Besøg IDAs andre hjemmesider

Bliv klogere på din løn som studentermedhjælper

Vil du vide mere om lønnen som studentermedhjælper? Hos IDA studerende kan du lære om dine rettigheder og forventninger til studiejobbet.

Du overvejer et studiejob og kigger på opslag og finder en masse spændende virksomheder, du vil søge hos. Har du også husket at sætte dig ind i, hvad din arbejdskraft som studentermedarbejder er værd? Gør det til en del af forberedelsen til jobsøgning at afstemme forventninger om løn, og om der er mulighed for at få ekstra goder i kontrakten, inden du søger. Så står du stærkere i en forhandling.

Hvad kan jeg forvente i løn som studentermedhjælper?

Hvert år fastsætter IDA en vejledende minimalløn for sine medlemmer. Denne minimallønnen bliver også udregnet for studerende der søger studierelevant arbejde. Den kan tjene som en reference under lønforhandlingen, men vær opmærksom på, at der er forskel på privat og offentlig sektor.
Timelønnen er inklusive pension og beregnet for studerende i et teknisk-naturvidenskabeligt studierelevant arbejde.

 

IDAs vejledende timeløn for studentermedhjælpere er:

  • DKK 196 : Studerende der er i gang med en bachelor/diplomingeniøruddannelse
  • DKK 212 : Studerende, der er i gang med et kandidatstudie

Har du brug for lidt ekstra hjælp, skal du ikke tøve med at kontakte IDA. Du kan altid kontakte IDAs juridiske rådgivere og få hjælp til blandt andet løntjek og gennemgang af ansættelseskontrakten, inden du skriver under. Det er også gældende for studiejobs – uanset om de er studierelevante eller ej.

Du kan få tips til lønforhandlingen i IDA Lyds episode – Lønforhandling: Sådan gør du – den er målrettet dit første job efter studierne, men der er gode, generelle tips for enhver, der har brug for at forberede sig til lønsnakken.

Lær dine rettigheder som studentermedhjælper at kende

Når du lander et studiejob, er det vigtigt at forstå, hvilke rettigheder du har. For selvom du endnu ikke er færdiguddannet, har du faktisk en del!

Dine rettigheder afhænger primært af dit timeantal og den type arbejde, du udfører, og ofte falder studiejob ind under funktionærloven, som betyder, at du har visse minimumskrav.

Læs mere: Glem ikke dine rettigheder som studentermedarbejder

De rettigheder, du har som studerende i et studiejob, er ofte de samme som dem, der gælder for fuldtidsansatte. Disse rettigheder inkluderer for eksempel minimumsregler vedrørende opsigelse, løn under barsel for fødende forældre, og løn under sygdom.

For eksempel har du normalt krav på en opsigelsesperiode, hvis din arbejdsgiver ønsker at afslutte din ansættelse. Men den kan variere en del afhængigt af længden på din ansættelsesperiode og kontrakten. Hvad angår lønnen, er der ingen lovpligtig fastsat minimumsløn for studiejobs i Danmark, men IDA anbefaler, at du forhandler lønnen med din arbejdsgiver, også selvom du “bare” er studerende.

Hvad nu, hvis jeg bliver syg?

Her afhænger dine rettigheder igen af din kontrakt og ansættelsesforhold.
Er du ikke ansat under funktionærloven og der ikke er særlige bestemmelser for løn under sygdom i din kontrakt, så har du normal kun ret til sygedagpengesats for de timer, du er sygemeldt. Gennemgå din kontrakt for at afgøre om du har ret til løn under sygdom. Er det ikke nævnt, kan du forsøge at forhandle dig til det.

 

Læs din kontrakt grundigt – få IDAs hjælp

Nogle arbejdsgivere kan tilbyde særlige vilkår og betingelser i deres ansættelseskontrakter. Det er afgørende at læse og forstå din kontrakt og sikre dig, at dine rettigheder og forventninger er klart defineret.

Se IDAs udkast til en ansættelseskontrakt, så du får et overblik over, hvordan en god kontrakt er formuleret og hvilke dele typisk er i kontrakterne: Tjekliste: Det skal der stå i din ansættelseskontrakt

Tjek om timetallet er garanteret og forstå vilkår og betingelser, som de gælder for dig. Det er vigtigt, at du ikke kun får meningsfuld joberfaring, men også retfærdig behandling og løn for indsats. Tøv endelig ikke med at sende kontrakten ind til os, så vi kan tjekke den for eventuelle fejl eller mangler. Så får du ro i maven og en god start på jobbet.

Få hjælp fra IDAs juridiske rådgivere.

 

Fordelene ved et studiejob

Afklaring: En af de fordele, vi hører oftest fra vores studiemedlemmer er, at de finder ud af hvad de synes er interessant at arbejde med. Og at du hurtigt finder ud af hvad du er god til og hvad du finder mindre interessant eller ligefrem demotiverende. Det giver dig et rigtigt godt udgangspunkt, når du skal ud i fuldtid, at du har den erfaring og kan forventningsafstemme med din leder, så du får en bedre start i første job.

