Få overblik her og læs regler og ansøgningsprocessen.
Har du husket forsikring til dit udlandsophold?
Check op på om dine forsikringer dækker dig under udlandsopholdet. Få svar på de mest stillede spørgsmål om studieophold og forsikringer, så du trygt kan rejse ud.
Støtte til studierejser
Studerende ved danske ingeniøruddannelser kan modtage legatstøtte til uddannelsesformål fra IDAs og Berg-Nielsens Studie- og Støttefond. Ansøg her.
IDA støtter dig i dine udlandsdrømme

Gør dit udlandsophold endnu bedre

Som studiemedlem i IDA kan du søge legater, købe billige forsikringer og søge rådgivning i forhold til, hvad du skal være opmærksom på under dit ophold. Kontakt IDAs karriererådgivning for hjælp.