Ledighed: Dette kommer næppe som en nyhed, men tal fra IDAs dimittendanalyse viser, at din ledighedsperiode bliver reduceret, hvis du har et studierelevant job. Nyuddannede IDA-medlemmer, som har haft studierelevante jobs er i gennemsnit ledige 1 måned mindre end resten af de nyuddannede.

Forretningsforståelse: Vi ved også, at der er større chance for at komme i fuldtid, hvis du allerede har stiftet bekendtskab med en virksomhed. En tredjedel af nyuddannede IDA-medlemmer finder fuld beskæftigelse hos en virksomhed, hvor de har haft studiejob, har været i praktik hos eller begge dele. (Dimittendanalyse, 2021)

Ballisagers rekrutteringsanalyse fra 2023 viser, at 73% af de adspurgte virksomheder anbefaler studerende at finde relevant studiejob ved siden af studierne. Men det er ikke den eneste, de sætter fokus på. 41% af de adspurgte virksomheder vægter også højt, at man skriver projekt og eller speciale med en virksomhed. Og 42% fremhæver fordelen ved, at du er god til at beskrive, hvad dine akademiske kompetencer kan bruges til i forretningen. Det er således ikke kun studiejobs, der kan give noget på CV´et, som virksomhederne er interesserede i.

Erfaring: Vi har fokuseret på erhvervsrelevant erfaring indtil videre, men der er også mange fordele ved at have et servicejob ved siden af studierne. Her viser du også at du kan balancere imellem studier, fritid og job. Når du har demonstreret det (erhvervsrelevant eller ej), så viser du en kommende arbejdsgiver, at du kan finde ud af “at gå på arbejde”. Og her kan du også finde måder at sætte dine akademiske kompetencer i spil, bl.a. ved at finde nye måde at optimere arbejdsgange eller effektivisere lageret eller noget helt tredje. Som sagt, det handler om at vise, at du kan sætte dig ind i forretningen.

 

Få en god balance mellem studie og studiejob

At finde den rigtige balance imellem alt du har på agendaen kan være noget af en stejl lærekurve. Og det er vigtigt for din balance at studieliv, arbejdsliv og fritid kan sameksistere. Du skal ikke stresse, hvis du ikke har tid og overskud til et studiejob eller praktik. Vi er alle sammen forskellige, og det skal vi være tro imod.

Dit studie er helt klart det vigtigste at fokusere på i denne periode af dit liv, og derfor er det vigtigt at planlægge din tid omhyggeligt og sætte realistiske mål. Gør op med dig selv, hvad du ønsker at opnå med studierne og jobbet. Du kender dig selv bedst og ved, hvor stort et overskud er udover studiet og hvor din grænse går. Ingen kommer til mållinjen ved at køre fuld udblæsning på alle fronter. Når du er der, hvor du gerne vil eller behøver et studiejob, så find først ud af, hvor meget tid du har til rådighed til et studiejob. Brug tid på at overveje, hvad der passer dig bedst og læg en plan – fx ved at sætte alle nuværende opgaver op i et uge- og månedsskema og finde ud af, hvor meget tid det efterlader til et job. Efter det vil det være meget nemmere for dig at trives i opgaverne, når du har fået et studiejob.

Når du har fundet jobbet, så kan du også gøre det nemmere for dig selv ved at fastlægge – så vidt det er muligt – arbejdstider og studietid. Gør det også klart over for din leder på studiejobbet, at der er tider, hvor du er mindre tilgængelig og gerne også tidspunkter, hvor du har mere tid end sædvanligt. Så kan I sammen lægge en god plan.

Lige så vigtigt som studier og job er det at integrere sociale aktiviteter i planen. Det kan lyde kontraintuitivt, men du får mere overskud af at have og overholde aftaler med andre mennesker. Din trivsel øges ved at du går ud med vennerne eller gør det til en fast aftale at spise sammen med kæresten, hvor smartphones, laptops, kalendere og alt andet er lagt væk, og du er nærværende. Du får mulighed for at slappe af, relatere til andre og det mindsker stressniveauet. Lav ikke kun aktiviteter sammen med andre. Tilbring tid i eget selskab, om det er en løbetur, en god bog, en shoppingtur eller noget helt fjerde. Tid i eget selskab er afslapning, hvor du ikke skal være noget for nogen (anden end dig selv).

Fleksibilitet og evnen til at tilpasse sig ændrede omstændigheder er også nøglen til en vellykket balance. Kommunikation med arbejdsgivere, undervisere og venner er vigtig for at sikre forståelse og støtte i tilfælde af uforudsete udfordringer. Forsøg ikke at nå det hele på ugebasis, men giv dig selv lidt elasticitet i højprioritetstider. De allerfleste venner har forståelse for at man ryger ind i en boble i begrænset tid og de allerfleste arbejdsgivere har fuld forståelse for, at du er mindre på, når vi taler eksamenstid.